Home Innovatie & Strategie Twee snelheden één gedachte

Twee snelheden één gedachte

57
dainamics

“Ja maar wij werken LEAN, ik bedoel dat we heel Agile zijn en zo”, geeft mijn gesprekspartner aan. “Maar wat betekent dat dan?” “Nou dat we SCRUM-teams hebben, en die doen een stand-up, 1 keer per week.” “Interessant” vervolg ik, en ik meen het echt, want sinds een paar jaar lijkt ieder zichzelf respecterend bedrijf van mening te zijn te moeten overstappen naar tenminste een van de hippe-trendy werkvormen om te overleven.

Statement

Maar is dat ook echt zo? “Wat nou als ik je vertel dat Agile niet het antwoord is op alle problemen en uitdagingen?” Er klinkt een kleine zucht van verlichting op uit de getergde man aan de overkant van de tafel. Hij lijkt volledig geboeid te zijn door mijn statement. Ik krijg bijna het gevoel in een 80’s tv-commercial te zitten waarin het publiek roept “vertel meer!”.

Sinds de opkomst van de Digital Natives, de Spotifies en KNAB’s van deze wereld, lijken de nieuwe businessmodellen voornamelijk gebaseerd op het Agile en/of SCRUM gedachtengoed. Maar net als ik vroeger het ronde blokje niet in het vierkante gat gepropt kreeg, past ook Agile werken niet op iedere organisatie, of in ieder geval niet op ieder organisatieonderdeel.

Twee snelheden IT

Gartner bijvoorbeeld spreekt over Bi-Modal of Two Speed IT, waarbij zij uit gaan van 2 snelheden binnen 1 organisatie. Hierbij is het van belang om inzicht te hebben in het IT-landschap, sommige systemen zijn onderscheidend, andere zijn innovatief en weer andere systemen zijn voornamelijk gericht op stabiele vastlegging van gegevens. Deze laatste zullen slechts beperkt wijzigen. Ook klanten hebben liever dat hun gegevens in een stabiele en gereguleerde omgeving worden vastgelegd.

Aan de voorkant van het proces zitten systemen welke onderscheidend zijn, het melden van schade door middel van een App, het 24/7 kunnen chatten met een medewerker, deze omni-channel aanpak kan het verschil maken tussen jou en de concurrent. Daarnaast zullen teams zich bezighouden met innovatie, en nieuwe functionaliteiten vrijgeven aan klanten, welke soms wel en soms niet aanslaan. Hierbij is snelheid belangrijk. Formaliteit daar omheen veel minder.

Aan de slag

Waar kan mijn CIO morgen al mee aan de slag, vraagt hij.

 • Inzicht in het IT-landschap op basis van de 3 typen systemen zoals door Gartner geïdentificeerd
  1. Systems of Record
  2. Systems of Differentiation
  3. Systems of Innovation
 • Ga niet direct Agile voor de hele organisatie maar begin klein en dan voornamelijk met systemen welke in categorie 3 zitten
 • Blijf ook vooral op de traditionele manier werken waar dat beter past, voornamelijk bij systemen in categorie 3
 • Stel vast waar de waarde wordt toegevoegd, en welke systemen daarbij betrokken zijn, daar zou de focus op moeten liggen
 • Onderzoek niet alleen de IT, maar ga voor een holistische aanpak waarbij ook gekeken wordt naar processen, mensen en organisatie

Mijn CIO haalt opgelucht adem, hij hoeft zich niet meer te schamen dat niet al zijn teams even Agile werken en hij heeft een plan waarmee hij een begin kan maken voor 2017.

Ivonne Smit-Pensa is lead business analyst bij SQS Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here