Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Uitstervende IT-beroepen

Uitstervende IT-beroepen

116

Gedurende mijn carrière heb ik van dichtbij kunnen zien hoe het beheerdersvak is geëvolueerd van een nevenfunctie van de facility manager tot een dynamisch vakgebied met vele specialisaties en richtingen. Tegenwoordig verdwijnen echter met regelmaat vakgebieden uit de ICT als de gerelateerde technologie commodity is geworden. Dat klinkt wrang, maar ik zie het als een kans, zowel voor de betrokken IT’ers als de business.
Ooit was het een gewild beroep: computer operator, mensen die als functie hadden om computerterminals in de gaten te houden en commando’s in te voeren. Vandaag de dag is het een irrelevant beroep geworden, want door de automatisering en verwerkingskracht van pc’s is deze ooit zo essentiële menselijke controle niet meer nodig. Maar ook de hedendaagse IT staat onder druk door steeds intelligentere systemen die mensenwerk overbodig maken.

Mad Men
De evolutie van IT op de werkvloer doet me denken aan de tv-serie Mad Men, waar complete teams van secretaresses hun dagen vullen achter hun typemachines. Dat soort werk werd minder inspannend toen de kopieermachine eind jaren vijftig op de werkvloer verscheen. De opkomst van de pc en printer was de genadeklap, althans voor het typewerk. De dames kregen meer ruimte voor andere werkzaamheden. En in de hedendaagse IT is het eigenlijk net zo.

De opkomst van allerlei innovatieve IT-oplossingen maakt steeds meer beheerfuncties overbodig, wat natuurlijk helemaal aansluit op de wens van bedrijven om hun efficiëntie te verhogen. De banen van veel traditionele systeembeheerders staan bovendien nog meer op de tocht door de adoptie van cloud-diensten en outsourcing van beheer. Zelfs in de optimalisatiehoek zie je dat de markt enorm snel verandert, zowel op het gebied van netwerken als storage. Met intelligente appliances die geen ingewikkelde configuratie vereisen kun je de performance van netwerken en storage optimaliseren, zonder dat je daar een vast beheerteam voor nodig hebt. De adoptie van dit soort technologie gaat snel. En dat is ook niet zo vreemd, omdat de ROI zo helder is.

ROI van appliances
Gaan appliances IT-banen vervangen? Ik denk dat dit proces op lange termijn onvermijdelijk is, zeker als er oplossingen op de markt zijn waarbij menselijke interventie geen meerwaarde meer heeft. Als organisatie moet je anticiperen op die ontwikkelingen om er je voordeel mee te kunnen doen. Met dit soort oplossingen voeg je intelligentie toe aan je IT-omgeving, en het beheerpersoneel dat daarvoor nodig was, kan vervolgens verdwijnen. Maar waar bepaalde IT-functies verdwijnen, ontstaat ook weer ruimte om verder te kijken. Je als IT’er verder ontwikkelen en je kennis te gebruiken om de business vooruit te helpen. Ik zou dan ook niet plat willen stellen dat appliances onze gewaardeerde IT’ers gaan vervangen, maar eerder dat zij hierdoor meer ruimte krijgen om zich met meer inhoudelijke zaken bezig te gaan houden, dan enkel beheer.

Dirk Olivier is Managing Director Zycko Benelux en is daarnaast actief als zelfstandig interim executive manager met als specialiteit business improvement en route-to-market vraagstukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in