Home Innovatie & Strategie Trends en ‘the bigger picture’

Trends en ‘the bigger picture’

48

Time flies. In deze periode voor de feestdagen wordt altijd duidelijk hoe snel een jaar weer voorbij is gevlogen. Vorig jaar rond deze tijd heb ik een stuk geschreven voor BlogIT over de trends die toen actueel waren. En eerlijk gezegd, lijkt er niet veel veranderd in het ‘trend’-landschap.

Zoals destijds gemeld is één verschuiving die ik de laatste jaren steeds duidelijker kan waarnemen dat de gebruiker in het IT-landschap nu echt de centrale rol gaat krijgen. De trends die ik daarbij heb aangehaald waren en zijn in willekeurige volgorde:

  • Cloud als distributiewijze voor IT-faciliteit. Van applicatie tot infrastructuur. Uitgangspunt is gemak, pay-per-use en flexibiliteit voor de gebruiker
  • BYO, zodat de gebruiker de keuzes kan maken
  • Social, een basisbehoefte van de mens/de gebruiker
  • Individual, want iedereen is verschillend en wil zo ook benaderd en behandeld worden
  • Mobile, vanuit het oogpunt van gemak voor de gebruiker die altijd en overal ‘on’ wil zijn
  • Informed, omdat een gebruiker over steeds meer informatie beschikt en op basis van die informatie keuzes maakt (Big Data topic)

Ik zou het willen hebben over de ‘social & informed individual’. De gebruiker krijgt meer en meer de beschikking over een breed scala aan informatie vanuit een veelvoud aan kanalen. Vanuit verschillende rollen (privé, zakelijk, projectmatig of vanuit interest groups) zullen haar of zijn wensen en noodzakelijkheden per dag en zelfs per uur variëren. Dit is een basisbeweging die op een natuurlijke manier mogelijk gemaakt wordt door bovenstaande ontwikkelingen  én die ontwikkelingen eigenlijk nog veel meer nodig maakt.

Het patroon van de verschillende rollen van een individu en met name de snelle wisselingen daarin is iets dat naar mijn mening nog maar net aan het ontstaan is. Natuurlijk hebben we hier zoals bij alle trends ook de voorlopers, maar de grote beweging moet nog komen. Uitdagende tijden, dus, voor technologieontwikkelaars, -brengers en -gebruikers. We ain’t seen nothing yet!

Ruud Alaerds is directeur van Keala Consultancy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in