Home data & storage Vertrouwd met data

Vertrouwd met data

58
data

Data wordt beschouwd als het nieuwe zwarte goud. Datacenters lijken soms net olievelden: onzichtbare ‘data lakes’ vol ongekende rijkdommen die alleen nog maar ontgonnen hoeven te worden. De vraag is vooral hoe die ruwe data het best kan worden omgezet in waardevolle inzichten. Daarvoor is niet alleen de juiste technologie nodig, maar ook datavaardigheid: voldoende kennis en begrip van data om er met vertrouwen mee te kunnen werken.

Iedere vernieuwing moet in eerste instantie enige aarzeling overwinnen. Dat is voor de inzet van big data en data-analyse niet anders. We weten dat er technisch gezien ongekende mogelijkheden liggen. De grote hoeveelheden data die ons ter beschikking staan, geven ons na analyse unieke inzichten over klanten, leveranciers, producten, partners en markten. Maar de concurrentievoordelen die dat biedt, worden pas echt ontsloten als analyse een gewoonte wordt die in de hele organisatie wordt opgepakt en toegepast. En data kan pas echt in de hele organisatie worden ingebed, als gebruikers zich op hun gemak voelen bij het gebruik ervan.

Data redt levens

Om mensen vertrouwd te maken met data-analyse is het belangrijk dat ze kennismaken met succesvolle en aansprekende toepassingen, zowel in de eigen organisatie als daarbuiten. Een voorbeeld is de toepassing van data-analyse bij de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Bij beroertes en hartinfarcten wil deze organisatie patiënten zo snel mogelijk kunnen helpen. Door het hele proces van melding tot behandeling stap voor stap in kaart te brengen en te analyseren, wist de Veiligheidsregio de tijd tot de behandeling met wel 20 minuten te verkorten. Dankzij dergelijke efficiencyslagen worden nu ieder jaar honderden levens meer gered dan voorheen.

Wanneer je medewerkers laat zien welke ongekende mogelijkheden data heeft en hoe zij die ook in hun eigen werk direct kunnen toepassen, creëer je een cultuur waarbij data binnen de organisatie breed gedragen wordt. Vervolgens is het belangrijk dat mensen de juiste vaardigheden ontwikkelen om met de beschikbare data te kunnen spelen. Om te doorzien wat de waarde van data kan zijn, is het cruciaal dat business users de taal van data leren spreken en begrijpen. Zelfs de beste data tools verdienen zichzelf pas terug als gebruikers helder voor ogen hebben wat de mogelijkheden zijn en op welke manieren ze inzichten kunnen opleveren die de bedrijfsdoelstellingen ondersteunen.

Kritische blik

Minstens zo belangrijk is dat mensen de beperkingen en valkuilen van data-analyse leren begrijpen. Vervuilde, onvolledige of gekleurde data hebben bijvoorbeeld grote invloed op de uitslagen van een analyse. Die bewustwording helpt niet alleen om de resultaten van data-analyse op waarde te kunnen schatten, maar leert mensen ook kritisch te kijken naar de gegevens die worden opgeslagen. Doorzien welke waarde in potentie schuilgaat in welke data, en aan welke voorwaarden die data moeten voldoen, is cruciaal om inzichten te verwerven die werkelijk van waarde zijn voor de organisatie.

Datavaardige medewerkers die beschikken over de juiste tools, zijn in staat kansen en uitdagingen in hun werkomgeving te identificeren en te analyseren, en oplossingen te bedenken die worden onderbouwd met concrete gegevens. Hoe eerder medewerkers vertrouwd raken met dit proces, hoe beter analyse-tools hun waarde kunnen bewijzen. Qlik biedt online een gratis Data Literacy Programaan waarmee werknemers hun datavaardigheden kunnen ontwikkelen. Op die manier leiden technologie en data samen tot nieuwe inzichten die de digitale transformatie in een stroomversnelling brengen en de marktpositie van organisaties in korte tijd sterk kunnen verbeteren.

Emmanuel Vanderhaegen is Regional Director Benelux bij Qlik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here