Home Innovatie & Strategie Waarom is een IT Smart Factory geen lopende band?

Waarom is een IT Smart Factory geen lopende band?

142

Als je aan een fabriek denkt, dan komt al snel het beeld naar voren van een oude zwart-wit film waarin een hele rij mannen monotoon steeds hetzelfde schroefje in hetzelfde moertje staat te draaien – uur na uur na uur.
Een IT Smart Factory heeft geen vergelijking met een dergelijke lopende band, maar is een kennisfabriek waarin hooggespecialiseerd werk plaatsvindt. Echter wel zoveel mogelijk op een fabrieksmatige manier.

De intelligente fabriek…

Denk aan een fabriek die complexe machines maakt, bijvoorbeeld machines voor kwalitatief hoge massa-voedselverwerking, of miljoenen kostende machines in de semiconductor industrie die zeer nauwkeurig microchips kunnen produceren.

Wat maakt deze fabrieken tot een fabriek?
Niet die lopende band met steeds dezelfde repeterende handeling.
Iedere machine kost tenslotte meerdere maanden werk voordat hij in elkaar zit, en geen enkele machine is geheel hetzelfde.

Wat maakt deze fabrieken dan wel tot een fabriek, anders dan het gebouw waarin de werkzaamheden plaats vinden?

Geen lopende band, wel assemblage van componenten tot een compleet geheel.
Componenten die netjes beschreven zijn. Die op een standaard manier, voorspelbaar, op bestelling geleverd worden op het moment dat het nodig is. De gedetailleerde voorraad- en logistieke planning maakt een fabriek tot een fabriek. Deze zorgt dat alle componenten op tijd voor de assemblage gereed zijn en bij het juiste station liggen.

Ook de resourceplanning is fabrieks-specifiek.
Fabrieken maken gebruik van detailplanningen op basis van de binnenkomst van componenten en routings die bepalen hoeveel tijd nodig is om de componenten te assembleren.  De volgorde van handelingen ligt vast in de productie planning. Indien noodzakelijk, maakt de fabriek gebruik van (deels) flexibele inzet van resources: een vast aantal uur per week, maar daarnaast de mogelijkheid tot overwerken of “onderwerken” als de planning dat vereist.
Een van de bovengenoemde bedrijven heeft bijvoorbeeld in zijn CAO een zogenoemde “urenbank” afgesproken: uren die men meer werkt in de week  worden op een “bankrekening” van uren gezet, en deze worden opgenomen in weken dat er overgewerkt moet worden om de productie voor een bepaalde klant te kunnen halen. Ook hier gaat de associatie met de lopende band mank: fabrieken kunnen schalen, en anticiperen op wisselende capaciteitseisen.

En andere mogelijkheid voor meer flexibel plannen is het op voorraad hebben van “opvulwerkzaamheden” – taken die geen urgentie hebben en die op ieder moment opgepakt kunnen worden als er ondanks de strakke planning toch een component later bij de assemblage komt.
Ook hier gaat de associatie van met de stugge lopende band mank: fabrieken zijn elastisch, zij anticiperen op wisselende capaciteitseisen middels verfijnde bijsturingen in de gehele keten.

En als laatste: veel regelwerk en heel veel communicatie.
Met zoveel componenten die exact op de juiste tijd op de juiste plaats moeten zijn om exact door de juiste kenniswerker geassembleerd te worden, moet er dagelijks en in detail gecommuniceerd worden over de planning, de gewijzigde planning, de issues en de acties.
En hoe goed ook gepland, er zal altijd iets misgaan.
Bijvoorbeeld een telefoontje dat het hele belangrijke onderdeel wat geleverd zou worden midden in België staat omdat de vrachtwagen geschaard is.

Dat er iets misgaat is een zekerheid,  issues kun je oplossen. Daarvoor is er de “control room” waar competenties van diverse afdelingen bijeen komen om issues direct het hoofd te bieden. Juist in een fabriek richt men zich op continue automatisering, om het complexe productieproces te ondersteunen en te besturen. Een goed lopende fabriek is “gevuld” met intelligentie en er wordt continu naar verbeteringen gezocht door de productie engineer, planner en capaciteitsmanager.

Fabriek is IT vooruit
Fabriek is IT vooruit

De IT Smart Factory voldoet ook aan deze criteria.
Er is sprake van assemblage van zo standaard mogelijke componenten. Daarnaast voorraadplanning, resourceplanning, productie- en capaciteitsplanning, tot en met flexibiliteit in inzet van resources.

Binnen de IT Smart Factory wordt automatisering gericht ingezet voor het voorspelbaar leveren van de IT diensten en verhogen van de kwaliteit. “If you can automate it, do it”. De control room is ook in de IT Smart Factory noodzakelijk.

Vergeet de old-fashion lopende band, focus op de Smart fabriek.
Leren we (snel) genoeg van de “echte” fabrieken?

Marianne Faro, Senior Smart Factory consultant bij Itility

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in