Home Data & Storage Vijf redenen waarom de edge essentieel is voor toekomstbestendige computing

Vijf redenen waarom de edge essentieel is voor toekomstbestendige computing

Pure Storage -
66

Data zijn de motor van de vooruitgang geworden. Particuliere ondernemingen gebruiken het om ervaringen te optimaliseren, activiteiten te verbeteren, klantenservices te verbeteren en nieuwe bedrijfsmodellen uit te vinden. Overheden gebruiken het om de steden van de toekomst te bouwen, om het gebruik van nutsvoorzieningen en energiebronnen te plannen en om crises zoals corona te beheersen.

Maar de gecentraliseerde opslagplaatsen voor data raken verouderd en oude benaderingen om inzicht te krijgen zullen niet werken voor organisaties die op de toekomst zijn gericht. Vooruitstrevende organisaties moeten plannen maken aan de edge – de rand van het netwerk – want daar worden de data gecreëerd. Wie niet investeert in de edge, loopt het risico achterop te raken in deze nieuwe omgevingen. Volgens Gartner wordt 91% van de data nu verwerkt in datacenters, hetzij in de cloud, hetzij op locatie. Maar de marktanalist voorspelt dat in 2025 de balans zal zijn verschoven naar de edge, waar dan 75% van alle dataverwerking zal plaatsvinden. Het is duidelijk dat het nu tijd is om te investeren in edge computing-mogelijkheden. Hier zijn vijf redenen waarom organisaties dit vandaag nog zouden moeten doen.

1. Kortere responstijden

De edge computing-architectuur plaatst apps, gegevens en resources dichter bij de locatie waar de data worden gegenereerd. De verwerking vindt plaats aan de buitenrand van de IT-omgeving, in plaats van data te dwingen een reis ‘naar huis’ te maken, wat een datacenter kan zijn dat honderden, zo niet duizenden, kilometers verderop ligt.

Door gegevens aan de edge op te slaan, worden reactietijden korter en kan data-analyse gemakkelijker real-time inzichten leveren. Applicaties aan de rand kunnen dan data destilleren, verwerken en visualiseren en ter plekke bruikbare informatie opleveren.  Dit vermogen is cruciaal voor essentiële en geavanceerde toepassingen. Productiebedrijven kunnen zorgen voor voorspellend onderhoud, waarbij apparatuur wordt gerepareerd voordat deze niet goed meer functioneert of defect raakt. Zorgaanbieders kunnen geavanceerde monitors, sensoren en andere apparaten gebruiken die de diagnose en behandeling sterk verbeteren. De transportsector wordt ontwricht door autonome voertuigen. Auto’s zijn hun eigen randapparatuur en het verzenden van data naar een externe locatie is een risico vanwege de vertraging die dat oplevert. Dan is er augmented reality (AR), een edge-technologie die toepassingen heeft in de detailhandel, het onderwijs en entertainment. Ze vereisen real-time reacties om te kunnen functioneren.

2. Grotere veerkracht

Een ander belangrijk voordeel van edge computing is de bedrijfscontinuïteit. In het geval van een storing of downtime in een gecentraliseerd datacenter, kunnen sites aan de rand onafhankelijk blijven opereren omdat de infrastructuur lokaal is. Dat is nog maar het begin. Edge-platforms maken snellere, consistentere en betrouwbaardere diensten mogelijk, waardoor de ervaringen van zowel klanten als werknemers in alle sectoren en gebruikssituaties worden verbeterd.

Wat veel bedrijven zich bovendien niet realiseren, is dat edge computing niet noodzakelijkerwijs connected hoeft te zijn. Connected biedt het weliswaar het voordeel dat data naar gecentraliseerde datacentra kunnen worden gestuurd, maar snellere edge computing kan disconnected werken, wat een groot voordeel kan zijn in meer afgelegen locaties, zoals een mijnbouwlocatie. Als de verbinding wegvalt kan een edge-systeem autonoom doorwerken en wanneer de verbinding wordt hervat de data synchroniseren en overdragen, zonder enige verstoring van de bedrijfsactiviteiten.

3. Zuinig verplaatsen van data

Bij de beoordeling van edge computing als een zakelijk levensvatbare propositie kan de term ‘data gravity’ opduiken. Naar schatting zullen Forbes Global 2000-ondernemingen tegen 2024 elke seconde 1,1 miljoen gigabytes creëren. Maar het verplaatsen van deze data kost tijd en geld – het opvoeren van de netwerkbandbreedte om meer apparaten en data aan te kunnen, brengt veel hogere kosten met zich mee. In plaats van voortdurend data te streamen en grote hoeveelheden bandbreedte in beslag te nemen, kan edge computing helpen omdat data ter plaatse worden verwerkt en alleen de belangrijkste informatie naar de centrale locatie stuurt. Edge computing verlaagt ook de connectiviteitskosten door kleinere hoeveelheden data tussen de edge en de datacenters te verplaatsen.

4. Beveiliging en datasoevereiniteit

Veel landen hebben strenge regels voor datahuisvesting die het verplaatsen van data over landsgrenzen beperken. De mogelijkheid van edge computing om data ter plaatse te verwerken, maakt het naleven van de regelgeving eenvoudiger. En dat niet alleen. Voor het versturen van data naar het datacenter kan de edge datapakketten versleutelen, wat belangrijk kan zijn als voor het datacenter andere regels voor databeveiliging gelden dan voor de edge locatie.

5. Innovatie

Technologieën zoals AI en ML worden steeds meer geaccepteerd omdat bedrijven weten dat ze het concurrentievermogen kunnen verbeteren. Edge computing maakt de nieuwste AI, automatisering en het Internet of Things (IoT) mogelijk door algoritmen te voeden met de nieuwste en meest relevante datasets. Sensoren die zijn aangesloten op edge-machines kunnen op ML-modellen reageren door veel minder data heen en weer te sturen dan in eerste instantie werden gebruikt om het model op te stellen. Hierdoor kan een AI- of ML-algoritme sneller tot actie overgaan omdat er geen tijd verloren gaat door netwerk-latency en omdat de hoeveelheid data die wordt verplaatst tot het essentiële wordt beperkt. Daardoor wordt de snelheid waarmee inzicht wordt verkregen enorm verhoogd, wat de innovatie kan verbeteren.

Daarnaast is er al veel innovatie geweest in termen van automatisering, containerisatie en gedistribueerde analytics. Het is nu een uitstekend moment om gedistribueerde applicaties en data te draaien. Organisaties die met edge-implementaties aan de slag willen, kunnen nu gebruikmaken van containerisatie en netwerk- en data-abstractielagen om ervoor te zorgen dat hun applicaties op precies dezelfde manier worden ingezet, ongeacht de locatie. Dit maakt innovatie verder mogelijk door in IT-operaties te vereenvoudigen en tijd vrij te maken voor complexe en lastige beheer- of dataverplaatsingstaken.

Concurrentievoorsprong

Het transporteren van data van de edge naar een gecentraliseerd datacenter voor verwerking brengt kostenstijgingen en meer latency met zich mee. En dat niet alleen – het is niet nodig om alle data naar een gecentraliseerde locatie te transporteren. In een wereld waarin ongestructureerde data exponentieel groeien, zal niet elk stukje data evenveel waarde toevoegen en van strategisch belang zijn. Er moet een poortwachter zijn – zowel een fysiek apparaat als een ervaren persoon die onderscheid kan maken tussen de strategische en niet-strategische informatie. Deze differentiatie zal innovatie mogelijk maken en concurrentievoordeel opleveren.

Edge-locaties kunnen eenvoudig worden beheerd met automatisering: infrastructure-as-code kan eenvoudig worden uitgerold en onderhouden over vele locaties, ongeacht of deze zich aan de edge of centraal bevinden. Een gedistribueerd analytisch platform kan vervolgens data analyseren vanaf elke locatie zonder dat die data eerst naar een centrale locatie moet.

Kortere reactietijden voor besluitvorming op een edge locatie, veerkracht en bescherming van de bedrijfsvoering zijn allemaal redenen waarom organisaties serieus naar edge computing moeten kijken. Ze zullen in de nabije toekomst oplossingen moeten implementeren, als ze dat nog niet hebben gedaan. Organisaties die niet willen investeren in edge computing zullen zich snel afvragen waarom hun concurrenten beter presteren dan zij.

Marco Bal, Principal Systems Engineer, Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in