Home Cloud Versnel innovatie, gebruik de cloud

Versnel innovatie, gebruik de cloud

87
cloud

Markten veranderen sneller dan ooit en ieder bedrijf wordt een softwarebedrijf. Want ‘software is eating the world’, zoals Marc Andreessen in 2011 al constateerde. Of je nu weddingplanner bent of begrafenisondernemer, je zult de processen die voorheen aan elkaar hingen van e-mail, telefoontjes en papier end-to-end moeten digitaliseren en online ter beschikking moeten stellen aan de klant, zodat die kan meekijken en meebeslissen. Dit betekent dat ieder bedrijf een eigen softwareontwikkelclub zal krijgen die snel kan inspelen op wat de markt vraagt.

Snelheid vraagt om consistente omgeving

Wij weten bij KPN Internedservices relatief weinig van softwareontwikkeling. Maar wij hebben wel verstand van de infrastructuur die je nodig hebt om dat proces te versnellen. De belangrijkste eis aan die omgeving is: consistentie. Je wilt dat de omgeving waarop je software ontwikkelt op precies dezelfde manier is opgebouwd als de omgeving waar de software wordt gedeployed, anders zou je applicatie wel eens heel onvoorspelbaar kunnen gaan reageren. Je wilt ook dat de applicatie veilig is en dat deze zelfstandig capaciteit kan bijschakelen als dat nodig is. En je wilt dat dit alles compliant gebeurt. Dat zijn precies de dingen die wij kunnen leveren met Azure Stack.

End-to-end automatisering maakt het makkelijk

Azure Stack draait om gemak bieden aan de klant. Het is een combinatie van een private cloud in het datacenter van KPN Internedservices en de public Azure cloud. Desgewenst kun je daar ook je eigen datacenter (private cloud) aan koppelen, zodat je IT-infrastructuur uit drie verschillende locaties bestaat waar je workloads flexibel tussen heen en weer kunt schuiven.

Dat kan zelfs volledig geautomatiseerd. Kom je in je eigen datacenter capaciteit tekort, dan neemt de applicatie automatisch capaciteit af uit de Nederlandse cloud in ons datacenter of uit de public Azure-cloud. Met business rules stel je vooraf in welke data Nederland nooit mag verlaten en voor welke applicaties het noodzakelijk is dat ze in het on-premises datacenter blijven draaien, zodat je hier nooit per ongeluk een fout mee kunt maken.

Performance en compliance verpak je in business rules

Voor DevOps-teams is dit een zegen. Zij kunnen met een paar muisklikken een ontwikkelomgeving bestellen, hun applicatie op die omgeving bouwen en testen, en vervolgens volautomatisch deployen zonder dat ze zich druk hoeven maken om zaken als performance en compliance. Want dat definieer je vooraf met de business rules. Ze kunnen gebruikmaken van Security Inside, dat zijn build-in securitytools die wij beschikbaar stellen via onze cloud. Want dat is het mooie van de huidige manier van werken: duizenden bedrijven stellen gratis door hen ontwikkelde applicaties beschikbaar voor hergebruik. KPN Internedservices controleert of deze apps ‘best in class’ zijn en maakt ze vervolgens beschikbaar voor klanten. Zo voorkomen we dat iedereen zijn eigen wiel uitvindt.

Trusted marketplace met blockchain-, IoT- en big data templates

We ontwikkelen momenteel op heel veel fronten. Zo werken we samen met enkele klanten aan publieke templates voor blockchain. Een ander team houdt zich bezig met IoT. Ook daar werken we samen met klanten aan oplossingen die we daarna volledig gestandaardiseerd aan anderen kunnen aanbieden via onze trusted marketplace. En hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor big data.

Hebben we dit allemaal al gereed? Nee. Zoals gezegd werken we eraan, agile. De eerste ‘minimal viable products’ zijn klaar, maar daar kan nog veel aan worden verbeterd. Dat doen we graag samen met onze community. Wil jij deel uitmaken van deze ontwikkelingen en bijdragen aan onze trusted marketplace? Neem dan contact op. We onderzoeken graag samen hoe we elkaar kunnen helpen innovatie te versnellen.

Arjan van Dijk, KPN Internedservices

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here