Home Internet Uber, of: Amerikaanse lessen in disruptie en innovatie

Uber, of: Amerikaanse lessen in disruptie en innovatie

76

In december was ik enkele dagen te gast in mijn favoriete Amerikaanse stad, San Francisco. Als toerist reis je daar bij voorkeur met de karakteristieke ‘cable cars’, die zich op wonderlijke wijze door het heuvelachtige landschap voortbewegen. De taxi is echter een comfortabeler vervoermiddel, ook al valt daar in de VS nog het nodige aan te verbeteren. San Francisco bleek de ideale geboorteplaats voor Uber, het bedrijf dat de taxiwereld ontwrichtte.

In een redelijk compacte stad als San Francisco is de taxi het meest efficiënte en comfortabele vervoermiddel. Tenminste, als je een taxi weet te vinden. Zeker bij grote conferenties in het centraal in de stad gelegen Moscone Center zijn vraag en aanbod vaak totaal niet in evenwicht, met zeer lange wachttijden als gevolg. San Francisco is natuurlijk de geboorteplaats van de smartphone en de app-industrie en bleek de perfecte voedingsbodem voor Uber. Deze slimme startup vond een innovatieve oplossing voor het vervoersprobleem van San Francisco en is inmiddels wereldwijd actief.

Uber stemt vraag en aanbod op elkaar af
Tijdens mijn verblijf in San Francisco heb ik zelden langer dan drie minuten op vervoer hoeven wachten. Dit is volledig te danken aan Uber, een taxidienst die zowel met gele taxi’s als normale personenauto’s werkt, en waarbij de interactie met klanten en taxichauffeurs volledig via een mobiele app verloopt. In San Francisco is het aantal taxi’s met een Uber-logo op het dashboard ongekend. En niet zonder reden. Er zijn nauwelijks wachttijden, de chauffeurs zijn beschaafd en vriendelijk, de auto’s zijn schoon en je hebt bovendien geen gedoe met afrekenen. Ideaal!

Ook de chauffeurs zijn erg positief over de dienst. Ze hebben nauwelijks meer wachttijden tussen hun ritten en kunnen bovendien hun rijtijden aanpassen aan drukke of minder drukke verkeersmomenten. De chauffeurs hebben hierdoor meer controle over hun werktijden. Daarnaast zorgt marktwerking binnen Uber dat vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten. Uber voert namelijk een hoger tarief in op momenten dat er meer vraag dan aanbod is. Zowel de consument als de chauffeurs kunnen daar vervolgens rekening mee houden. Ook dit is een win-winsituatie.

Stel de klant centraal
Zonder smartphones, gps en mobiel internet zou een dienst als Uber ondenkbaar zijn. Het laat echter perfect zien hoe met IT echte problemen opgelost worden en nieuwe businessmodellen kunnen ontstaan. Uber bewijst dat iedereen met een goed idee en de wil om de wereld te veranderen, bergen kan verzetten. Natuurlijk klaagt de gevestigde orde dat Uber op een oneerlijke manier met hun diensten concurreert. Dat is begrijpelijk, maar aan de andere kant: heeft de taxibranche zelf ooit een innovatief idee gelanceerd waar ik als consument profijt van heb gehad? Mijn sympathie gaat daarom meer uit naar een dienst als Uber, die je via de mobiele app vooraf een indicatie geeft van het tarief. Die je zonder gedoe de rekening laat delen met vrienden en medepassagiers en waardoor je niet langer langs de pinautomaat hoeft voor de betaling. De boodschap is duidelijk: breng je bedrijfsprocessen en dienstverlening bij elkaar in een flexibel webplatform en stel daarbij de klant centraal. Dan ben je als bedrijf onoverwinnelijk.

Ruud Kluivers is general manager van Liferay Benelux

1 REACTIE

  1. Ruud,
    ” breng je bedrijfsprocessen en dienstverlening bij elkaar in een flexibel webplatform en stel daarbij de klant centraal” dat is mooi gezegd maar daarvoor heb je meer nodig: Een wendbare strategie en wegwerparchitectuur!

    Hier heb ik in december een artikel over geschreven:
    Koerst je onderneming af op een ramp?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in