Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Verlagen of verhogen

Verlagen of verhogen

58

Op vier mei jl. meldt het RTL nieuws ons, dat de Amerikaanse industrie drastische maatregelen neemt om de werkgelegenheid voor Amerika te behouden. De lonen zijn met 35% tot 40% ten opzichte van 2005 verlaagd. Met de stijgende lonen in lagelonenlanden als China en de toenemende transportkosten wordt het weer interessant om te produceren in Amerika. Inmiddels komen auto’s en witgoed daar weer van eigen bodem.

Een interessante ontwikkeling. Laten we eens een parallel proberen te trekken voor de IT industrie. De IT industrie maakt al decennia lang steeds meer gebruik van IT professionals in lagelonenlanden. De lonen in landen als India, China, de Filipijnen liggen fors lager en de explosieve groei van de lonen van IT professionals in lagelonenlanden van begin 2000 ligt ook al weer even achter ons.

Wat zou er in Nederland gebeuren, als alle IT professionals ook zo fors loon zouden inleveren? Zouden we dan weer aan meer Nederlandse IT professionals werk kunnen bieden? Als we luisteren naar de mening van ICT-Office, de ICT branchevereniging van Nederland,  is dat helemaal niet nodig. In Nederland hebben we zelf een tekort aan IT professionals. Voor 2016 voorspelt ICT-Office zelfs een tekort van 6.300 IT professionals, dat kan oplopen tot een tekort van 11.000 als de economie in 2013 weer aantrekt.

De Taskforce ICT van het Ministerie van Economische zaken gaat zelfs een stap verder. Zij voorspellen een tekort tussen de 17.000 en 39.000 IT professionals, hierbij nemen ze ook de lager opgeleide ICT professionals mee. Ook het aantal IT professionals dat werkloos is, komt al jaren niet echt boven de 10.000 werklozen. Voor het overgrote deel is dit frictiewerkloosheid.

Dat betekent dus dat de lonen van de Nederlandse IT professionals eigenlijk niet omlaag maar omhoog zouden moeten, als we de economische wetmatigheid van vraag en aanbod zouden hanteren. Deze ontwikkeling zie ik echter niet terug op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat zou naar mijn mening ook niet wenselijk zijn. De lonen van IT professionals blijven stabiel en dat past ook in de huidige economische toestand.

Prof. dr. Erik Beulen, Universiteit van Tilburg en houder van de KPMG Global Sourcing leerstoel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in