Home Innovatie & Strategie Touch? It’s the application, stupid!

Touch? It’s the application, stupid!

94

De komst van touch-technologie heeft een revolutie veroorzaakt in het gebruik van IT-apparatuur door consumenten en lijkt nu klaar om hetzelfde te gaan doen binnen bedrijven. Sterker nog, volgens onderzoeksbureau Forrester zal het totaal aantal tablets stijgen naar 375 miljoen in 2016 . Simpel gezegd zijn mensen inmiddels gewend aan touch-technologie in hun persoonlijke leven en verwachten ze dit nu ook te kunnen gebruiken in hun professionele situatie. Maar uiteindelijk begint het daar niet bij, het gaat er om dat gebruikers toegang krijgen tot applicaties en tools waarmee ze flexibeler, productiever en efficiënter werken. Oftewel, vrij naar Bill Clinton: ‘It’s the application, stupid!’

Bij het investeren in en implementeren van een nieuwe technologie moeten bedrijven zichzelf altijd een aantal belangrijke vragen stellen. Alleen zo kun je beslissen of een oplossing voldoet aan de eisen, de juiste voordelen biedt en dus de investering waard is. De te stellen vragen voor deze strategische en technologische beslissing zijn afhankelijk van de specifieke situatie, maar kunnen bijvoorbeeld luiden;

–    Hoe kan touch-technologie de productiviteit binnen onze organisatie bevorderen?
–    Welke invloed heeft dit op de keuze van apparatuur?
–    Hoe regelen we beveiliging en beheer?
–    Op welke termijn levert dit ROI op?

Productiviteit produceren
De kracht van touch voor zakelijk gebruik zit ’m in het feit dat klassieke IT-toepassingen aan zijn te vullen met de mogelijkheden van moderne apps en nieuwe gebruiksscenario’s. Zo kan de productiviteit van kenniswerkers bijvoorbeeld toenemen doordat ze één apparaat gebruiken dat als tablet én laptop kan fungeren, ofwel een hybride model. Als een tablet fungeert als secundair apparaat  biedt het gebruikers de mogelijkheid toch toegang te hebben tot dezelfde data en applicaties om snel en makkelijk informatie te delen of te bewerken zonder afhankelijk te zijn van een conventionele pc.

In de retail kunnen verkopers klanten benaderen met een voorstel dat ze direct kunnen demonstreren op een tablet. Snelle en flexibele toegang tot informatie betekent dat ze direct overeenkomsten kunnen sluiten en doorgeven aan het hoofdkantoor. In de educatie sector kunnen scholieren, studenten en docenten eenvoudiger digitale content gebruiken en delen in het klaslokaal  door gebruik te maken van bijvoorbeeld tablets. In de gezondheidszorg is het ook evident dat men kan profiteren van touch-apparaten. De combinatie van touch en mobiliteit  stelt dokters, verpleegsters en administratief personeel in staat patiëntinformatie direct in te zien, te delen of te actualiseren, waardoor de zorg wordt gestroomlijnd en verbeterd.En in de gezondheidszorg zie je al dat tablets de traditionele COW (computer on wheels) vervangen.

Zo zijn er verschillende scenario’s te schetsen waarbij touch en touch gebaseerde applicaties waarde toe kunnen voegen aan een leeromgeving of bedrijfsproces. De productiviteitsslag wordt echter voor een groot deel bepaald door in hoeverre de applicatie is ontwikkeld voor touch devices en een kleiner schermformaat. Zo vormen het apparaat en de applicaties een ecosysteem. Nu tablets en hybride apparaten steeds vaker inzetbaar zijn als primair device, worden de accessoires steeds belangrijker binnen dit ecosysteem. Alleen een tablet biedt voor gebruikers vaak te weinig ergonomie en stelt ze niet altijd in staat snel en efficiënt te werken. Zeker niet als er productiveitsapplicaties gebruikt worden waarbij fingertouch niet de beste invoermethode is. Eenvoudige zaken als een stylus, een mobiel keyboard voor onderweg of een docking station voor op de vaste werkplek zijn onmisbaar en kunnen deze ‘nieuwe werkplek’ al snel compleet en ergonomisch maken.

Geruststellend veilig
Bedrijven die kiezen voor touch-technologie op mobiele apparaten profiteren dus van voordelen in productiviteit en betere ondersteuning van werknemers. Ze worden echter tegelijkertijd geconfronteerd met de security uitdagingen die dit met zich meebrengt.

Los van de omvang van de interne IT-afdeling geldt voor vrijwel elk bedrijf dat dit team geen capaciteit heeft om continu elke cyber-bedreiging te monitoren. De adoptie van touch-apparaten in bedrijven betekent een groeiend aantal end-points waar dit soort aanvallen plaats kunnen vinden. Daarnaast betekent de toegenomen mobiliteit en flexibiliteit van werknemers dankzij tablets ook dat data niet langer op één apparaat wordt opgeslagen, maar beweegt tussen apparaten en de cloud. Databescherming moet dan ook verder gaan dan alleen de bescherming van het apparaat en de data beschermen, ongeacht waar deze zich bevindt.

Databescherming en –encryptie zijn dan ook een topprioriteit voor IT-managers bij de beveiliging van end-points . Om veilige samenwerking mogelijk te maken moet de databescherming makkelijk te beheren zijn en meerdere platformen omvatten, variërend van apparaten tot externe opslagmedia en publieke cloud-diensten. Encryptie op bestandsniveau is daardoor een heel interessant alternatief omdat het zorgt voor adequate databescherming, maar niet afhankelijk is van het apparaat waarop het bestand wordt opgeslagen. Naast de platformonafhankelijkheid is het ook belangrijk te kiezen voor encryptie-technologieën die de bestaande IT-processen niet verstoren en geen negatieve invloed hebben op de prestaties van systemen.

De waarde van touch
Zoals bij elke andere technologie is ook de inzet van touch niet gratis en net als bij andere technologie betreffen de kosten niet alleen de aanschaf van hardware. Gemiddeld besteden organisaties per apparaat circa 2.000 euro aan de initiële configuratie van tablets, ofwel een veelvoud van de eigenlijke aanschafprijs.

Het goede nieuws voor bedrijven is dat de adoptie van een touch-oplossing niet alleen de productiviteit vergroot, maar bovendien zeer flexibel en schaalbaar is. Zowel bij een upgrade van bestaande apparaten als een volledige migratie kunnen bedrijven een benadering kiezen die het beste bij hun wensen en budget past, op korte, middellange en lange termijn. Belangrijk is de keuze van het juiste apparaat en ecosysteem, het gebruik van de juiste technologie leidt tot tevreden en gemotiveerde werknemers. Door ze aantrekkelijke apparaten en de juiste technologie te bieden voor een meer flexibele werkcultuur wordt het aantrekken van talent eveneens makkelijker.

Als alle factoren zorgvuldig worden afgewogen zal bij menig bedrijf de vraag niet zijn of men het zich kan veroorloven te migreren. De vraag zal zijn: “Kunnen we het ons veroorloven niet te migreren?”

Jordi Baggen, marketing manager End User Computing bij Dell Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in