Home Data & Storage Waar is het hosten van je data het duurzaamst? Dichtbij of ver...

Waar is het hosten van je data het duurzaamst? Dichtbij of ver weg?

78

Voor het meest veilig hosten van je gegevens, ga je naar een datacenter in IJsland, daar is je privacy het best beschermd. De gokindustrie gaat naar plaatsen als Gibraltar of Guernsey, financieel de perfecte plek voor je winst. Voor veel mediabedrijven die in Zuid-Amerika uitzenden is Curaçao, als meest westerse land naast Zuid-Amerika, de perfecte springplank, omdat de mediaregels er veel soepeler zijn dan op het continent. En voor het duurzaam hosten van je ICT kan je het beste naar Scandinavië, daar is immers volop “groene energie” en het koude klimaat zorgt ervoor dat de koeling van het datacenter nauwelijks energie kost.

Hoewel, klopt die laatste stelling wel? Kan je dat altijd zeggen?

Kunnen Nederlandse bedrijven het best hun data naar Zweden of Noorwegen verplaatsen om zo duurzaam mogelijk bezig te zijn? Wat is nu eigenlijk duurzamer? Je datacenter lokaal in Nederland vestigen of je datacenter verplaatsen naar Noord-Europa?

Dat is precies wat een consortium van partijen, aangevoerd door SURF en Agentschap NL, heeft onderzocht en dat begin mei in een rapport is samengevat onder de titel “Transporting Bits or Transporting Energy: Does it matter?”

Het duurzaamheidsprincipe
Algemeen ben je het meest duurzaam bezig, indien je zowel produceert en consumeert op dezelfde plek. Dus zo dicht mogelijk bij huis. Dit duurzaamheidsprincipe gaat ook op voor de keuze van transport van data en energie naar datacenters.

In Nederland wordt nog niet veel groene energie opgewekt in vergelijking tot de landen om ons heen. Veel energie wordt geïmporteerd. Groene datacenters in Nederland gebruiken vaak energie die daar is opgewekt. En bij het transport van die energie treedt verlies op dat weer door extra energie moet worden gecompenseerd.
Kies je voor het hosten bij een datacenter in het noorden, dan kost het ook veel energie om die data te verplaatsen. De netwerkapparatuur, routers en switches gebruiken immers energie om dit mogelijk te maken.

De onderzoeksconclusie
Het onderzoek bekeek wat de CO₂ footprint is van het verplaatsen van data naar een buitenlands datacenter en wat de effecten zijn van het transport van duurzame energie naar lokale datacenters. De onderzoekers willen met deze vergelijking het energieverbruik en de CO₂ footprint van deze verplaatsingen in kaart brengen.

Bij het gebruik van een datacenter in het “duurzame noorden”, blijkt dat de energiebronnen die nodig zijn voor het datatransport een aanzienlijke CO₂ footprint hebben. In veel gevallen is het effectiever om berekeningen en opslag in een Nederlands datacenter te doen. Het verplaatsen van data naar groene buitenlandse datacenters is derhalve niet altijd duurzamer dan de data lokaal te bewerken.

Toekomstscenario’s
Uiteraard spelen ook andere factoren een rol, de CPU belasting die nodig is, alsmede de hoeveelheid data die moet worden verzonden en de frequentie van deze verzending. In een aantal verschillende scenario’s hebben de onderzoekers de effecten afgezet tegen de impact van energietransport. Dit onderzoek is het begin om een goed model te krijgen om daarvanuit beter te kunnen gaan begrijpen in welke situatie er wat gebeurt.

Gerard van Westrienen, projectmanager bij SURF: “Het is voor wetenschappers en bedrijven interessant om te weten of het duurzamer is om data lokaal op te slaan of in remote datacenters in landen waar grote hoeveelheden groene energie beschikbaar zijn. Door een aantal scenario’s in kaart te brengen, willen we handvatten bieden voor een zorgvuldige afweging. De voorlopige conclusie is, dat datatransport over het algemeen een niet te verwaarlozen CO2 footprint heeft, maar dat de afweging per geval en toepassing verschilt. Verder onderzoek naar de CO2 footprint van cloud computing is absoluut wenselijk. Datacenters in Nederland kunnen concurreren op het terrein van duurzaamheid indien ze – liefst lokaal opgewekte – groene energie gebruiken. Met dit onderzoek is een basis gelegd en hebben we een begin gemaakt om hogeronderwijsinstellingen en bedrijven te helpen gefundeerde afwegingen te maken die duurzaamheid stimuleren en kosten besparen.

Wat zou het prachtig zijn om in de toekomst exact te weten wat de energie impact is van de keuze voor een specifiek datacenter en waar exact het omslagpunt ligt bij bepaald gebruik en afstand.

Wordt zeker vervolgd!

Stijn Grove werkt voor Solcon Datacenters en is eigenaar van ColoAmsterdam en thePeopleCloud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in