Home Security Mobiele virussen in opkomst: oud geleerd is niet jong gedaan

Mobiele virussen in opkomst: oud geleerd is niet jong gedaan

53

Het valt mij op dat we het afgelopen jaar weinig meer horen over computervirussen. Ooit was bijna ieder nieuw ontdekt virus wereldnieuws. Misschien zijn computergebruikers goed in het installeren en updaten van antivirussoftware. Misschien zijn desktop- en laptopcomputers voor virusschrijvers minder interessant. Ik vrees voor het laatste. Horen we binnenkort weer op het achtuurjournaal over een wereldwijde besmetting? Dan gaat het vast over mobiele virussen.

Herinnert u zich deze nog? Michelangelovirus, het ILOVEYOU en Melissa-virus en de Anna Kournikova-worm. Het zijn allemaal computervirussen die de hele wereld in angst en spanning hielden in de afgelopen 25 jaar. Dankzij de vele waarschuwingen, en de vele nare ervaringen, hebben de meeste mensen tegenwoordig actuele antivirussoftware op hun computer. Is dat de reden waarom computervirussen vandaag de dag minder vaak in het nieuws zijn.

Kwetsbaar voor mobiele virussen

Of ligt het eraan dat mensen veel minder werken met een desktopcomputer? We zijn namelijk wel kwetsbaar voor mobiele virussen doordat we werken met smartphones, tablets en documenten uit de cloud. Dit geldt vooral voor jonge mensen. Onderzoek toont aan dat professionals (21 tot 32 jaar) het heel normaal vinden om hun persoonlijke smartphone of tablet zakelijk te gebruiken (BYOD).

Naast BYOD is er nu ook sprake van Bring Your Own Cloud (BYOC). Bijna driekwart van de Nederlandse jonge professionals gebruikt de privéaccount bij een cloudopslagdienst ook zakelijk. Over mobiele virussen maakt deze groep zich niet zo druk. Ruim een vijfde (21%) van hen zegt de beveiliging van de clouddienst volledig te vertrouwen. Jonge professionals bieden zelfs weerstand tegen gedragsregels die mobiele virussen moeten tegengaan. Maar liefst 57% van hen zou beleidsregels overtreden als deze beperkingen opleggen voor het zakelijke gebruik van privétoestellen en opslagdiensten in de cloud.

Voor cybercriminelen is het motto ‘massa is kassa’. Zij weten ook dat het veel lucratiever is om de pijlen te richten op mobiele apparaten en de cloud. Voor cybercriminelen is het heel gemakkelijk om via privégebruik de bedrijfsgegevens te bereiken. Zo krijgen zij via online spelletjes of goksites toegang tot intellectueel kapitaal, financiële bedrijfsgegevens en zakelijke wachtwoorden. Dat levert hen veel geld op, dus het is niet voor niets dat mobiele virussen het laatste jaar enorm in opkomst zijn.

Computergebruikers waren en blijven dus hardleers. Het dichten van lekken was nooit de grootste strijd die computerleveranciers en antivirusfabrikanten moesten leveren tegen computervirussen. Het was het bewerkstelligen van een gedragsverandering onder computergebruikers. Het creëren van bewustzijn dat men maatregelen moest nemen en waakzaam moest zijn. Onwetendheid is ook het grootste risico is bij mobiele virussen. Jonge medewerkers hebben vaak geen idee dat hun privéapparaten en clouddiensten de veiligheid van bedrijfssystemen en -gegevens in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers duidelijk uitleggen wat onveilig gebruik inhoudt en wat de gevolgen zijn van onveilig of obstinaat gedrag. Anders staat iedereen binnenkort weer vol verbazing te kijken omdat mobiele virussen wereldwijd bedrijven bedreigen.

Dik Graaff, Buyitdirect.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in