Home Innovatie & Strategie Vloek of zegen? Een kunstmatig neuraal netwerk voor 79 US Dollar

Vloek of zegen? Een kunstmatig neuraal netwerk voor 79 US Dollar

193

“Today, Intel launched the Movidius™ Neural Compute Stick, the world’s first USB-based deep learning inference kit and self-contained artificial intelligence (AI) accelerator.”[i] “Today” in de citering verwijst naar 20 juli 2017. Met dit product, dat voor 79 USD te koop is wil Intel het ontwikkelen en toepassen van en experimenteren met kunstmatige intelligentie democratiseren en versnellen.

Intel wil op deze manier ontwikkelaars gereedschap bieden om een zogenaamde ‘Artificial Intelligence (AI) centric’ digitale economie mogelijk te maken. Deze stimulering dient te leiden tot een volgende generatie van ‘AI-powered’ producten en diensten. En tot meer autonoom gedrag van machines en robots. De toepassingen voor kunstmatige intelligentie lijken veelbelovend en haast oneindig. Op het internet zijn tal van voorbeelden te vinden. In de gezondheidszorg gaat het om betere en snellere diagnoses en behandelplannen voor patiënten. Maar denk ook aan zelfrijdende auto’s die beter en veiliger rijden dan mensen ooit zullen kunnen. Een boom die twittert als hij dorst heeft.[ii] En marketeers die consumentengedrag en -behoeften beter kunnen voorspellen.

Preëmptieve aanval

Maar er worden ook minder rooskleurige perspectieven geschetst van een toekomst met kunstmatig intelligentie. Elon Musk noemt het voorbeeld van een kunstmatig intelligent systeem dat een regeringsleider adviseert om een preëmptieve aanval uit te voeren. Van een preëmptieve aanval is sprake wanneer een land zelf geen oorlog wil, maar zeker weet dat een tegenstander gaat aanvallen. Vooralsnog is een preëmptieve aanval onwettig. Het internationaal recht dient hiervoor te worden aangepast. In een eerder blog zijn voorbeelden van het aantasten van grondrechten van mensen al aan de orde gesteld.[iii] Wetenschappers vragen zich af hoe autonome en extreem intelligente en zelflerende machines in de hand zijn te houden als de makers zelf niet eens meer weten hoe deze machines leren en hun kunstmatige intelligentie verder ontwikkelen. Mensen die de toekomst minder rooskleurig zien pleiten voor ingrijpen en regulering door overheden.

Ethiek

Na Intel zullen wellicht meer commerciële bedrijven volgen die de toegang tot kunstmatige intelligentie gemakkelijk maken. Maar is het democratiseren van kunstmatige intelligentie ethisch verantwoord? Iedereen die het wil kan dan hulpmiddelen voor het ontwikkelen van en experimenteren met kunstmatige intelligentie gemakkelijk verwerven. Niet alleen bedrijven en overheidsinstanties. Ook privépersonen. Mensen met goede bedoelingen én mensen met kwade bedoelingen. Een toekomst waarin bijvoorbeeld terroristen zelf geen aanslagen meer plegen maar kunstmatig intelligente machines of robots op pad sturen. Zoiets als een zelfrijdende auto die zelf plaats en moment van ontploffen bepaalt wanneer de kans op veel slachtoffers het grootst is. Wordt kunstmatige intelligentie een vloek of zegen voor de mensheid?

Leon Dohmen is principal managementconsultant bij CGI

[i] https://newsroom.intel.com/news/intel-democratizes-deep-learning-application-development-launch-movidius-neural-compute-stick/
[ii] https://nos.nl/artikel/2174753-boom-in-wageningen-twittert-als-hij-dorst-heeft.html
[iii] https://www.blogit.nl/digitalisering-hoe-pak-bestuurlijk-aan/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in