Home Innovatie & Strategie Vier redenen om de software supply chain te automatiseren

Vier redenen om de software supply chain te automatiseren

42

Meer omzet en betere klantervaringen dankzij automatische distributie van software en software licenties

Goed, beter, best: met behulp van automatisering proberen we al jaren alles te optimaliseren. Het zorgt immers voor meer gemak in ons dagelijks leven en het leidt doorgaans tot meer efficiëntie. Opvallend is dat de supply chain van software hierin achterblijft. Waar in de hardware supply chain alle mogelijk stappen zijn geautomatiseerd, lijkt de revolutie op het gebied van software pas net begonnen te zijn. Dit biedt kansen om hierin voorop te lopen, maar dat niet alleen.

Het optimaliseren van de software supply chain is een bepalende factor in het succes van een softwareproduct, en automatisering is dé manier om dit te realiseren. Er valt vooral nog veel te winnen op het gebied van software licenties. In deze blog geef ik vier redenen om deze revolutie te benutten.

1 Kosten besparen

Wellicht geen verrassende reden, maar absoluut van toepassing: het besparen van kosten. Als processen niet geautomatiseerd zijn, betekent dit dat medewerkers deze handelingen handmatig moeten verrichten, zoals het uitgeven van individuele software licenties. Dit kost ten eerste veel tijd en het is inefficiënt. Een machine is veelal sneller dan een mens. Volgens een schatting van Forbes kan een organisatie met vijfhonderd medewerkers wel vier miljoen dollar per jaar besparen door processen te automatiseren. Daarnaast zorgt dit ervoor dat medewerkers hun tijd kunnen besteden aan datgene waar ze van toegevoegde waarde zijn: het optimaliseren en ontwikkelen van software. Dit is toch hetgeen waar hun kennis en expertise het best tot zijn recht komt. Voor de organisatie biedt dit nog meer kansen om te innoveren en te groeien.

2 Minder fouten en snellere ontwikkeling

Het handmatig uitvoeren van processen kost niet alleen extra geld, het leidt ook tot meer fouten. Een geautomatiseerde oplossing wordt zo ontworpen, dat het menselijke fouten vermijdt. Vaak zijn dit fouten die onvermijdelijk zijn bij handmatige processen, maar waarvoor een goede oplossing gevonden kan worden door het proces te automatiseren. Minder fouten is echter niet het enige voordeel van automatisering. Er is ook veel te halen op het gebied van ontwikkelingen. Ontwikkelaars zijn nu veel tijd kwijt aan het bedenken van oplossingen voor het vermijden van gemakkelijk gemaakte fouten en problemen, zoals verkeerd uitgegeven software licenties. Het is natuurlijk veel rendabeler om hun tijd in te zetten voor het ontwikkelen van een nieuw product. Het automatisch uitgeven van licenties zorgt dus niet alleen voor minder fouten, maar ook voor een sneller ontwikkelingsproces.

3 Meer inzicht in gegevens van eindgebruikers

Een geautomatiseerde software supply chain biedt ook kansen om meer inzicht te krijgen in de gegevens van eindgebruikers. Organisaties verkopen hun software vaak via partners om hun business te vergroten, maar dit brengt ook nadelen met zich mee. Doordat de organisatie niet direct contact heeft met de klant, is er minder zicht op de gegevens van eindgebruikers waardoor de feedbackcyclus vertraagt. Door software licentie distributie te automatiseren, zijn gegevens van eindgebruikers direct zichtbaar voor de organisatie.

Zelfs nog meer dan wanneer een organisatie zelf contact heeft met de klant. Het systeem voor software licentie en entitlement management biedt namelijk mogelijkheden om handelingen vast te leggen en het proces van fulfilment en levering te automatiseren. Bovendien kunnen gebruikers hierdoor automatisch op de hoogte worden gesteld van updates, ongeacht de manier waarop het product aan hem is verkocht.

4 Klanttevredenheid verhogen

De laatste reden om de software supply chain te optimaliseren, is de kans die het biedt om klanttevredenheid te verhogen. Dit is essentieel voor organisaties, omdat het altijd positief effect heeft. Klanten de mogelijkheid bieden tot selfservice rondom software, is dé manier om hen tevredener te maken. Ze hebben tegenwoordig graag zelf de touwtjes in handen en waarderen het enorm als ze hiertoe de mogelijkheid krijgen.

Daarnaast zorgt dit voor verlaging van het opzeggingspercentage. Klanten kunnen namelijk naar eigen behoefte software licenties aanschaffen, downloaden en activeren. Hierdoor verhoog je de tevredenheid door klanten te geven wat ze willen: een superieure selfservice ervaring. Een ander voordeel van een automatische distributie van software en software licenties is dat het de mogelijkheid biedt gemakkelijker te communiceren met klanten, hun licenties op afstand te monitoren en klanten te informeren. Denk aan het op de hoogte brengen van productreleases, bugfixes of updates, zonder tussenkomst van een medewerker.

Het is nooit te laat om te automatiseren

Of je nu een startup bent of al jaren succesvol opereert: het is nooit te laat om de software supply chain te optimaliseren. Het automatiseren van licenties is voor iedere organisatie een cruciale stap voor het verhogen van omzet en klantervaringen. Waar wacht je nog op?

Matthias van Zanten, software licensing expert bij Thales

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here