Home Innovatie & Strategie Verbeter je delivery proces met DevOps en Low Code ontwikkelen

Verbeter je delivery proces met DevOps en Low Code ontwikkelen

281
dainamics

Hoewel volgens een recent onderzoek van DZone (2018 guide to DevOps) de adoptie van DevOps enigszins stagneert, heeft deze manier van software ontwikkelen onmiskenbaar een belangrijke plaats verworven.

Veranderende markt

In vrijwel elke industrie is met de sterke groei van e-commerce sprake van stevige concurrentie en prijserosie. Daar komt dan ook nog bij de druk vanuit wet -en regelgeving als GDPR. En wordt security een steeds groter aandachtspunt. Denk in dat verband aan de recente DDoS-aanvallen.

De markt is in een hoog tempo aan het veranderen en deze veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. Dit geldt zeker voor de verwachtingen van de klant. Omni-channel is inmiddels gemeengoed geworden. De bedrijven die een unieke klantbeleving kunnen bieden zijn de winnaars in de moderne economie. Dit betekent dat bedrijven zich steeds sneller moeten aanpassen. Hopelijk staat de digitale transformatie op de agenda van elke CEO.

DevOps en Continues delivery

DevOps & continuous delivery zijn hierbij key om dit succesvol te realiseren. Het gaat daarbij niet om een product of methode maar om een mindset (mensen, processen en technologie) om daarmee hoge kwaliteit software te bouwen.

Hieronder een aantal aspecten die daar nu anno 2018 belangrijk voor zijn:
-Management support; geef het team end-to-end verantwoordelijkheid; de bedrijfscultuur is nog steeds een belangrijke barrière voor een succesvolle uitrol;
-Hanteer principes als Lean en automatiseer wat mogelijk is; slechts 12% van de bedrijven heeft een applicatie binnen één uur na vrijgave beschikbaar voor de gebruiker;
-Haal de complexiteit uit het IT landschap zodat agility mogelijk is, denk daarbij aan het gebruik van microservices; Het integreren van technologie om verder te automatiseren wordt nog als een groot probleem ervaren;
-Maak detectie van security issues onderdeel van het proces; de term DevSecOps is er inmiddels. Audit trails kunnen helpen om in geval van een security issue het proces voor de toekomst  te verbeteren.

Low Code development en DevOps

Met al deze aspecten in het achterhoofd wordt de waarde van een Low Code development platform snel duidelijk. Recentelijk is door Nucleus Research een ROI studie uitgevoerd bij Eneco. Eneco heeft het OutSystems platform uitgerold in combinatie met DevOps om gebruiksvriendelijke applicaties te bieden aan haar eindklanten en daarmee de digitale ervaring te verbeteren. Hiermee weet Eneco zich te differentiëren en helpt het Eneco haar klanten te behouden in deze competitieve markt. De ontwikkelaars bij Eneco zijn productiever en de applicaties zijn in kortere tijd beschikbaar voor de klant.  De cijfers spreken voor zich; een ROI van 258% en een terugverdientijd van 0,4 jaar!

Een Low Code platform faciliteert het samenwerken tussen IT en Business waardoor in korte iteraties werkende producten kunnen opgeleverd voor zowel webapplicaties als native iOS en Android devices. Een dergelijk platform haalt de zorg van niet-functionele eisen weg bij de ontwikkelaar zoals security, performance, schaalbaarheid, stabiliteit, documentatie, deployment, staging, zodanig dat de ontwikkelaar zich volledig kan focussen op de functionaliteit van de applicatie.

Toekomst van Low Code

Bedrijven krijgen door de grote vraag naar mobiele apps te maken met een alsmaar groeiende backlog. Het tekort aan gekwalificeerde ontwikkelaars neemt toe en de ontevredenheid over de duur en de kosten van de ontwikkeltrajecten eveneens. Dat de markt voor Low Code daarom explosief groeit is niet verrassend en zal naar de verwachting van Forrester in 2020 de 15 miljard USD overtreffen. Een groei van een factor 9 in 5 jaar tijd!

 

Evert Jan Bos, Business Development Manager bij Inforza Information Technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here