Home Innovatie & Strategie Run simple! Alles draait om vereenvoudiging

Run simple! Alles draait om vereenvoudiging

84

Het is een oude vijand van veel organisaties: complexiteit. De wereld om ons heen is allesbehalve eenvoudig, maar problemen zijn te vaak getackeld met net zo ingewikkelde technische “oplossingen”, processen en structuren. Voorbeelden daarvan zijn er te over.

Doodzonde. Dat moet anders. Zowel bedrijven als de overheid hebben vaak te maken met enorme complexiteit. Complexe vraagstukken worden beantwoord met minstens net zo complexe IT. Ze zijn daardoor dikwijls vleugellam en niet in staat mee te bewegen met de nieuwe wereld. Complexiteit remt namelijk innovatie. Tijd dus voor aanzienlijke vereenvoudiging.

De economie verandert in een rap tempo van een product- naar een meer dienstverlenend karakter. Ook de digitale transformatie is volop gaande en bedrijven zijn flink bezig zich aan te passen aan die nieuwe wereldorde. Daar is bovendien weinig tijd voor, want achterblijven betekent vaak faillissement. Maar voor bedrijven die hun eigen verandertempo niet kunnen kiezen of kunnen bepalen waar te starten, is het lastig een vereenvoudiging door te voeren.

Drie pijlers
Versimpelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar veel IT-bedrijven snappen de noodzaak ervan en leggen inmiddels de nadruk op het leveren van eenvoudige, begrijpelijke en gebruiksvriendelijke oplossingen. De strategie is daarbij vaak gebaseerd op drie pijlers: een open platform, innovatieve applicaties en een connected netwerk.

In-memory: het belangrijkste wapen
Het belangrijkste wapen in de strijd tegen complexiteit is een in-memoryplatform. Bij een dergelijk platform bevindt de data zich niet op een disk, maar altijd in een razendsnel toegankelijk geheugen. Daarbovenop gebruiken bedrijven het liefst een herkenbare standaardinterface. Die laat gebruikers eenvoudig hun werk doen en data invoeren, op ieder denkbaar schermformaat. Dankzij die basis kunnen zij next-gen applicaties ontwikkelen die voldoen aan het eerder genoemde credo ‘run simple’.

Waarom eenvoudig?
Waarom we zo inzetten op vereenvoudiging? Omdat het nalaten daarvan simpelweg geen optie is. Neem nu besluitvorming. Dat kan alleen op eenvoudige manier als de beslisser de beschikking heeft over real-time, direct inzichtelijke en eenvoudig begrijpbare business-data. Dat leidt tot betere beslissingen en dus uiteindelijk hogere winstmarges. Daarbij moet IT wederom een eenvoudig hulpmiddel zijn, geen onoverzichtelijke warboel van oplossingen, apparaten en gegevens. Vergeet ook niet dat uiteindelijk de belangrijkste taak van een CEO is om zaken te versimpelen. Alleen door de organisatie en de processen die daarin spelen terug te brengen tot de kern, kunnen zij de touwtjes goed in handen houden.

Waar zijn we begonnen
Hoe bewerkstelligen bedrijven dit? Het begint met luisteren naar klanten. Met het analyseren van obstakels die verandering in de weg staan. En met het co-innoveren, zodat de problematiek effectiever is aan te pakken. En door het bouwen van oplossingen op een businessplatform dat inmiddels veel meer is dan een database.

Deze oplossingen kunnen organisaties bieden vanuit de publieke cloud, in een private of managed cloud, of on-premise. Ook tijdens de implementatie ervan bij klanten staat de eenvoud weer voorop. Focus daarbij op het end-to-end wegnemen van zowel IT- als businesscomplexiteit, van zowel consumptie als gebruikersadoptie, en van zowel het nemen van beslissingen als de uitvoering ervan. En verbind apparaten, mensen en businessprocessen.

Eigen tempo
De ‘run simple’ roadmap laat klanten cloudoplossingen integreren op hun eigen tempo en tegen verminderde kosten. Dat is belangrijk, want anders wordt het erg lastig voor organisaties om hun business te vereenvoudigen. Een standaard procesmodel vermindert bovendien onnodige processtappen. Dat resulteert in minder werk. Daarnaast ligt het ontwikkeltempo van oplossingen op die manier hoger. Het duurt dus niet lang voor
specifieke klantwensen zijn verwerkt in het eindproduct. Vragen uit de markt kunnen bovendien snel worden verwerkt.

‘Run simple’ zou de kern moeten raken van iedere organisatie. Vereenvoudiging is een absolute voorwaarde voor innovatie en vooruitgang. Dus ga de strijd aan tegen complexiteit.

Mark Raben, Head of Customer Innovations bij SAP Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in