Home Data & Storage Uitbesteden van servers in hosting- of datacentrum neemt toe

Uitbesteden van servers in hosting- of datacentrum neemt toe

67

“Rightsourcing is de trend”Rightsourcing
Het aantal on premise servers staat onder druk. Dat mag geen nieuws meer zijn. Onder invloed van de mogelijkheden van virtualisatie en cloud diensten neemt het aantal servers binnen vestigingen al enige tijd niet meer toe. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van servers die niet meer op locatie staan, maar die in een hosting- of datacentrum zijn gehuisvest. Zowel het deel van de organisaties dat hier gebruik van maakt, als het aantal systemen dat op deze wijze extern staat, neemt toe.

ServersPerDatacentrum

De verwachting is dat deze toename weliswaar doorzet, maar toch minder snel dan in de afgelopen jaren. Belangrijke oorzaken liggen natuurlijk ook weer in de toename van het gebruik van Cloud-gebaseerde diensten, en het optimaliseren van het gebruikersrendement van servers.

We kunnen het als een structurele ontwikkeling bestempelen, dat de IT-capaciteit langzaam maar zeker uit onze kantoren en bedrijfsvestigingen aan het vertrekken is. Niet verdwenen maar gecentraliseerd. En publiek gecentraliseerd. Want met cloud-gebaseerde diensten komen diezelfde middelen nu door het netwerklijntje tot ons.

Als zodanig lijkt dit toch weer een onderdeel van een golfbeweging. Van centralisatie naar decentralisatie. Van powerstation naar thin client. En vice versa. De nuancering treed op dit moment op in de fasering per IT-onderdeel. Applicaties bewegen in snel tempo richting de Cloud, en zo ook meer basic services als verwerkingscapaciteit en opslag. Maar andere onderdelen laten zich niet zo gemakkelijk vanuit de Cloud aanbieden. Een andere nuancering is het eigendom of de beperking in gebruikersdoelgroep van Cloud-diensten. Lees: private- of hybrid clouds. Ook hier is de beweging niet massaal richting public cloud.

Ik zou de fase waarin we nu verkeren willen kwalificeren als ‘rightsourcing’. Het zoeken van een ideale mix tussen centraal (wat huur ik in) en decentraal (wat wil ik bezitten) en tussen generiek (wat is breed beschikbaar en dus goedkoop) en specifiek (wat wil ik meer exclusief en ben ik bereid extra te betalen). Een fase waarin we zeker nog een paar jaar blijven steken alvorens de golfbeweging weer omslaat.

Ruud Alaerds is directeur van Keala Consultancy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in