Home Innovatie & Strategie Waarom het tijd is voor een slimme productierevolutie

Waarom het tijd is voor een slimme productierevolutie

23

De maakindustrie heeft de afgelopen jaren ongekende veranderingen doorgemaakt, vooral als gevolg van de crisis die werd ingeluid door de pandemie. Nu hele teams nog steeds vanuit huis werken en supply chains wereldwijd nog niet op volle sterkte zijn, zien we een versnelde verschuiving in de manier waarop mensen omgaan met nieuwe cloud-gebaseerde en andere digitale technologieën.

Fabrikanten in verschillende branches worstelen echter ook met een groot tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Het werven en opleiden van medewerkers is de afgelopen jaren een grotere uitdaging geworden, aangezien er een kloof is ​​tussen de technische vaardigheden en capaciteiten die werkgevers nodig hebben en die beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Slimme productie-initiatieven

Onderzoek van Gartner geeft aan dat 57% van de leiders in de maakindustrie zich zelfs zorgen maakt dat hun personeel niet over de vaardigheden beschikt om de slimme productie-initiatieven van de organisatie te ondersteunen. Hierbij gaat het onder meer om het automatiseren van nieuwe fabrieksprocessen, Internet of Things (IoT)-implementaties en edge-based data sharing. Er is ook een groeiend risico op het verlies van belangrijke kennis door een vergrijzend personeelsbestand in de sector.

Nu steeds meer maakbedrijven digitaler worden, moeten fabrikanten hun systemen aanpassen aan de kenmerken van het hybride personeelsbestand.

Aanpassing aan de nieuwe realiteit

Naarmate meer fabrieken investeren in slimme productiemogelijkheden voor verbeterde connectiviteit tussen mensen, machines, processen en data, staan ​​ fabrikanten nu voor de uitdaging om de enorme hoeveelheden nieuwe data te gebruiken die worden gegenereerd via digitalisering en technologische innovatie. Daarom is er nu meer behoefte aan tools die niet alleen werknemers met elkaar verbinden, maar ook relevante gegevens kunnen vastleggen, contextualiseren en analyseren om opties voor te stellen om een ​​probleem te voorkomen of zelfs realtime op te lossen.

Hoewel slimme productietechnologieën proberen data, apparaten en processen te verbinden en te optimaliseren, gaat het ook om ingewikkelde interacties tussen meerdere softwaresystemen. Deze technologieën kunnen bestaan uit kant-en-klare software voor ERP, product lifecycle management, manufacturing operations management, warehouse management en software change management. Ze kunnen ook oudere systemen bevatten die nog steeds ingebed zijn in het ecosysteem van de processen, zoals Excel, ‘papieren’ processen of zelfs zelfgemaakte aanpassingen die zijn bedacht om aan een tijdelijke behoefte te voldoen.

Dit geeft aan dat fabrikanten nu strategischer moeten zijn met hun digitaliseringsinspanningen. De meeste productiebedrijven werken nog met  inefficiënte en verouderde IT-omgevingen waarbij meerdere systemen worden ingezet voor het beheer van productieactiviteiten. Hierbij wordt de beschikbare data niet optimaal gebruikt waardoor er minimale inzichten gecreëerd worden.  

Versterk je team met low-code

Hoewel de vraag naar software om fabrikanten te helpen deze uitdagingen binnen aan te gaan, omhoog lijkt te schieten, kan traditionele software-ontwikkeling het tempo niet bijbenen. Deze kloof tussen vraag en beschikbaarheid beperkt vaak het vermogen van fabrikanten om hun plannen voor digitalisering uit te voeren. Om dit gat op te vullen, zijn productiebedrijven meer dan ooit bereid om nieuwe technologieën te omarmen. Low-code ontwikkelplatformen kunnen hierbij het  verschil maken en een oplossing zijn om het hybride personeelsbestand voor te bereiden op de slimme productierevolutie.

Voor het verbeteren van de samenwerking op de werkvloer, waren werknemers tot nu toe beperkt tot het gebruik van basiscommunicatiemiddelen zoals e-mail en messaging, die doorgaans losgekoppeld zijn van datastromen uit werkprocessen. Met low-code kunnen bedrijven nu digitale samenwerking integreren in hun proces workflows, wat snellere besluitvorming mogelijk maakt en daarmee concreet waarde oplevert.  

Low-code ontwikkelplatformen bieden één van de snelste en gemakkelijkste manieren om applicaties te bouwen, integreren en uitbreiden. Het ondersteunt het maken van applicaties voor het web, tablets, augmented reality en draagbare en op voertuigen gemonteerde apparaten en kan overal worden uitgevoerd: vanuit IT, op de werkvloer, in de cloud en on edge. Het platform ondersteunt en versterkt ook de vaardigheden van alle medewerkers. De intuïtieve visuele interface stelt werknemers met weinig tot geen ontwikkelervaring in staat hun data, apparaten, processen en taken te verbinden met slimme productietechnologieën.

Door alle soorten technologiegebruikers te ondersteunen, zal low-code de acceptatie van slimme productietechnologie door medewerkers vereenvoudigen, terwijl de operationele processen eenvoudig, geïntegreerd en flexibel blijven, ongeacht de onderliggende technologie.

Dr. Raffaello Lepratti, Global Vice President – Industrial Manufacturing bij Mendix

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in