Home Algemeen Van BYOD naar CYOD

Van BYOD naar CYOD

60

Iedereen op het netwerk met elk privé-toestel? In theorie een nobel idee en een zegen voor de flexibiliteit en productiviteit. Maar die wildgroei aan hard- en software bedreigt wel de veiligheid van bedrijfsdata en bemoeilijkt de support van de IT-afdeling. Juist daarom kiezen organisaties steeds meer voor een select aanbod van toegestane toestellen en apps. ‘Choose your own device’ (CYOD) in plaats van ‘Bring your own device’ (BYOD). Flexibiliteit maar dan binnen een veilig kader.

Opmars van bedrijfsgerichte apps
Stap een willekeurig kantoor binnen en overal zie je mobiele toestellen als smartphones en tablets. Al die toestellen gebruiken natuurlijk ook apps. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner schat het aantal downloads wereldwijd tegen 2017 op meer dan 268 biljoen. Ook de markt voor bedrijfsgerichte apps groeit sterk en zou zelfs meer dan verdubbelen in de komende vijf jaar.

Van BYOD tot CYOD
Welk beleid hanteer je als onderneming? Totale of gecontroleerde vrijheid?
‘Bring your own device’ (BYOD) was tot voor kort het walhalla. Werknemers maken verbinding met bedrijfstoepassingen en data op het netwerk met hun privé-toestel. Een toenemende zorg voor IT-afdelingen, want hoe garandeer je dan de veiligheid? Hoe ga je om met die wildgroei aan apparaten? Hoe onderhoud je al die verschillende besturingssystemen en applicaties? En is er dan nog wel voldoende tijd voor support? In de praktijk leidt BYOD meestal tot een totaalverbod of strikte veiligheidsmaatregelen. Dat is jammer, want het concept geeft veel flexibiliteit en verhoogt de productiviteit.

De oplossing? ‘Choose your own device’ (CYOD) bepaalt de criteria waaraan apparaten en software moeten voldoen (bijv. alleen iOS/OS X en Windows). Noem het gerust gecontroleerde vrijheid. Op die manier krijgen IT-managers weer controle en zijn ze in staat om de veiligheid van bedrijfsdata te garanderen. Maar er zijn ook kansen voor de werknemers. Zij kunnen nog altijd vrij hun toestel kiezen binnen de gestelde richtlijnen van het bedrijf. Ze behouden dus voor een groot stuk hun vrijheid. In die zin verenigt CYOD het beste van twee werelden.

Uitdaging CYOD: één platform voor apparaat-beheer en applicatieontwikkeling
Nog meer efficiëntie? Breng het beheer van apparaten onder in een aparte dienst. Een centrale IT-beheerder waakt dan over de policy en ondersteunt de ontwikkeling van applicaties.
Elke werknemer gebruikt dan de meest geschikte apps: Sage voor de boekhouder, Teamplayer voor de HR-manager, etc. En hij krijgt toegang tot de juiste data op basis van zijn functie, het toestel en de locatie.

Voordelen CYOD?
Het belang van apps op de werkvloer neemt snel toe. Ongeveer 200 miljoen werknemers wereldwijd gebruiken ten minste één app tijdens hun werk, zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Strategy Analytics. Een optimaal beleid wordt dan ook essentieel in de toekomst.
CYOD lijkt zelfs in zijn huidige vorm met voorsprong de slimste keuze, want het biedt voordelen voor werknemer én werkgever: flexibiliteit én veiligheid. IT-afdelingen herwinnen de controle over hun data en applicaties en sparen kostbare tijd uit. Tijd die ze kunnen investeren in het optimaliseren van bedrijfsprocessen en applicaties.

Ronald Ravel – Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux bij Toshiba Information Systems

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in