Home Algemeen Internetverkeer: verdubbelen of verdrievoudigen

Internetverkeer: verdubbelen of verdrievoudigen

48
dainamics

Dat het wereldwijde Internet Protocol (IP) verkeer groeit is natuurlijk niets nieuws. Al tien jaar lang brengt de Cisco Visual Networking Index (VNI) jaarlijks in kaart hoeveel die groei bedraagt en welke factoren daarbij een rol spelen. Maar voor het eerst in deze tien jaar voorspelt Cisco VNI nu een versnelling van de jaarlijkse groei: die gaat in de periode 2014-2019 van 21% naar 23%. Het resultaat is dat er in 2019 vrijwel net zoveel verkeer over de IP-netwerken zal gaan als in alle voorgaande ‘internetjaren’ bij elkaar (van 1984 tot eind 2013).

Sterke beweging naar mobiel
De factoren die aan de groei van het wereldwijde internetverkeer bijdragen zijn de toename van het aantal internetgebruikers, mobiele toegang en de machine-naar-machine (M2M) connecties van het Internet of Everything. In 2014 waren pc’s verantwoordelijk voor 60% van het wereldwijde internnetverkeer. Tot 2019 zal dat aandeel tot 33% dalen terwijl het aandeel van mobiele apparatuur toeneemt tot 41%. Mobiele connecties zullen dan vooral via wifi lopen. Het aantal M2M-connecties zal verdrievoudigen, van 3,3 miljard in 2014 tot 10,5 miljard in 2019. Ik heb geen concrete cijfers, maar gevoelsmatig denk ik dat de Nederlandse situatie in de pas loopt met deze wereldwijde VNI-resultaten.

Automatische roaming
Het staat als een paal boven water dat mobiele apparatuur uitgroeit tot belangrijkste middelen om toegang tot informatie te krijgen. Als het om wifi gaat verloopt dat op moment overigens nog betrekkelijk omslachtig, voor elk (nieuw) toegangspunt moet er immers een gebruikersnaam en wachtwoord worden opgegeven. In de toekomst zal dat automatisch én veilig gaan. Bovendien zal als verbinding als het mobiele device buiten bereik van het toegangspunt automatisch overschakelen op 4G. En weer terug, zodra je binnen bereik van het access point komt. Op basis van je profiel verleent de bijbehorende provider dan toegang.

Verdubbeling
Het VNI-onderzoek laat ook een enorme groei van het aantal machine-naar-machine (M2M) connecties zien. Deze verbindingen passen binnen het Internet of Everything, maar vinden we in toenemende mate binnen fabrieken. Ook in de Nederlandse fabrieken is steeds meer productieapparatuur geschikt voor IP-verbindingen. Nu zijn de netwerken voor de machinerie en de ‘administratie’ nog vaak gescheiden, maar die groeien nu naar elkaar.

Maar we gaan deze verbindingen ook steeds meer in huis vinden. Sensoren zijn niet duur meer en er zijn allerlei nuttige toepassingen, van het regelen van de temperatuur in huis tot het volgen van je huisdier. Daarbij komt dat de technologie in korte tijd veel kleiner en veel goedkoper is geworden en daarmee binnen bereik komt van iedereen. Met een spotgoedkope Raspberry PI kunnen mensen zelf hun ‘home automation’ realiseren, precies zoals ze het willen hebben.

Verdrievoudiging
Over vier jaar zit de helft van de wereldpopulatie op internet en is het wereldwijde internet verkeer verdrievoudigd. Vier vijfde van dat verkeer betreft video. Als na streaming van muziek op dezelfde manier video wordt aangeboden – hoe lang zal de reguliere tv nog bestaan? – gaat het ook hard. Nu we het over streaming hebben: online muziek is nu de snelst groeiende internetdienst voor consumenten. Tegelijk signaleert het onderzoek dat het peer-to-peer internetverkeer (voor het anoniem uitwisselen van bestanden) met 6% per jaar zal dalen. Het is verleidelijk om deze daling in verband te brengen met de groei van de online muziek, maar volgens het onderzoek zullen de file sharing services flink groeien.

En wat betekent dit nu allemaal voor u? Om een idee te geven: het internetverkeer per huishouden is nu 37 gigabyte per maand, in 2019 zal dat 91 gigabyte zijn en in het volgende decennium gaat het naar 150 gigabyte.

Michel Schaalje (1970), Technisch Directeur Cisco Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here