Home Cloud Waakzaam in de cloud

Waakzaam in de cloud

17
provider

Lever je niet blindelings over aan een enkele cloud provider. Een multi cloud oplossing levert betere, gespecialiseerde dienstverlening en hogere flexibiliteit tegen gelijke kosten.

Het gaat goed met de cloud. Zelfs de meest verstokte sceptici kijken inmiddels voorzichtig welke uitdagingen ze met cloud computing kunnen opvangen. Logisch, want IT staat al jaren onder druk om tegen lagere kosten betere prestaties te leveren. Dat betekent dat er serieuze efficiency-slagen gemaakt moeten worden. Het betalen-naar-gebruik model van de cloud, de schaalbaarheid, de flexibiliteit, de verschuiving van capex naar opex: geen wonder dat steeds meer organisaties er op zijn minst mee experimenteren.

Toekomst in de cloud

Als de eerste ervaringen goed zijn, ligt het voor de hand dat je meer wilt. En waarom ook niet? De meeste deskundigen zijn het er wel over eens dat de toekomst sowieso in de cloud ligt. Waarom dan wachten? Welnu – daar zijn nog wel wat redenen voor.

De cloud, en zeker de cloud van de grootste aanbieders (Amazon AWS en Microsoft Azure), is een ideale oplossing voor echte ‘native cloud solutions’. Maar als je er de enterprise applicaties op wilt draaien die nu nog in je eigen datacenter draaien, op je eigen supersnelle ultrastabiele hardware, dan merken de meesten dat het een keuze wordt tussen genoegen nemen met mindere prestaties, of het hele spulletje opnieuw laten ontwerpen voor cloud-gebruik. Als dat de keuze is, laten veel IT-teams hun legacy toch liever nog maar even ongemoeid.

Wisseling van provider

Een andere uitdaging is dat je al snel enorme hoeveelheden data de cloud in moet duwen. Dat is sowieso vaak al een uitdaging. Maar het wordt nog onaantrekkelijker als je niet eens weet of en hoe je het er ooit weer uit krijgt – bijvoorbeeld als je zou willen overstappen naar een andere provider. Of zelfs maar terug wilt naar je eigen datacenter. Het zou wel heel fijn zijn als data in de cloud op de een of andere manier wat mobieler zou kunnen worden.
Dat is op te lossen. Denk aan een ‘multi cloud solution’. Dit is een oplossing waarbij je niet je hele hebben en houwen parkeert in de cloud van één leverancier, maar waarbij je je workload op een slimme manier verdeelt tussen cloud service providers die jou samen de best denkbare dienstverlening leveren. Als je voor storage en compute oplossingen verschillende providers neemt, blijf je veel flexibeler.

Gepeperde rekening

Een gespecialiseerde cloud storage leverancier stelt je in staat je data razendsnel van je eigen datacenter naar zijn gespecialiseerde opslagcloud te verplaatsen. Maar ook weer terug zonder dat je er een gepeperde rekening voor krijgt. Natuurlijk wil je er dan een die jouw data met diezelfde hoge snelheid kan leveren naar een cloud compute provider naar keuze (Amazon Web Services of Microsoft Azure).

Nimble Storage doet dat. En we doen dat in datacentra die exact zo betrouwbaar en snel zijn als de datacentra die we on-premise voor je kunnen neerzetten. Met een availability van 99,999928%. Ter illustratie: AWS zit nog op “5 nines” en noemt zelf een ‘Annual Failure Rate’ van 0,1 tot 0,2% voor Amazon EBS. Dankzij het Nimble InfoSight Predictive Flash Storage systeem zijn we vele, véle malen betrouwbaarder dan dat. We noemen het Nimble Cloud Volumes: een multicloud storage service met het gemak van een webdienst. Het mooiste is dat de kwaliteit van de dienstverlening weliswaar sterk stijgt, maar dat de totale kosten vrijwel gelijk blijven.

Niet overleveren

We gaan ongetwijfeld naar een wereld waar alle IT zich afspeelt in de cloud. Maar dat wil niet zeggen dat je je nu moet overleveren aan één partij die voortaan bepaalt hoe je je IT inricht. Ook in het cloud-domein zijn meer smaken verkrijgbaar. Het is de kunst een oplossing te vinden die optimale prestaties garandeert en je tegelijk de vrijheid geeft om bij te sturen als ontwikkelingen in de cloud daar aanleiding toe geven. Flexibiliteit is een van de sterke punten van cloud computing. Laat je dat niet afnemen.

Frank Pruijs, sales manager Nimble Storage Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here