Home Algemeen SMS phishing en de digitale revolutie

SMS phishing en de digitale revolutie

116
dainamics

Het wereldberoemde spelletje ‘Snake’ op de Nokia 3310 was erg populair bij de generaties Z, X en Y. Deze generaties zijn tevens opgegroeid met het fenomeen SMS, wat staat voor: Short Message Service. Waar je vroeger creatief moest zijn met punten en komma’s en het afkorten van woorden om op die manier binnen de 160 karakters te blijven, is dat tegenwoordig niet meer nodig met de komst van WhatsApp. Dit betekent echter niet dat het tijdperk SMS’en voorbij is. Zo geven de statistieken weer dat we gemiddeld per dag 42 WhatsApp-berichten versturen, tegenover 3 SMS’jes per dag.

Phishing via SMS

Wellicht heb je er in Nederland nog niet vaak van gehoord, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt; phishing via SMS. Deze vorm van oplichting via SMS blijft aan populariteit winnen. Geregeld krijgen onschuldige mensen een SMS waarin zij worden verzocht op de meegestuurde link te klikken om vervolgens een refund te krijgen bij bijvoorbeeld een online shop. Dit kan zelfs gebeuren bij shops waar je nog nooit iets gekocht hebt. Echter in de waan van de dag, klik jij hier op en word vervolgens aan je gevraagd of je op een dodgy website persoonlijke informatie wil achterlaten, zoals je naam, adres, telefoonnummer en soms zelfs je creditcard gegevens. En wat blijkt, hordes mensen laten deze gegevens achter op namaaksites van Bol.com, Allibaba, et cetera. De financiële gevolgen zijn niet prettig en vaak zie je je verloren geld niet meer terug.

Beveiligingsoplossing

Jij denkt nu vast, ‘dit overkomt mij niet’, ‘zo naïef ben ik niet’. Misschien is dat waar, maar helaas is het zo dat veel mensen dit wel overkomt, omdat alles tegenwoordig snel en online gaat. Houd jij nog het overzicht van je online app en surf gedrag? Een beetje common sense wordt verwacht van je, maar je kan er ook een simpele en gratis mobiele beveiligingsoplossing voor gebruiken, waarmee je dit gevaar voor een groot deel kan beperken om toegang te verlenen tot jouw persoonlijke en financiële gegevens.

Tips

Daarnaast willen we je ook graag voorzien van een drietal tips, waardoor hopelijk snel een eind komt aan het fenomeen phishing via SMS:

    1. Check de volledige domeinnaam van de eerste letter tot de laatste letter of cijfer. Het grootste gevaar zit vaak in de extensie.
    2. Kijk goed naar het slotje in de URL en hoe het is opgebouwd. Echter zegt alleen het slotje zelf nog niet zoveel, omdat dodgy websites het soms voor elkaar krijgen om ook een slotje in de URL te verwerken. Echter, als dit slotje er helemaal niet instaat, open het dan zeker niet.
    3. Maak via SMS geen gebruik van links die leiden naar een log-in. Als je er echt van overtuigd bent dat je recht hebt om je geld terug te krijgen of dat je nog een deel moet aanbetalen, bezoek dan de site in kwestie, ga op zoek naar de factuur en neem contact op met de klantenservice om het te controleren. Waarschijnlijk vind je dit te veel gedoe, maar op deze manier blijft jouw geld ook echt van jou

John Veldhuis, Sales Engineer Sophos Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here