Home Cloud Dit vinden software vendors van de cloud

Dit vinden software vendors van de cloud

72
ISV

Independent software vendors (ISV’s) hebben de laatste jaren grote stappen gezet met hun cloudtransitie. Dit blijkt uit het Nationaal SaaS Survey van datacenter- en infrastructuurspecialist Previder. Een grote meerderheid (62 procent) levert al zijn applicaties inmiddels via de cloud. In 2014 was dit nog 16 procent. SaaS is daarmee het businessmodel bij uitstek geworden van ISV’s. Slechts 14 procent meent dat ISV’s die geen SaaS-model hanteren nog bestaansrecht hebben.

Het Nationaal SaaS Survey werd in 2017 voor de derde keer in vijf jaar gehouden. Het onderzoek geeft inzicht in de cloudtransitie van ISV’s. Hierbij is aandacht voor de uitdagingen die ze ervaren. En voor de marktkansen die er liggen. De editie die dit jaar door Heliview werd uitgevoerd, laat zien waarom ISV’s de cloud omarmen. De cloud blijkt vooral gezien te worden als een manier om de hostingkosten terug te dringen (27 procent). Daarnaast geeft cloudtechnologie de mogelijkheid om te focussen op de eigen core business (18 procent). Bovendien ontzorgt het bedrijven (21 procent).

De keuze voor de cloud heeft echter ook keerzijdes voor software vendors. Met name de afhankelijkheid van één cloudhostingpartij wordt als een risico gezien (26 procent). Daarnaast beschouwt 16 procent van de ISV’s het overschakelen naar een nieuw businessmodel op basis van abonnementen als een hindernis. In 2014 gaf echter ruim 47 procent van de respondenten aan moeite te hebben met abonnementen. ISV’s hebben dus duidelijk stappen gemaakt richting de adoptie van dit nieuwe verdienmodel.

Een nieuwe fase

Bij de keuze van een ISV voor een hostingpartner spelen de kwaliteit van de beveiliging (98 procent), uptime-garanties (92 procent) en certificeringen (91 procent) een hoofdrol. Betrouwbaarheid en grip houden op data lijken een grote rol te spelen in de overwegingen van IT-beslissers. Technologieën waarmee ISV’s controle hebben over de fysieke locatie van hun data en diensten, zoals Microsoft Azure Stack, worden bijzonder gewaardeerd. 29 procent van de respondenten geeft aan deze nieuwe technologie te onderzoeken. “Een nieuwe fase in de cloudtransitie van ISV’s lijkt aangebroken,” stelt Tim Timmerman, directeur van Previder. “Zij hebben de initiële hindernissen overwonnen om de stap naar cloud en SaaS te maken en leveren inmiddels massaal diensten uit de cloud. Voor hen draait alles om duurzame samenwerking met een hostingpartner die hun risico’s rond zaken als beschikbaarheid en beveiliging zo goed mogelijk kan afdekken. Samenwerking en afstemming zijn sleutelbegrippen in het huidige cloudtijdperk.”

Zijn de uitkomsten vanuit jouw perspectief herkenbaar of juist vernieuwend? Ik hoor graag je reactie. Het volledige onderzoek is hier te downloaden.

Ewald Lucas, Business Development Manager Previder

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here