Home Cloud Vrijheid versus controle in IT – een voortdurende strijd

Vrijheid versus controle in IT – een voortdurende strijd

100

Het blijkt uit onderzoek dat organisaties hun medewerkers maar mondjesmaat vrij laten in hun keuzes bij het gebruik van applicaties voor hun werk. Vreemd eigenlijk vandaag de dag, nu middel en doel in zo’n verhouding staan, dat het middel steeds meer bij het individu aansluit om daarmee zo goed mogelijk het doel te bereiken. In feite kan een trend als Het Nieuwe Werken hier ook onder worden geschaard.

IT management heeft door de jaren heen een imago gekregen als zijnde star en rigide inzake applicatie en hardwarebeleid. Inkoopmotieven, standaardisatie en beheersbaarheid staan hoog in het vaandel. Op zich verklaarbaar en geloofwaardig. Want niemand wenst dat zijn corporate IT binnen het bedrijf als een ondoorzichtig woud van applicaties en apparaten groeien.
In de huidige tijd echter is het een achterhaalde praktijk, zeker nu technieken als virtualisatie en Cloud gebaseerde diensten het mogelijk maken om beheersbaarheid èn flexibiliteit samen te laten gaan. Wellicht hebben de grotere organisaties last van de wet van de remmende voorsprong en moeten ze nog veel zogenaamde ‘legacy’ opruimen. Maar uiteindelijk ontkomt men er ook in de top van de Nederlandse zakelijke markt niet aan, om meer aan vrijheden in keuze voor IT gereedschappen te gaan werken. De golf die consumerization is gedoopt door Gartner een aardig aantal jaren geleden stopt namelijk niet bij de poorten van de multinational.

De vraag is alleen wanneer dit massaal ingezien wordt. Wellicht hebben we hier te maken met de zoveelste ontwikkeling die alleen met het komen en gaan van de generaties zal doorzetten.

Ruud Alaerds is directeur van Heliview Consultancy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in