Home Data & Storage Over de waarde van menselijke arbeid in een data-gedreven wereld

Over de waarde van menselijke arbeid in een data-gedreven wereld

403

Veel mensen brengen hun volledige carrière door bij organisaties met de overtuiging dat mensen hun grootste asset zijn. Vooral in de dienstensector geldt dat de expertise van werknemers, hun vermogen om een uitstekende service te bieden en sterke banden met klanten te creëren, de hoekstenen van het bedrijf zijn. Vaak mensen zelfs doorslaggevend voor de keuze van een klant voor de ene of juiste de andere organisatie. Maar overtuigingen veranderen.

Nieuw onderzoek van Evolution in opdracht van Pure Storage wijst uit dat een meerderheid van de bedrijven in de Benelux (59%) meent dat data zo belangrijk zijn geworden, dat ze opgenomen zouden moeten worden op de balans. Het is nu al zover dat digitalisatie verantwoordelijk is voor 45% van de omzet van Benelux-bedrijven. Het is zelfs denkbaar dat de kwaliteit en slagkracht van de data in de toekomst een grote rol gaan spelen bij de bepaling van de beurswaarde van bedrijven. En sommige bedrijven gaan zover te stellen dat data inmiddels hun meest bepalende asset zijn geworden, meer dus dan hun mensen!

Twijfel aan eigen waarde

Waarom zeggen bedrijven hun data opeens meer waarderen dan hun mensen? Dat komt vooral door het zeer sterk gestegen gebruik van connected devices zoals fitness trackers, sensoren in koelkasten en verwarmingsinstallaties, slimme broodroosters, enzovoort. Deze trend zal volgens een marktonderzoek van Gartner door blijven zetten: het bedrijf verwacht dat er in 2020 (dus al heel snel!) wereldwijd meer dan 20 miljard verbonden apparaten zullen zijn. Die genereren allemaal data over hun gebruik(ers). Bedrijven zullen daardoor steeds meer data beschikken over hun klanten. En door hun analyse- en interpretatiemethoden te verbeteren zal de waarde van die data zelfs exponentieel toenemen. Nu de datarevolutie in hoog tempo onze economie en ons werk verandert, is het niet vreemd dat mensen gaan twijfelen aan hun eigen waarde binnen de organisatie waar zij werken.

Nieuwe banen

Een groeiend aantal mensen denkt na over de impact en mogelijkheden van verdergaande automatisering en nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie op hun carrières. Dit blijkt ook uit een recente studie van PwC waarin geconcludeerd wordt dat die nieuwe technologieën in 2030 verantwoordelijk zullen zijn voor het verdwijnen van een op de drie banen in Duitsland (35%). Maar het is heel waarschijnlijk dat dit banenverlies gecompenseerd zal worden door nieuwe banen in andere sectoren, bijvoorbeeld op het gebied van big data en het Internet of Things. De inzichten die al deze data ons opleveren krijgen pas echt waarde als wij als mensen er iets mee doen.

Traditionele storage remt innovatie

Deze nieuwe verbonden wereld brengt onherroepelijk grote uitdagingen met zich mee voor de manieren waarop data worden beheerd, verzameld, opgeslagen en gebruikt. Het Evolution onderzoek wijst uit dat maar liefst 45% van de ondervraagde bedrijven in de Benelux aangeeft dat technische complexiteit binnen de IT infrastructuur een barrière vormt voor geavanceerde digitale oplossingen. Bijna twee derde (62%) zegt dat hun traditionele dataopslagsystemen een bottleneck voor innovatie zijn. Bedrijven doen er dan ook goed aan om heel goed na te denken hoe ze met die explosief groeiende datahoeveelheden om moeten gaan. Welke data platform is in staat om het nog te kunnen bijhouden? En vergeet daarbij niet: data zijn ‘assets’ geworden om nieuwe mogelijkheden mee te creëren en nieuwe verdienmodelen mee te stimuleren.

Nadenken over het juiste beleid

Wat kunnen we in de toekomst verwachten? Niemand die dat echt kan voorspellen natuurlijk. Het is voor de politiek, het bedrijfsleven, voor ons allemaal, van groot belang hoe we willen omgaan met al die data, juist nu onze wereld steeds meer verbonden raakt. Ook de rol die wij innemen in de data economie zal veranderen en dat biedt veel perspectief; betere levensomstandigheden, een schonere wereld, betere zorg, gelijke basisomstandigheden voor iedereen, meer verbondenheid, etc. Dit gaat echter niet vanzelf, we moeten gezamenlijk goed nadenken over het juiste beleid en de maatregelen nemen die mensen is staat stelt om deze nieuwe data-gedreven wereld te betreden. De werkelijke waarde van data is uiteindelijk dat we onze eigen waarde kunnen vergroten.

Theo van Teylingen, Regional Director Benelux Pure Storage

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in