Home Ondernemen & Business Weg met de goede voornemens!

Weg met de goede voornemens!

67

Vaker naar de sportschool, stoppen met roken, gezonder eten en minder stress. Bij het nieuwe jaar horen goede voornemens, zo lijkt het. Maar ik doe er niet aan mee. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als je een meetmoment, in dit geval 1 januari, nodig hebt om iets te doen, de kans groot is dat het niet gaat lukken. En met mij Twitter-oprichter Biz Stone, die het op het CA World congres als volgt zei: ‘Wij doen niet aan deadlines. Dat zijn redenen om voorlopig even niks te hoeven doen.’ In plaats van een externe stok achter de deur zou je de motivatie dan ook veel meer uit jezelf moeten halen. Dat vergroot in mijn ogen de kans op succes.

Bovenstaande beeld zie je ook terug in de vele onderzoeken naar goede voornemens die elk jaar weer voorbij komen. Grofweg twee derde van de Nederlanders schijnt goede voornemens te maken. Vier op de vijf mensen denkt dat zijn goede voornemens zullen slagen en dat in het nieuwe jaar alles anders wordt. De realiteit laat echter een tegenovergesteld beeld zien. Maar liefst 80 procent van de mensen met goede voornemens weet ze niet vol te houden.

Van de mensen die de goede voornemens niet volhouden, haken de meesten af omdat ze niet snel genoeg resultaat zien. Resultaat of directe beloning motiveert nou eenmaal. Dat is overigens ook de reden dat de smartphone en social media voor veel mensen zo’n verslavende werking hebben. Het geeft instant beloning bij prangende vraagstukken als ‘doe ik er nog wel toe?’ en ‘vinden mensen mij nog wel leuk?’. Het principe van snel resultaat dat zorgt voor intrinsieke motivatie doet ook opgeld als het gaat om IT-projecten. Het zijn niet voor niets vaak de grote, langlopende IT-projecten die dreigen te verzanden.

IT’ers doen er dan ook verstandig aan om projecten op te delen in behapbare brokken. Door regelmatig delen werkende software op te leveren, zien de projectleden de voortgang. Die directe beloning zorgt dat ze blijvend gemotiveerd worden. Bovendien kunnen ze op deze manier gemakkelijker bijsturen als dat nodig is. Het maakt dat het minder erg is als er eens een fout wordt gemaakt. Want hoe groter de impact van de schade, hoe langer de herstelperiode en hoe meer dat de motivatie in de hand werkt. De Scrum-aanpak, de Agile-methodiek en het gebruik van ontwikkeltools stellen IT’ers in staat om snel werkende software op te leveren.

Voornemens dienen ingepast te worden

Dit betekent uiteraard niet dat ze als kip zonder kop aan de gang moeten om maar zo snel mogelijk software op te leveren. Niet voor niets zijn een slechte voorbereiding en onwetendheid andere redenen waarom goede voornemens zo vaak mislukken. Voornemens dienen ingepast te worden in het leven van alledag, in het grotere geheel. Dat zijn dingen waar je over na moet denken. Als we dit toepassen op IT-projecten, betekent dit werken onder architectuur. Alleen op die manier is een nieuwe applicatie in te passen in het totale systeemlandschap van een organisatie.

Ten slotte worden voornemens vaak niet helder geformuleerd. Mensen denken alleen nog maar ‘wat wil ik gaan doen?’ in plaats van ‘waarom doe ik dit eigenlijk?’. Terwijl die laatste vraag juist belangrijk is. Voornemens dienen zo geformuleerd te worden dat er uit af te leiden is wat het op gaat leveren. Voor IT-dienstverleners betekent dit dat ze goede moeten luisteren naar hun opdrachtgevers. Niet naar wat ze zeggen, maar naar wat ze bedoelen. En geen genoegen nemen met een projectdoelstelling die alleen de wat-vraag beantwoordt en niet de waarom-vraag.

Wacht dus niet tot morgen of tot 1 januari 2016, maar start vandaag nog met wat u wilt realiseren, of dit nou iets is van persoonlijke aard of een IT-project. Als u dan ook nog zorgt voor een goede voorbereiding en een heldere formulering, zal dit leiden tot het gewenste resultaat.

Naast succes wens ik u voor alles heel veel gezondheid en levensvreugde toe voor 2015!

Eric ten Harkel, COOLProfs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in