Home Innovatie & Strategie Vergrijzing in Nederland: IT kan helpen

Vergrijzing in Nederland: IT kan helpen

250

Het recentelijk verschenen rapport ‘Shade of Graying’, van TNO en het Haags Centrum voor Strategische Studies, laat zien dat van de Europese landen Nederland, Slovenië en Luxemburg te maken hebben met de sterkste vergrijzing van de bevolking. Met een navenant laag aantal geboorten. Op wereldschaal maken Japan, China en Zuid-Korea dezelfde ontwikkeling door. Een spagaat die bij ongewijzigd beleid kan leiden tot een toename van de overheidsuitgaven met meer dan acht procent van het bruto nationaal product.

Maar dat gaat niet gebeuren, want er zijn bedrijfstakken die juist een uitdaging zien in deze demografische ontwikkelingen, zoals de IT-sector. IT-bedrijven investeren sterk in leeftijdgerelateerd onderzoek. Dat zien we ook terug in het rapport. Sinds 2007 heeft de Europese Unie via de Frame Programmes (FP) 91 miljoen euro uitgetrokken voor ‘ICT en vergrijzing’. Ook in de Verenigde Staten hebben academici voor dit doel veel geld uitgetrokken.

Domotica
In Europa werkt Intel samen met drie Ierse universiteiten om technologieën te ontwikkelen die ouderen moeten helpen om langer thuis te blijven wonen en een sociaal leven te onderhouden, en technieken om verborgen gezondheidsklachten eerder op te sporen. Het langer thuis kunnen blijven wonen is op macro-economisch vlak gunstig, omdat dit goedkoper is dan het in stand houden van bejaarden- en verzorgingstehuizen.

In 2007 is het Tril Centre opgericht (Technology Research for Independent Living), mede dankzij een beginkapitaal van Intel van 30 miljoen dollar. Op www.trilcentre.org valt te lezen welke resultaten al zijn behaald. Ook Siemens is actief op dit vlak. Zowel in de gezondheidszorg (waar verzekeringsmaatschappijen het voortouw nemen) als in domotica wordt veel geïnvesteerd. Intel doet bijvoorbeeld onderzoek naar robots die inzetbaar zijn om het groeiende tekort aan verzorgenden op te vangen.

En we kennen allemaal het arsenaal aan IT-middelen die het nu al mogelijk maken dat mensen langer thuis blijven wonen; de hiervoor aangehaalde domotica. Er komen steeds meer installateurs die verstand krijgen van die IT-middelen en die bijvoorbeeld communicatiemiddelen installeren die registreren wanneer iemand het huis uit gaat en weer terug komt. Natuurlijk moet er dan ook een instantie zijn (of zorgkring) die dergelijke signalen beheert en indien nodig opvolgt.

Eenvoudiger maken
Of denk aan de spiegel die die is ontwikkeld door Duitse Fraunhofer Insititut. De senior ziet daarin niet alleen zijn spiegelbeeld, maar ook de afspraken die hij heeft voor die dag. De spiegel beschikt over een internetverbinding en is tevens een aanraakscherm. De senior moet zich ’s morgens melden bij zijn evenbeeld door een icoon aan te raken. Mocht dat voor een bepaalde tijd niet gebeuren, dan gaat er automatisch een bericht naar de wijkverzorgende, of iemand anders uit zijn zorgkring, dat hij zich nog niet heeft gemeld met het verzoek poolshoogte te gaan nemen. Mocht iemand vergeetachtig zijn, dan kan je ook met sensoren of rfid-chips werken om te bepalen of iemand in de badkamer komt.

Maar er gaat vooral veel studie naar het eenvoudiger maken van informatietechnologie. Uit een studie van Care Innovations (een dochter van Intel en GE) is gebleken dat ouderen helemaal geen aversie hebben tegen computers, alleen tegen het gebruik ervan. De interface is veelal niet afgestemd op de senioren, die vervolgens afhaken en zo langs een omweg aversie tegen IT ontwikkelen.

Trend doorbreken
Veel IT-bedrijven zijn bezig die trend te doorbreken. Dan kan IT daadwerkelijk helpen mensen langer thuis te laten wonen en een zelfstandig leven te ontplooien. “Goed ontworpen technologie begrijpt de gebruiker en houdt rekening met zijn unieke behoeften, voorkeuren, mogelijkheden en beperkingen”, stellen de onderzoekers van Care Innovations.

Intel werkt bijvoorbeeld aan interface-apparatuur die rekening houdt met de bevende handen van ouderen. De taak is steeds iets te ontwikkelen dat heel eenvoudig is te gebruiken. De komende jaren zullen we veel van dit soort toepassingen op de markt tegen komen. Technologie lost niet alle problemen op, maar zij kan wel een positieve bijdrage leveren om de vergrijzing het hoofd te bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in