Home Security Valse firewall

Valse firewall

99
dainamics

Een recente verbouwing van een huis bij ons in de straat drukte mij en mijn buren nadrukkelijk op de feiten. Niet omdat de aangepaste woning nu zoveel mooier is dan de andere objecten in de straat, maar wel omdat de bouwactiviteiten leidden tot een wel heel brutale roof.

Toen de bewoners kort na het afronden van het bouwtraject wakker werden hadden ze aanvankelijk het vage gevoel dat ‘er iets niet klopte’ in huis. Niet dat er vernielingen waren aangericht of kasten overhoop waren gehaald, maar het leek er wel op dat er gerommeld was in een aantal laden in de keuken.

Schok

Groot was de schok toen ze even later, op het punt naar het werk te vertrekken, de relatief nieuwe knalrode Seat niet meer op zijn plek zagen staan. En in huis noch de vaak gebruikte autosleutels (die volgens de bewoner naast zijn portemonnee hadden gelegen, waaruit overigens geen geld was verdwenen), noch de reservesleutels te vinden waren.

Met deze bijzondere ervaring namen de bewoners contact op met de politie, die het relaas al snel kon koppelen aan een volledig uitgebrande auto (‘waarschijnlijk rood’) die een paar uur eerder was aangetroffen op een parkeerplaats ruim 200 kilometer verderop. Het bleek de bewuste Seat te zijn.

Reconstructie

De reconstructie is eenvoudig te maken. Van de vele elektriciens, tegelzetters, schilders, parketleggers en metselaars die drie weken lang in het huis bezig waren geweest, maakten sommigen regelmatig gebruik van een huissleutel – de toekomstige bewoners konden immers niet altijd aanwezig zijn. Een van die sleutels werd waarschijnlijk even achtergehouden en gedupliceerd bij de plaatselijke hakkenbar. De kwaadwillende had waarschijnlijk ook genoeg tijd te observeren waar de autosleutels werden bewaard en tot welk voertuig die toegang gaven. Een vluchtauto was daarmee snel en makkelijk te regelen.

Je kunt de beste sloten hebben, maar die helpen in dit geval niet. En wellicht schiet ook een alarminstallatie tekort, als onverlaten ruim de tijd hebben om de werking ervan te bestuderen. Het gaat inbrekers niet om het huis of de sleutel, maar om de mens. Welke zwakheden heeft hij of zij waardoor het doel (het ontvreemden van geld, auto, of: data) bereikt wordt? De beste firewall helpt niet tegen wachtwoorden-op-een-post-it.

Hond

Het zijn IT-leveranciers die niet alleen de security-oplossingen verkopen, maar ook geld kunnen verdienen aan trainingen en services, opdat hun klanten zich bewust zijn van de risico’s. En hun gedrag veranderden.

De (voormalige) eigenaren van de Seat hebben nu overigens een hele valse herdershond…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here