Home Innovatie & Strategie Waarom Apple beter kan rekenen dan Samsung

Waarom Apple beter kan rekenen dan Samsung

101

De iPhone 6S Plus is aangekondigd en IOS 9 is geland. Het scherm is gelijk gebleven maar was dan ook al perfect. De Samsung Galaxy S6 is op de markt gekomen met de belofte van een iets kleiner maar nog beter scherm, Dus dit is een goed moment om de discussie over de kwaliteit van beeldschermen van smartphones weer eens te laten oplaaien! Er is ook iets interessants aan op te merken.

Vooraf gezegd, biologen en opticiens geven aan dat met de huidige dichtheid van pixels het verschil tussen perfect en beter eigenlijk niet meer te zien is. Iets ingewikkelds met visus, afstand en boogminuten. Bij 300PPI houdt het wel zo’n beetje op zeggen ze. Dat weerhoudt de fabrikanten er niet van steeds meer pixels in een inch (uh centimeter) te prakken. Maar daar gaat deze blog niet over. Deze blog gaat over rekenen en marketing.

Eerst maar eens de cijfers:

Schermafbeelding 2015-09-23 om 21.24.32

Uitleggen? De meeste cijfers zijn vanzelfsprekend. Samsung wint op bijna alle punten. De Viewport width is de breedte die het device rapporteert aan de browser die erop draait. Samsung koos daar een oude bekende, 640px. Apple koos daar een afwijkend getal, 414px. Waarom?

En dan komen we bij de laatste kolom. De Device Pixel Ratio of DPR is een getal dat aangeeft wat de pixel dichtheid op een device is: DPR = Afgerond(ViewPort Breedte/Pixel Breedte). Het getal wordt aangegeven met een @ en je ziet vaak @1 bij gewone beeldschermen en @2 bij Retina cq HiDPI schermen. Maar de iPhone 6 Plus heeft wel @3! Uitzonderlijk.

Als je op @3 uit wilt komen, dan zorg je dat deze vóór afronding 2,6 is. Niet 2,5 want dat is verdacht en krijg je ruzie over afronden. Voor een DPR van 2,6 bij 1080 Pixel Breedte heb je dan een Viewport Breedte nodig van 1080/2,6 = 415 en een beetje. Eéntje eraf om op een even getal uit te komen en je hebt… 414!

Ik zeg: “dat is geen toeval, dat is slim!”.

Hans van Buuren, Enterprise Architect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in