Home Data & Storage Gecentraliseerde en veilige toegang tot alle IT-resources – deel 2: VMware Workspace...

Gecentraliseerde en veilige toegang tot alle IT-resources – deel 2: VMware Workspace One

86

Het IT-landschap is in snel tempo aan het veranderen. Bij een digitale transformatie komt er veel af op de IT-afdeling. Maar ook op de medewerker van IT. Waar vroeger de IT-beheerder verantwoordelijk was voor een afgebakende omgeving, veilig omsloten door firewalls en andere beveiligingstools, is dat nu vaak veranderd. Er is een situatie waarbij een groeiend aantal componenten niet meer onder controle is. In een voorgaande blog heeft mijn collega Gertjan Jongeneel de Citrix oplossing hiervoor besproken. Zelf ga ik in deze blog in op de VMware variant. Die staat bekend onder de naam Workspace One.

Workspace One

De nieuwe generatie werknemers is niet meer gewend om van negen uur tot vijf uur op een kantoor te werken achter een vaste werkplek. Ze willen locatieonafhankelijk kunnen werken met hun eigen devices en met duimafdruk of gezichtsherkenning toegang krijgen tot al hun applicaties. Hoe ga je er als organisatie voor zorgen dat de toptalenten van Generatie Y en Z bij jou willen komen werken? Hoe zorg je vanaf dag één voor productieve medewerkers op een beveiligde manier?

Zit jij ook met deze vragen? Dan kan Workspace One van VMware een interessante oplossing zijn om als bedrijf om te gaan met deze ontwikkelingen rondom het ‘nieuwe werken’. De digitale werkplek is al jaren een belangrijk begrip waarin werknemers gewend raken om hun applicaties locatie-onafhankelijk te consumeren via een tablet of een smartphone. Deze trend biedt zowel kansen als bedreigingen en deze bespreek ik graag aan de hand van drie onderwerpen: werknemers, applicaties & identity en devices.

1 Werknemers

De eerste variabele is de mens zelf. Werknemers zijn niet meer gewend om op één plek te werken. De professionals van vandaag werken op verschillende locaties, met meerdere applicaties en devices buiten het traditionele, fysieke netwerk. De informatie is niet meer op de gebruikelijke manier te beveiligen.

De huidige werknemer is dus mobieler, maar daarnaast is er ook een demografische en culturele verandering in de beroepsbevolking gaande. De gemiddelde tijd die een werknemer doorbrengt in één bedrijf blijft dalen. Daarnaast heb je veel werknemers die voor meerdere werkgevers tegelijk werken op projectbasis. Jouw IT-organisatie wordt uitgedaagd om deze werknemers vanaf dag één in staat te stellen productief te zijn. Het digitaal on- en off-boarden van tijdelijke gebruikers is een tijdrovend proces voor jouw IT-afdeling.

2 Applicaties & Identity

Ten tweede hebben we de applicaties en de daarbij behorende identity. Hoe ga je ervoor zorgen dat jouw medewerkers een gelijke gebruikerservaring beleven met zowel on-premises-, saas- en gevirtualiseerde applicaties en desktops? Met de Workspace One Identity Manager kunnen al deze typen applicaties geïntegreerd worden binnen zelfde portal en omdat voor elke applicatie dezelfde account gegevens worden gebruikt, start elke applicatie via Single Sign-on (SSO) op.

Wij horen vaak dat o.a. het aantal support-calls voor het resetten van wachtwoorden een probleem vormt. Ga voor jezelf eens na hoeveel wachtwoorden je moet onthouden voor de verschillende werkapplicaties. Waarschijnlijk zit je al snel op minimaal vijf wachtwoorden en door de “verSaaSing” van veel “legacy” applicaties groeit dit aantal alleen nog maar. De uitdaging voor de IT-organisatie is om de gebruikers op een eenduidige manier toegang te geven tot applicaties.

3 Devices

De derde factor zijn de devices. Windows 10 is een besturingssysteem dat zowel kan worden gebruikt voor mobile devices (laptops, smartphones, tablets), als bestaande desktops. Werknemers willen gebruikmaken van hun eigen iPhone, Android telefoon, tablets of Chromebooks om productief te zijn. Hoe ga je ervoor zorgen dat al deze devices op een goede manier worden beheerd, zodat jouw bedrijfsdata beveiligd is zonder dat je medewerkers verlies van productiviteit ervaren?

Totaaloplossing

Workspace One levert een digitaal platform waar de mens, de applicatie en het device samenkomen. Met de Identity Manager wordt toegang verleend tot elke applicatie voor jouw medewerkers en met Workspace One UEM (voorheen AirWatch) beheer je elk device op een eenduidige manier. Voor de eindgebruiker is Workspace One een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke oplossing om toegang te krijgen tot alle applicaties en data met één druk op de knop.

Door middel van Single Sign-On wordt de gebruiker op een veilige manier naar de portal geleid. Het unieke van de oplossing is dat ook de ‘legacy Windows-applicaties’ vanuit de portal benaderbaar zijn. Dit kunnen applicaties zijn die lokaal geïnstalleerd moeten worden. Maar ook gehoste Windows applicaties. Het maakt daarbij niet uit of er gebruik gemaakt wordt van een VMWare Horizon omgeving. Of van een Citrix XenApp / XenDesktop omgeving.

Conditional Access

Maar hoe ga je ervoor zorgen dat de digitale werkplek ook “Enterprise Secure” is? Naast een Identity Check zijn er ook mogelijkheden om ‘conditional access’ in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een 2-factor authenticatie voor gebruikers die actief zijn buiten het bedrijfsnetwerk. Ook kun je ervoor kiezen om buiten het bedrijfsnetwerk bepaalde risicovolle applicaties helemaal niet aan te bieden omwille de security van jouw bedrijf.

Kortom, met Workspace One hebben jouw gebruikers een oplossing waarmee ze eenvoudig toegang hebben tot al hun applicaties vanaf elk gewenst device en vanaf elke locatie. Je organisatie gaat mee met de trend van de digitale werkplek waarbij je toptalenten aan jouw bedrijf bindt en alle werknemers vanaf dag één productief kunt krijgen op een veilige manier. Voor jouw IT-organisatie biedt Workspace One een gebruiksvriendelijk beheerportaal die de beveiliging garandeert van de verschillende devices en applicaties die je medewerkers gebruiken.

Wil je meer weten over VMware Workspace One?

In dit blogartikel kunnen we niet alles vertellen over VMware Workspace One. Of je advies geven of en wanneer je beter kunt kiezen voor Citrix Workspace. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en keuzes tijdens een persoonlijk gesprek. Neem voor VMware Workspace One contact met mij (ferdinand.stijn@comparex.nl) op. Of voor Citrix Workspace met Gertjan Jongeneel.

Ferdinand Stijn, Solution Advisor Software Defined bij Comparex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in