Met het stijgende gebruik van cloudplatformen en middelen moeten organisaties goed kijken naar de aanpak van hun IT operations (ITOps) en deze hoogstwaarschijnlijk aanpassen. Technieken en strategieën die prima werken voor IT in een on-premises datacenter, zijn vaak ongeschikt voor een opzet waarin taken vaak verspreid gebruikt worden op meerdere cloudplatforms. In veel gevallen moet de focus vooral komen te liggen op het stroomlijnen en automatiseren van de verschillende beheerstaken. Daarbij wijst onderzoek uit dat CIO’s steeds meer druk voelen om sneller te innoveren, terwijl tegelijkertijd de complexiteit van de cloud toeneemt.
De rol van ITOps
ITOps draait om de acties en beslissingen van het operationele team dat binnen een organisatie verantwoordelijk is voor de IT infrastructuur. Daarbij gaat het om alle processen rond de aanschaf, het ontwerp, de uitrol, de configuratie en het onderhoud en beheer van apparatuur en diensten die essentieel zijn voor belangrijke zakelijke processen. Daarnaast is het hoofddoel van ITOps om te zorgen voor een optimaal presterende en consistente IT omgeving.
Om dit doel te bereiken krijgen verschillende leden van het team de verantwoordelijkheid voor specifieke taken. Een systeembeheerder wordt bijvoorbeeld belast met het configureren van servers, het installeren van toepassingen en het bewaken van de algemene status van de infrastructuur. Een netwerkbeheerder zorgt voor het opzetten en beheren van de netwerkverbindingen, het aanmaken en autoriseren van gebruikersprofielen en voor het bewaken en beveiligen van toegang. Sommige ITOps teamleden zullen zich vooral focussen op het beheer van fysieke servers en bijbehorende apparatuur, terwijl anderen verantwoordelijk zijn voor de cloud computing-platforms en -diensten die de organisatie gebruikt. Een deskundig en goed toegerust ITOps team is essentieel voor iedere organisatie, zeker nu steeds meer taken worden verplaatst naar de cloud. Daarbij kan de complexiteit namelijk snel toenemen, vooral wanneer meerdere cloudplatforms gekoppeld zijn aan legacy on-premises systemen, applicaties en data.
Waarde
Goed functionerende ITOps kan een organisatie helpen bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen, het verbeteren van producten en van de levering van diensten, en bij het plannen voor toekomstige groei. De waarde van ITOps kan worden beoordeeld aan de hand van deze vier sleutelfactoren:
- Bruikbaarheid: hoe goed beheert het ITOps team de prestaties van belangrijke applicaties en in hoeverre zorgt het team ervoor dat de gebruikerservaring altijd optimaal is?
- Functionaliteit: functioneren de belangrijkste systemen van de hele organisaties naar behoren?
- Betrouwbaarheid: hoeveel systeemstoringen doen zich voor en hoe lang duurt het om bij een storing de normale werking te herstellen?
- Prestaties: hoe presteert de complete IT-infrastructuur en hoe goed worden eventuele configuratiewijzigingen beheerd?
Het onderscheid tussen ITOps, DevOps en DevSecOps
Het is goed om te begrijpen hoe drie groepen die binnen veel organisaties bestaan – ITOps, DevOps en DevSecOps – zich tot elkaar verhouden en wat de verschillen zijn.
ITOps is verantwoordelijk voor alle IT-operaties, inclusief de eindgebruikers. DevOps zich richt op agile integratie- en leveringsprocessen en op het verbeteren van workflows. DevOps werkt samen met IT, maar heeft een ander, breder overzicht van de gehele technologiestack dan ITOps. Veel organisaties integreren ook applicatiesecurity in hun DevOps-teams, waarna we spreken van DevSecOps. Het doel hiervan is om al tijdens de opbouw van applicaties , maar ook tijdens gebruik ervan te zorgen voor optimale security van applicaties en deze waar nodig te verbeteren. Daarnaast helpt DevSecOps bij het versterken van het securitybewustzijn in de hele organisatie.
Verdere ontwikkelingen
Bij sommige organisaties worden nog meer veranderingen doorgevoerd in de structuur en functie van IT-afdelingen. Nu taken steeds meer verplaatst worden naar publieke, private en hybride cloudomgevingen, worden er CloudOps teams opgericht, om IT en DevOps te helpen bij het beheren van de toegenomen complexiteit. In andere gevallen worden ook AIOps teams (Artificial intelligence voor IT operations) opgericht. Hun taak is om big data, AI-algoritmen en machine learning met elkaar te combineren om alzo te komen tot nuttige, real-time inzichten waarmee het ITOps team vervolgens continu de operaties kunnen verbeteren. Hiervoor worden gegevens gebruikt die opgemeten zijn in zowel virtuele als niet-virtuele omgevingen. Deze gegevens worden vervolgens genormaliseerd, gestructureerd en gecombineerd tot waarschuwingen.
AIOps teams kunnen ook AI en machine learning toepassen om normale gedragspatronen en topologieën binnen data te identificeren, onderlinge relaties te analyseren en afwijkingen te detecteren. Verder kunnen teams automatiseringstools gebruiken om kwalitatief hoogwaardige data continu in context te verzamelen, zonder de noodzaak voor handmatige configuratie of scripting. Waar ITOps vertrouwt op handmatige correlaties en dashboards voor analyse, zet AIOps AI en machine learning in voor automatische analyse en inzichten. AIOps biedt ook contextueel inzicht in afwijkingen en eventcorrelatie met betrekking tot de IT-infrastructuur, systemen en applicaties.
Goed inzicht in hoe deze verschillende ‘Ops’ groepen functioneren en samenwerken is belangrijk voor iedere grote IT afdeling met als doel om ervoor te zorgen dat deze optimaal functioneert. Want naarmate de aard van IT infrastructuren zich ontwikkelt, veranderen ook de traditionele scheidslijnen tussen verschillende IT teams.
Frank Baars, Regional Director Benelux, Dynatrace