Home Cloud Vergeet het netwerk niet!

Vergeet het netwerk niet!

PADDLS -
119
Workation. Drie jaar geleden bestond het woord nog niet, nu adverteren reisbureaus ermee. Werken én genieten in een zonnig oord: werknemers en werkgevers zien het als een aantrekkelijke extra arbeidsvoorwaarde. Deze manier van werken is mogelijk dankzij drie IT-trends: cloudification, BYOD en plaats- en tijdonafhankelijk werken. De massale overstap op cloudapplicaties die we al langer zien, zorgt ervoor dat we alle documenten en applicaties op onze laptop op elk moment en elke plaats kunnen gebruiken. De discussies rond Bring Your Own Device waren uitgewoed toen iedereen massaal vanuit huis móest werken vanwege corona. Dat laatste bleek zo goed te gaan, op endpoints naar keuze, dat het opstellen van een offerte op een Spaans terras geen probleem meer is.

Twee hybride omgevingen

Voor de gebruiker is ‘de werkplek’ inmiddels gereduceerd tot de combinatie laptop en WiFi-verbinding. Voor de IT-afdeling is de situatie echter complexer dan ooit. Cloud maakte de spam of control al veel groter (immers een combinatie van eigen en ‘vreemde’ assets) – en het werken in een combinatie van thuis én op kantoor zorgde er ook nog voor dat de gebruikers uitzwermden. Twee hybride omgevingen tegelijk die beheerd en beveiligd moeten worden.

Wegennet

Voor wie lang geleden naar iemand in een andere stad telefoneerde kreeg het netwerk een stem: de telefoniste die de verbinding realiseerde. Het netwerk is nu volledig onzichtbaar voor de gebruiker – vaak zelfs letterlijk, want draadloos. Maar het is belangrijker dan ooit. Vergelijk het huidige netwerk met verkeerswegen. De doorstroming op de snelwegen is voor een groot deel afhankelijk van de capaciteit van het onderliggende wegennet. Snelle verbindingen, zoals 5G en WiFi 6 zijn de snelweg. Op de plaats van bestemming zijn IT-afdelingen continu bezig de groeiende stroom aan data op het goede moment naar de juiste ‘snelwegoprit’ (richting een cloudplatform, een on-premise applicatie of het endpoint van de gebruiker) te sturen. Dit moet veilig en met een minimum aan latency. Dat is nog niet alles. IoT zal ervoor zorgen dat het wegennet nog uitgebreider wordt, met meer bestemmingen, meer dataverkeer en meer security-uitdagingen. Realiseer je daarom eens dat het bijwerken van een budgetbestand onder het genot van een cappuccino nauwelijks mogelijk is zonder een hardwerkend netwerk!

Kennissessie

Veel organisaties hebben te maken met de digitale transformatie. En met de impact die dit heeft op onder meer connectiviteit en het netwerk. Op dinsdag 27 september van 10.00 tot 11.30 organiseert PADDLS samen met NTT een digitale kennissessie. Wij nodig u uit samen met vakgenoten te sparren en discussiëren over dit thema. Meld u nu aan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in