Home Innovatie & Strategie Waarom je blockchain in je supply chain-strategie moet integreren

Waarom je blockchain in je supply chain-strategie moet integreren

96

Bijzonder interessant is het potentieel van technologie om supply chain te transformeren. Eéntje is bijzonder veelbelovend: blockchain. Dat zal je misschien verbazen, maar daar is geen reden toe; de wereld van blockchain omvat immers zoveel meer dan alleen cryptovaluta en financiën.

Denk bijvoorbeeld eens aan een krop sla in de supermarkt. Op welke boerderij werd die geteeld? Welke teeltmethodes werden daarbij gebruikt? Welke afstand heeft hij afgelegd tot in de winkel? Als een bedrijf blockchain implementeert, kan de consument de krop sla volgen vanaf het moment dat hij wordt gezaaid tot wanneer hij in de winkel ligt.

Of het nu gaat om een krop sla op een boerderij of een serverpark, iedereen wil weten waar zijn aankopen vandaan komen. Blockchain zal de zichtbaarheid en het vertrouwen in de toeleveringsketen verhogen, en daar is iedereen bij gebaat.

We zien steeds meer blockchain-toepassingen uitgetest in supply chain. Eindelijk maakt weerstand, waarmee disruptieve technologie vaak gepaard gaat, langzaamaan plaats voor nieuwsgierigheid en reflectie.

De voordelen van blockchain-technologie voor supply chain

Bedrijven hebben als doel waarde te creëren voor de klant; het doel van supply chain bestaat erin die waarde zo efficiënt en doeltreffend mogelijk tot bij de klant te krijgen.

Bij Lenovo werken we voor de productie van onze servers samen met een heleboel onderdelenfabrikanten en -leveranciers. Met elk van hen sluiten we een overeenkomst om de transparantie en zichtbaarheid van het uitgevoerde werk te verzekeren en de verantwoordingsplicht te waarborgen. Daarna vertrouwen we er allebei op dat de tegenpartij de voorwaarden van de overeenkomst naleeft. Dat vertrouwen staat centraal in elk proces in de toeleveringsketen; de efficiëntie en doeltreffendheid van de toeleveringsketen staan of vallen met vertrouwen.

Blockchain-technologie maakt supply chain sterker door dat vertrouwen te onderbouwen met beveiliging, de betrouwbaarheid te vergroten dankzij een beter beheer van bedrijfsmiddelen en handmatig werk te optimaliseren – doordat er niet langer uren hoeft te worden gewerkt aan het vergelijken van rekeningen en het beslechten van geschillen.

De beveiliging van blockchain

Mensen willen weten waar hun servers zijn gebouwd, welke onderdelen ze bevatten en hoe die onderdelen zijn vervaardigd. Wij houden gegevens bij over al die zaken, die door onze klanten kunnen worden geraadpleegd. Wat blockchain doet, is een extra beveiligingslaag over deze informatie leggen, zodat niemand ze kan hacken, wijzigen of vernietigen. Als een klant de gegevens na 20 jaar wil raadplegen, zal de integriteit van de informatie nog steeds gewaarborgd zijn.

Betrouwbaarheid dankzij meer zichtbaarheid

Lenovo teams spenderen heel wat tijd aan het traceren van bedrijfsmiddelen in verschillende fases van de productie en de verzending. We werken momenteel aan een toepassing van blockchain met een van de klanten voor wie we servers produceren. Met die toepassing zou mijn team altijd weten waar het bedrijfsmiddel zich bevindt, vanaf het moment waarop het naar de klant wordt verzonden. Daarnaast zou het op de hoogte zijn van de onderdelen die erin zijn verwerkt, de productiedatum, de serienummers en alle informatie die we nodig hebben om het bedrijfsmiddel en de gezondheid ervan in de toekomst te volgen.

Al die informatie bevindt zich in de blockchain, zodat beide betrokken partijen ze kunnen bekijken. Zelfs als er mensen vertrekken of nieuwe mensen bijkomen in een van beide bedrijven blijft de informatie beveiligd, wat het beheer en het onderhoud van bedrijfsmiddelen betrouwbaarder maakt.

Efficiëntie en handmatig werk optimaliseren

Wat kosten alle werkuren die nodig zijn voor het papierwerk in de toeleveringsketen een bedrijf? Als het gaat om meerdere grote deals, lopen de kosten al snel op tot honderdduizenden euro’s per jaar. Bij Lenovo kunnen volgens ons miljoenen euro’s worden bespaard door onnodig papierwerk te elimineren met blockchain.

Dan zijn er nog de crediteuren- en debiteurenrekeningen die met elkaar moeten worden vergeleken. Het oplossen van conflicten vergt heel wat tijd, menselijke intelligentie en werk. Blockchain helpt om dat werk en die tijd tot een minimum te beperken.

Kort samengevat verbetert blockchain:

  • de zichtbaarheid;
  • het vertrouwen;
  • de efficiëntie;
  • de betrouwbaarheid;
  • de transparantie.

Deze verbeteringen in de bedrijfsvoering leiden tot een enorme kostenbesparing en komen de klantenervaring ten goede. Een succesrecept, als je het mij vraagt!

Hoe begin ik eraan?

Om aan de slag te gaan met blockchain, moet een bedrijf flexibel zijn en openstaan voor nieuwe technologie. Bureaucratische rompslomp maakt de besluitvorming omslachtig en ondoeltreffend. Het gaat niet zozeer om de technologie zelf, maar wel om de houding van mensen tegenover die technologie.

Voorts heb je een reden nodig om met blockchain te willen werken. Je moet kunnen zeggen welke problemen blockchain voor de organisatie van jouw supply chain kan oplossen. Is het efficiëntie, transparantie of nog iets anders? Een duidelijk doel is noodzakelijk.

In een volgende stap moet je op zoek naar partners die de voordelen samen met jou willen verkennen, al is het maar in het kader van een proof-of-concept (PoC).

Vervolgens moet je de juiste blockchain-leverancier kiezen. Er zijn er verschillende, maar belangrijk is dat je nagaat welke leveranciers je kunnen helpen met jouw specifieke behoefte. Daarna hoeft alleen de code nog te worden geschreven, en dat duurt niet zo lang.

Voor leiders begint het dan pas echt. Ik vergelijk het met de lagen van een ui die je moet afpellen. Het blockchain PoC moet antwoorden bieden op vragen rond wat werkt en wat niet. Eerst moet je bepalen of het PoC zijn doel bereikt heeft. Als je de efficiëntie wilde verhogen, moet je nagaan of blockchain het proces efficiënt heeft gemaakt. Was je doel transparantie, dan ga je na of je de informatie kunt vertrouwen en vergelijk je met hoe het loopt zonder blockchain (dat is belangrijk).

Voorts moet je ook de sterkte van je leveranciers beoordelen: was de toepassing betrouwbaar, bleef ze draaien tijdens de implementatie of viel ze uit, en zijn beide partijen tevreden met de transparantie? Je bent klaar zodra je die vragen kan beantwoorden.

Blockchain heeft een enorme toekomst

Blockchain zal het verschil gaan maken voor Lenovo. Ik ben van mening dat wij een van de weinige toeleveringsketens in de sector zijn die zich in snel tempo klaarstomen voor:

  • single blockchains;
  • consortium blockchains.

Daarnaast bekijken we waar we een blockchain voor de toeleveringsketen kunnen gebruiken en dat als aanbod kunnen verkopen. Dat is interessant voor mensen in de toeleveringsketen die zich alleen willen bezighouden met de uitvoering en niet meteen munt willen slaan uit de zaken die wij elke dag doen.

Kortom, blockchain is de perfecte partner voor jouw supply chain, en samen gaan ze een stralende toekomst tegemoet. Ik kijk al uit naar jullie opmerkingen of vragen met betrekking tot deze baanbrekende technologie!

Tom Sluys, General Manager bij Lenovo Data Center Group Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in