Home Innovatie & Strategie Verkiezingen: verloren! Formatie: gewonnen?

Verkiezingen: verloren! Formatie: gewonnen?

64
dainamics

De verkiezingen zijn gestart. Ik ben benieuwd wie voldoende aandacht weet te trekken om te mogen aanschuiven bij de formatiebesprekingen. Ik hoop dat Pieter Omtzigt heel veel voorkeursstemmen krijgt. Dit, als het meest oprechte, standvastige, mensvriendelijke kamerlid.

Ik constateer wel dat de IT de verkiezingen heeft verloren!

Muisstil

Ondanks al mijn inspanningen en die van mijn geestverwanten, om de bedroevende IT-situatie bij de overheid onder de aandacht te brengen, was het op dat onderwerp muisstil tijdens de verkiezingsdebatten. Mijn vele e-mails aan Mark Rutte, aan enkele bewindslieden, aan alle leden van de Tweede Kamer en aan alle SG’s, hebben de lijsttrekkers niet kunnen verleiden ook maar enig woord te wijden aan de noodzakelijke vernieuwing van de IT bij de overheid. Onbegrijpelijk.

Beseffen zij dan niet dat het IT-probleem niet verdampt? Het hangt als het zwaard van Damocles boven het huidige demissionaire kabinet. En komt wellicht ook weer boven het volgende kabinet te hangen.

Teleurstelling

Wat mij teleurstelt is dat de algemene pers (ik bedoel o.a. NRC, FD en Trouw) ook het IT-probleem links laten liggen. Zouden hun lezers niet geïnteresseerd zijn waarom er continu zoveel belastinggeld wordt verbrand door mislukte IT-projecten bij de overheid? Of is er een stilzwijgende overheidscensuur op dit onderwerp.

Formatie

Hopelijk dat tijdens de formatie meer aandacht komt voor een moderne overheid. Ik bedoel een overheid die optimaal gebruik maakt van slimme IT en verregaande digitalisering. Ik zou de formatie laten doen door de presenatoren van Buitenhof. Dat zou best eens succesvoller kunnen worden dan een oud-politicus.

Lijstjes

Ik heb alvast een puntenlijstje voor de (in)formateurs opgesteld: www.ictmagazine.nl/achter-het-nieuws/wat-moet-ik-stemmen-welke-partij-zet-serieuze-stappen-richting-een-digitale-overheid.

NRC heeft ook een lijstje opgesteld van onderwerpen die volgens hen op de formatietafel moeten komen: Geen enkele aandacht voor de IT-situatie bij de overheid, zelfs niet voor een modernisering van de overheid.

Het idee van Mark Rutte om eerst een nationaal herstelplan op te stellen, klinkt nuchter en zakelijk. Ik begrijp dat er een aantal politieke partijen tegen zo’n herstelplan zijn. Het kan immers betekenen dat daardoor hun eigen sinterklaaslijstjes verdampen.

Verkiezingen en IT

Ik neem aan dat Mark Rutte in dat herstelplan het oplossen van de IT-situatie bij de overheid een hoge prioriteit geeft. Je gaat toch de kip die de gouden eieren legt niet zodanig verwaarlozen dat er geen gouden eieren meer komen?

Daan Rijsenbrij, architect in the digital world en personal IT-coach

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here