Home Innovatie & Strategie Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf

Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf

144

De laatste jaren hoor je steeds vaker de uitspraak dat elke organisatie tegenwoordig een softwarebedrijf is. Dat kun je op meerdere manieren interpreteren, namelijk dat bedrijven steeds meer door software worden bestuurd, maar ook dat zij zelf software gaan ontwikkelen. Is dit vooral een Amerikaans en grootzakelijk fenomeen? Integendeel, zelfs uiterst traditionele Hollandse bedrijven storten zich momenteel op softwareontwikkeling.

Ooit was software slechts een digitaal bedrijfsmiddel met dezelfde functie als papieren dossiermappen en de Rolodex. Inmiddels zijn organisaties steeds afhankelijker van softwarematige systemen. Hun hele bedrijfsvoering wordt door software mogelijk gemaakt en men neemt beslissingen op basis van digitale data. Zelfs het contact met klanten en partners verloopt grotendeels digitaal. De waarde van bedrijven zit met name in de manier waarop software wordt ingezet en de kennis en ervaring die ze toevoegen in hun dienstverlening. Dit vereist een zekere mate van softwareontwikkeling en daarmee is de eerste stap naar het softwarebedrijf al gezet. Maar wat als je ook nog besluit om je zorgvuldig ingerichte bedrijfssysteem als SaaS-dienst aan anderen te gaan verkopen?

Installateur wordt ontwikkelaar
Een uiterst sprekend voorbeeld van een traditioneel bedrijf dat softwareontwikkelaar werd, is een installateur van noodverlichting. Binnen Nederlandse bedrijven zijn circa 16 miljoen van deze verlichte bordjes in gebruik, die allemaal jaarlijks en wettelijk verplicht gecontroleerd moeten worden. Het bedrijf deed dit jarenlang met een team van controleurs die altijd onderweg waren met papieren werkopdrachten, bestellijsten en controleformulieren. Zoals in elke branche stond ook deze bedrijfstak onder druk, waardoor het hoog tijd was om te investeren in het digitaliseren en automatiseren van de bedrijfsprocessen. Het bedrijf besloot een eigen applicatie te ontwikkelen waarmee de installateurs hun werk papierloos, online en vanaf tablets en smartphones konden uitvoeren. Het resultaat was dat men hierdoor veel efficiënter en sneller kon werken, en bovendien werd het proces veel minder foutgevoelig. De investering verdiende zich daarmee al snel terug. Toch bleek dit pas het begin te zijn van de transformatie van softwarebedrijf naar softwareontwikkelaar.

Meer inkomsten door SaaS
Het uitbreiden van je bedrijfsactiviteiten door SaaS-dienstverlener te worden, is niet altijd een bewuste keuze. Zo ook niet bij het installatiebedrijf in dit voorbeeld. De zelf gebouwde bedrijfsapplicatie bleek zo succesvol te zijn dat het onder de aandacht kwam bij branchegenoten. Zij toonden al snel interesse om de applicatie als dienst af te nemen. Aangezien het systeem gebouwd was voor intern gebruik was dit niet direct mogelijk. Gezien de grote interesse besloot het bedrijf om te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe applicatie die wel als SaaS-dienst aan andere bedrijven geleverd kon worden. Daarmee was de transformatie van het installatiebedrijf naar SaaS-dienstverlener ineens een feit. En met succes, want het klantenbestand van de dienst groeit gestaag.

Ik denk dat dit voorbeeld zeker niet uniek is. Elk bedrijf met visie en daadkracht kan tegenwoordig zelf een bedrijfsapplicatie ontwikkelen. De businesscase zit natuurlijk in de eerste plaats in het efficiënter en minder foutgevoelig maken van je processen. Overweeg echter ook eens dat een dergelijk systeem wellicht ook als SaaS-dienst aan anderen geleverd kan worden.

Erik Seveke is medeoprichter van GlobalOrange

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in