Home Ondernemen & Business Vijf tips voor het omgaan met Schaduw-IT

Vijf tips voor het omgaan met Schaduw-IT

58

In een eerdere blog heb ik het gehad over de komst van zogenaamde Schaduw-IT binnen bedrijven. Dit relatief nieuwe fenomeen wordt veroorzaakt door werknemers die zonder medeweten van de IT-afdeling applicaties aanschaffen. Meestal doen zij dit om hun productiviteit te verhogen, wat op zich een goede ontwikkeling is, maar de grip van de IT-afdeling op het netwerk wordt hierdoor steeds kleiner. Gelukkig kan de IT-afdeling de volgende concrete stappen ondernemen om de controle terug te krijgen en dit fenomeen tot iets positiefs te maken.

  1. De IT-afdeling moet een opbouwende houding aannemen en aandachtig luisteren naar de behoeften van het personeel. De meeste werknemers zijn er niet op uit om interne procedures middels Schaduw-IT willens en wetens te omzeilen. Meestal hebben ze te kampen met een specifiek en nijpend probleem dat om een snelle oplossing vraagt.
  2. Er is een oplossing voor netwerkbeheer nodig die ongeoorloofde apps identificeert voordat ze problemen kunnen veroorzaken. Een mogelijke oplossing is het gebruik van een ‘flow monitor’ voor het bewaken van patronen in het netwerkverkeer.
  3. Het bandbreedteverbruik binnen het netwerk moet goed in kaart worden gebracht. IT-beheerders moeten gebruikers, apparaten en applicaties die het uiterste van de netwerkcapaciteit vergen, direct kunnen signaleren.
  4. Er is een bewakingssysteem nodig dat direct apparaten uitlicht die problemen opleveren. De IT-afdeling kan daarmee de volgende vraag beantwoorden: Wie heeft toegang tot wat, en via welk apparaat?
  5. Voor cloud-diensten die niet kunnen worden bewaakt, moet de IT-afdeling het personeel voorzien van simpele en efficiënte tools voor gegevensuitwisseling.

Samenwerking met het personeel is van groot belang om voor de broodnodige transparantie te zorgen. Bewakingstools kunnen helpen met het waarborgen van de netwerkprestaties, het bewaken van de beschikbaarheid van applicaties en het voorkomen van misbruik. Maar boven alles is het van cruciaal belang om de bestaande inkoopprocessen op het gebied van ICT grondig te herzien, zodat ze sneller en flexibeler verlopen.

Mike Silva, European Channel Sales Manager bij Ipswitch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in