Home Ondernemen & Business Vijf ERP-trends voor 2014

Vijf ERP-trends voor 2014

62

Met het einde van het jaar in zicht blik ik graag terug op ERP-ontwikkelingen in 2013 en kijk vast vooruit naar wat 2014 zal brengen op ERP-gebied. Deze periode kenmerkt zich door een ontwrichting van de traditionele ERP-opvattingen. Cloud, analytics en sociale kanalen leiden tot een veranderende behoefte bij gebruikers van deze systemen. ERP zal daardoor andere eigenschappen krijgen. Ik onderscheid vijf ERP-trends voor 2014.

1.  Social, mobiel, analytics en cloud integreren in SMAC
Klanten en medewerkers verwachten snel en eenvoudig toegang tot informatie via hun smartphone, tablet en andere mobiele apparaten. Door ERP-systemen in te zetten als centrale dataopslag, met oog voor databeveiliging en ongeacht met welk mobiel apparaat gebruikers toegang willen, zullen organisaties hun administratie kunnen reduceren en tegelijkertijd de toegang tot de data verzekeren, terwijl de kosten beheersbaar blijven. Specifieke functionaliteit is toe te voegen en te benaderen via mobiele apparaten.
De behoefte van werknemers om mobiel te werken is in 2014 niet meer los te zien van drie andere trends: social, analytics en cloud. Bedrijven zullen naar verwachting deze vier vraagstukken meer integraal benaderen (ook wel SMAC genoemd: Social, Mobile, Analytics en Cloud). ERP kan binnen deze geïntegreerde aanpak fungeren als bronsysteem.

2. Traditionele ERP-leveranciers erkennen flexibiliteit als belangrijk kenmerk
Grote ERP-leveranciers kregen in 2013 te maken met mislukte implementaties, voornamelijk op het gebied van cloud en shared services. Eén van de meest opvallende mislukkingen was die in West-Australië waar de deelstaatregering de mist in ging met een ERP-implementatie. Totale kosten: 370 miljoen dollar. Eén van de belangrijkste kwesties die bijdroeg aan dit bedrag, was de uitgebreide aanpassingen die noodzakelijk waren; om precies te zijn 1.165.
Organisaties gaan steeds meer op zoek naar ERP-systemen die flexibel kunnen omgaan met veranderende omstandigheden in onzekere tijden en naar softwareleveranciers die echt tegemoet komen aan de behoeften van de klant.

3. Standaard, niet op maat gemaakt
De gemene deler bij veel van deze mislukkingen is dat het niet mogelijk is om een ERP-systeem aan te passen aan veranderingen. Uit recent onderzoek, uitgevoerd door Eval-Source, blijkt dat de ERP-oplossingen van de grote leveranciers niet erg flexibel zijn. Er kunnen geen veranderingen in het systeem worden gedaan zonder ingewikkelde aanpassingen in de codes. Systeemaanpassingen kunnen de nekslag betekenen voor ERP-projecten, vooral als de eisen aan het systeem snel kunnen veranderen. Standaardsystemen die eenvoudig kunnen worden geconfigureerd, zullen gaan winnen aan populariteit in 2014 en daarna.

4. Cloud blijft groeien
Cloudtechnologie zal in 2014 een vlucht nemen, zowel in de private als publieke sector. Marktanalist Gartner voorspelt dat de investeringen in cloudtechnologie in 2016 dominant zullen zijn in het totale IT-investeringsklimaat. Ik zie daarnaast een toenemende interesse in hybride cloudoplossingen nu steeds meer organisaties de voordelen er van inzien en de technologie volwassen wordt. De Australische overheid bijvoorbeeld, zet vol in op cloud door initiatieven als de Federal Government’s SCaaS multi-use list (MUL). Ze tekende daarvoor 22 cloudservice contracten in de afgelopen 12 maanden.

5. ERP die om kan gaan met big data
De populariteit van big data zal in 2014 alleen maar toenemen. Veel organisaties vinden het lastig om met big data om te gaan. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of hoe ze hun bestaande systemen zo in kunnen zetten om extra inzicht te krijgen, gebaseerd op de beschikbare data. Hier kan ERP een belangrijke rol spelen. Systemen die veel data en databestanden kunnen integreren en verwerken, geven organisaties tijdige en gedetailleerde informatie, wat leidt tot een effectievere besluitvorming.

Jeroen Philippi is Marketing Manager Benelux bij Unit4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in