Home Cloud Waarom hybride cloud dé datastrategie van de toekomst is

Waarom hybride cloud dé datastrategie van de toekomst is

217

De cloud is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Een back-up van je telefoon in de iCloud, een aantal bestanden op Dropbox uploaden of gezamenlijk aan een online project werken in Google Drive. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de cloud in ons dagelijks leven wordt gebruikt. De digitale transformatie heeft ervoor gezorgd dat we met z’n allen steeds meer data online bewaren en gebruiken. Deze data is ontzettend waardevol voor bedrijven In deze data zit interessante informatie over klantgedrag en hardware performance. Op basis van deze data kunnen analyses gemaakt worden en bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd. Maar hoe ga je nu efficiënt en kosteneffectief om met deze gigantische hoeveelheid data? De hybride cloud is hiervoor een hele goede oplossing. In dit blog leggen we uit hoe de hybride cloud werkt en waarom dit dé datasolution voor de toekomst is.

Wat is de hybride cloud?

Om goed te begrijpen hoe de hybride cloud werkt moeten we hier eerst een goede definitie voor vaststellen. De cloud komt in principe in twee soorten: de private cloud en de public cloud. De private cloud is een eigen beheerde IT-omgeving die je niet deelt met anderen. Deze kun je zelf of bij een andere partij hosten. Een public cloud is een IT-omgeving die wordt gebruikt door meerdere partijen en wordt ondergebracht bij een cloud-aanbieder zoals Microsoft Azure, Google Cloud Platform en Amazon Web Services (AWS). De hybride cloud is een mix van deze twee vormen. Je zou bij voorkeur gebruik maken van de private cloud om bijvoorbeeld core processen en key data te verwerken en de public cloud gebruiken voor specifieke toepassingen met piekbelastingen. Maar waarom is een combinatie van de private en public cloud dan voor veel bedrijven het beste?

All public en all private

Om goed uit te leggen waarom een hybride cloud de beste manier is om met data om te gaan kunnen we het beste twee situaties schetsen; eentje waarin data volledig wordt verwerkt door de private cloud en eentje waar data volledig wordt verwerkt door de public cloud.

Laten we beginnen met de private cloud. We stellen dat je een private cloud-based data solution wil opzetten. Voor jouw bedrijf bouw je een complete omgeving in de private cloud die gehost wordt door een ronkende server die zich in het kantoorgebouw bevindt. Onder andere core processen, data van klanten en de website worden hierop gehost. Op deze manier zijn core processen vlot toegankelijk en zijn vertrouwelijke gegevens goed afgeschermd.

Jullie hebben besloten om de metadata van klanten te gaan verwerken om nieuwe inzichten te verkrijgen in hun koop- en surfgedrag. Deze analyses vereisen sporadisch een rekenkracht die jouw server niet aan kan, dus zal de server moeten worden uitgebreid met nieuwe processors. Er wordt geld en tijd geïnvesteerd in nieuwe processors die alleen nodig zijn op piekmomenten en daarbuiten weinig toegevoegde waarde hebben, wat eigenlijk zonde is van de investering. Verder is het belangrijk dat de website ten allen tijden beschikbaar is voor klanten, dus downtime van de server is uit den boze. Dat maakt serverconfiguraties en reparaties kostbaar en onhandig. Een all-private server is dus goed in core-processen runnen maar heeft weinig flexibiliteit.

Cloud is schaalbaar

Als we dit vertalen naar de public cloud zien we dat alle processen en data goed in de cloud kunnen worden opgeslagen. De cloud is immers zeer schaalbaar, waardoor de meta-data van klanten analyseren geen enkel probleem is. Hierdoor blijft een investering in on-premise hardware uit. De website heeft in de cloud ook een minimale downtime omdat deze gehost wordt door verschillende servers. Als er eentje uitvalt of gerepareerd moet worden heeft dat geen invloed op je website.

Daarnaast is data in de public cloud altijd en overal toegankelijk, wat werken op een andere locatie mogelijk maakt. Er zit echter wel een addertje onder het gras: bij de public cloud betaal je naar verbruik van de data. Dit betekent dat je core processen runnen, essentieel voor je bedrijfsvoering, een duur grapje gaat worden omdat je veel betaald voor het heen en weer sturen van de data die hiermee gemoeid is. De public cloud is dus extreem flexibel maar zal in de praktijk al snel hoog in de kosten lopen.

Combineren = excelleren

De hybride cloud biedt hier de perfecte oplossing voor. Core processen runnen vanaf de private cloud voorkomt onnodig hoge kosten. Gevoelige informatie host je het liefst ook private met betrekking tot veiligheid. Om downtime te vermijden wordt de website gehost in de cloud zodat klanten ten alle tijden de website kunnen bezoeken. Daarnaast biedt de public cloud een relatief goedkope schaalbaarheid, waar je grote hoeveelheden data op piekmomenten kan verwerken in de public cloud. Dit biedt ontzettend veel mogelijkheden om nieuwe inzichten te verkrijgen in klantendata.

Met het oog op de toekomst doet elk bedrijf er goed aan om hybride te gaan. De private cloud biedt lage kosten voor data die veelvuldig gebruikt wordt en een zekerheid dat gevoelige data op de juiste plek staat. De public cloud geeft ruimte voor grote hoeveelheden dataverwerking op piekmomenten zonder grote investeringen en biedt tevens toegankelijkheid. Met de hybride cloud heb je een stabiele en schaalbare basis voor al jouw dataproblemen en uitdagingen.

Het is belangrijk dat de hybride cloud goed wordt ingedeeld. Waar worden specifieke processen en applicaties het beste gehost met oog op efficiëntie en kosten? Rhodix is trotse partner van Pure Storage, een belangrijke speler op het gebied van data-centrische oplossingen & flash storage, en is gespecialiseerd in hybride cloud integratie.

Wil je meer weten over de hybride cloud? Lees dan het eBook over het geheim van een solide hybride cloud strategie. Download deze gratis hier.

Suzanne van Os, Marketing Manager Rhodix IT Services

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in