Home Cloud Vijf dingen die je wellicht niet wist over clouddiensten

Vijf dingen die je wellicht niet wist over clouddiensten

58

Clouddiensten zijn overal om ons heen en we gebruiken ze elke dag voor alles van bankieren tot het opslaan van onze foto’s en het streamen van muziek.

Waar we “vroeger” graag zoveel mogelijk data op onze eigen computers wilde bewaren, is de cloud inmiddels dusdanig snel, toegankelijk en divers geworden dat we bijna helemaal van die filosofie afgestapt zijn.

Alles is mogelijk

Onze e-mail, muziek, films en documenten staan in de cloud opgeslagen of halen we direct uit de cloud. Dankzij de snelle internetverbindingen die we hebben, verloopt dit snel en soepel.

Hierdoor hoeft je computer hardware een stuk minder krachtig te zijn en je opslagmogelijkheden een stuk kleiner. Dit zorgt over het algemeen voor goedkopere hardware die door lichter gebruik ook langer mee zal gaan.

Dit zorgt ervoor dat onze computers, telefoons en tablets eigenlijk alleen nog maar schermen aan het worden zijn, die ons vooral toegang bieden naar alle diensten en files die we uit de cloud halen. En natuurlijk fungeren vooral onze telefoons ook als input voor het maken van foto’s en video’s die we vervolgens ook weer in de cloud opslaan.

Afhankelijkheid

De cloud zorgt over het algemeen voor veel vrijheid en toegankelijkheid zolang we maar een internetverbinding hebben. Maar het zorgt ook voor afhankelijkheid. Als je een paar uurtjes niet bij je foto’s kunt doordat er een storing is of omdat je offline bent, is dat natuurlijk vervelend, maar niet het einde van de wereld.

Als je echter cruciale bedrijfssoftware zoals bijvoorbeeld kassasystemen in de cloud runt, dan zijn de gevolgen van een storing vaak erg snel immens.

Het is dus altijd goed (ook als individu) om na te denken over back-up mogelijkheden van cruciale systemen waar je altijd op moet kunnen rekenen.

Vertrouw op de cloud

Over het algemeen kun je op de cloud vertrouwen. De grote aanbieders van clouddiensten doen er echt alles aan om een bijna perfecte uptime te garanderen. Dit doen ze met name door bestanden en diensten op meerdere locaties en in meerdere versies op te slaan. Zo kun je nog steeds bij je foto’s als er een keer een datacenter uitvalt.

Daarnaast zullen, dankzij de enorme investeringen in beveiliging die deze providers doen, je bestanden en diensten in de cloud vele malen veiliger zijn dan dingen die je lokaal op je eigen computer of servers laat draaien of opslaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in