Home data & storage Virtueel Datacenter heeft de toekomst

Virtueel Datacenter heeft de toekomst

63
service

Fysiek datacenter versus Virtueel datacenter

Servers en storage zijn gevirtualiseerd. Nu is het netwerk het volgende logische onderdeel van de IT-infrastructuur dat men verder zal willen optimaliseren. Technologieën als Software Defined Networking (SDN) zijn dan ook sterk in opkomst. De noodzaak daartoe is er ook. Omgevingen worden immers, mede door cloud computing, almaar complexer. Manuele handelingen kunnen bovendien veel tijd vergen en fouten veroorzaken.

Snel op en af kunnen schalen is een primaire eis geworden van IT-omgevingen. Het aantal gebruikers op het netwerk kan tijdelijk toenemen, om vervolgens weer te dalen. Het doorvoeren op het netwerk van zulke veranderingen is vaak een hels karwei. Systeembeheerders zijn dagen en soms weken bezig om de omgeving aan te passen aan de toename van het aantal gebruikers per systeem. Daarnaast moeten ze ook nog wachten op de hardware zelf. Dit handmatige beheer kost niet alleen waardevolle tijd en energie, het zorgde ook voor een vergrote kans dat er iets misgaat. Maar door virtualisatie gaan de ontwikkelingen erg snel. Het adequaat kunnen bijvoegen van nieuwe servers en andere resources is tegenwoordig in de meeste gevallen geen probleem meer.

Maar terwijl het met servers en storage een kwestie is van een nieuwe VM of het beschikbaar stellen van storage resources, komt bij netwerk virtualisatie meer om de hoek kijken. De uitdaging bij netwerk virtualisatie is dat er altijd een onderliggend fysiek netwerk meespeelt.

Datacenter connectivity

In plaats van dat de IT-omgeving sneller en schaalbaar wordt, zal daardoor de workload zelfs verdubbelen. Het fysieke en virtuele netwerk zouden eigenlijk probleemloos in elkaar moeten kunnen overlopen. Het IT-landschap is daarnaast ook steeds meer aan het veranderen, mede gedreven door cloud computing. Applicaties waren bijvoorbeeld vrij eenvoudig en statisch, maar nu worden applicaties veel meer in diverse componenten verdeeld. Die componenten moeten met elkaar communiceren binnen een gevirtualiseerde omgeving.

Als men er uiteindelijk in zal slagen om ook het netwerk te virtualiseren, dan kan men de volledige omgeving binnen het datacenter eenvoudig gaan oppakken en verplaatsen. Afgekort noemt deze dienst V.D.C. wat staat voor Virtual DataCenter en dankzij eenvoudige Copy & Paste toelaat om uw gehele IT omgeving over te hevelen naar een ander datacenter naar keuze. Hierdoor zal het mogelijk worden om eenvoudiger een redundante oplossing uit te bouwen, in geval er iets mis loopt in het primaire datacenter. Er zijn dan ook al heel wat Cloud Service Providers die deze diensten gaan aanbieden waardoor de keuze van het datacenter plotsklaps minder relevant zal worden. Wellicht dat de hele discussie omtrent de diverse Tier classificaties overbodig zal worden in de toekomst?

Peter Witsenburg – Cloud Makelaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here