Home Security Veilige werkplek: hoogste prioriteit bij overheid en zorg

Veilige werkplek: hoogste prioriteit bij overheid en zorg

129

Als er iets duidelijk is geworden uit de recente Wannacry-cyberaanval die onder meer de hele Britse gezondheidszorg trof, dan is het wel dat deze sector, maar ook de overheid, bijzonder kwetsbaar is voor digitale onverlaten. Vanwege geldgebrek en misschien ook door tijdnood, werken veel organisaties in de gezondheidszorg nog met verouderde, niet geactualiseerde Windowssoftware. Op die manier vindt malware gemakkelijk zijn weg en is ook datadiefstal, zoals onlangs plaatsvond bij VU Medisch Centrum, een fluitje van een cent. Je kunt dus niet vaak genoeg waarschuwen voor cyberaanvallen in de gezondheidszorg en overheid.

Borgen van veiligheid

Een zure constatering. Zeker nu uit nieuw onderzoek blijkt dat IT-managers binnen de overheid en in de gezondheidszorg als hun grootste uitdaging het borgen van de veiligheid beschouwen. Naast het up-to-date houden van verschillende type computers in werkplekbeheer.

Dat is de conclusie van onderzoeksbureau Conclusr onder meer dan 200 non-profitorganisaties in Nederland. De grootste zorg van de ondervraagde IT-managers is de digitale beveiliging van de werkplek om cyberaanvallen met bijvoorbeeld malware te voorkomen. Maar liefst 39% van de ondervraagde IT-managers binnen overheidsinstanties en zorginstellingen geeft dit als belangrijkste uitdaging.

Beheertaak

Naarmate organisaties kleiner zijn, neemt het percentage alleen maar toe. Bij organisaties met minder dan 250 werknemers zegt maar liefst 43,4% dat security de belangrijkste uitdaging is bij het beheren van de werkplekomgeving. Bovendien noemen IT-managers de arbeidsintensieve upgrades die nodig zijn om alle werkplekapparatuur op peil te houden. Ruim een op de vijf (22%) van de respondenten geeft aan dat deze beheertaak sterk toeneemt naarmate er meer verschillende typen computers (pc’s, thin clients, laptops en tablets) binnen de organisatie in gebruik zijn.

Kortom, naarmate er meer verschillende type apparaten in omloop zijn, neemt de druk op het beheer van een werkplekomgeving toe. Dat kost tijd en menskracht en gaat ten koste van productiviteit maar uiteindelijk ook van de veiligheid. Als het besturingssysteem niet op tijd is bijgewerkt, is de kans op een cyberaanval niet ondenkbeeldig.

Multi-client

Uit het onderzoek bleek verder dat zo’n 90% van de overheidsinstanties en gezondheidsinstellingen met zowel pc’s als thin clients werkt. Daar wordt steeds vaker een tablet aan toegevoegd. Dat merken wij in de praktijk ook. Wij krijgen steeds vaker de vraag naar een beheeroplossing die geen onderscheid maakt in type apparatuur. Dat is niet vreemd. IT-managers weten donders goed welke uitdagingen een multi-client-omgeving met zich meebrengt. Ze zien bijvoorbeeld dat het aantal computerstoringen toeneemt in een omgeving waar zowel pc’s als thin clients worden gebruikt. In een omgeving met alleen thin clients komen nog maar nauwelijks storingen voor.

Effectief endpoint-beheer zoals wij dat bieden in het Universal Management Systeem bevat bovendien alle functies om cyber-gevaren als een malware-aanval te ondervangen. Hoe eenvormiger de endpoints, hoe makkelijker ze zijn te beheren en hoe minder verstoringen er optreden als gevolg van veiligheidslacunes of andere uitval. Met een universele beheer-oplossing snijdt het mes dus aan twee kanten. Enerzijds is er minder tijd nodig voor de arbeidsintensieve software-updates. Anderzijds is het bedrijfssysteem ook beter beveiligd.

Hans Vogel, Sales Director Igel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in