Home Algemeen Waarom overstappen naar OpenShift?

Waarom overstappen naar OpenShift?

956
dainamics

OpenShift is allang geen onbekend begrip meer in de IT. Wanneer we echter in gesprek gaan met onze doelgroep merken we dat OpenShift nog veel vragen oproept. Wat is het nu precies? Waarom zal je het gebruiken? En wat kun je hiermee als developer?

Om de vraag waarom je OpenShift zal moeten gaan gebruiken te beantwoorden, komen we eerst uit op de volgende vraag. Wat is het precies?

Wat is OpenShift?

Kort samengevat gaat het om een Platform as a Service (PaaS) oplossing waarmee je snel en efficiënt applicaties ontwikkelt, test, produceert, host en schaalt in één cloudomgeving. Met OpenShift kunnen bedrijven zich voornamelijk concentreren op het bouwen van applicaties, zonder de zorgen over infrastructuur en besturingssystemen. Ontwikkeltools, servers en programmeeromgevingen zijn goed te bereiken via de cloud, zonder de complexiteit en de kosten die bij een IT-infrastructuur horen.

PaaS OpenShift

Vroeger was het zo dat wanneer je een applicatie wilde bouwen en naar productie wilde brengen, het nodig was om ook expertise te hebben op allerlei verschillende niveaus van servers tot operating systems. PaaS daarentegen is een cloud-gebaseerde service waarbij, naast de hardware, ook het operating system en de database in de Cloud worden geplaatst, zodat gebruikers zich uitsluitend bezig hoeven te houden met het creëren van de applicaties.

OpenShift is gebaseerd op veelgebruikte standaarden die worden geautomatiseerd en de kennis die is verzameld uit de open source wereld. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat je dus geen nieuwe technieken hoeft te leren om ermee te kunnen werken. Er bestaat een Community versie die je, zoals gebruikelijk met open source, kunt downloaden als OpenShift Origin. Dat is een versie zonder support en waarbij de stabiliteit niet gegarandeerd wordt. Wanneer je deze zekerheid wel zoekt, dan kan dat met de Enterprise versie van OpenShift (Red Hat OpenShift).

Wat zijn de voordelen van OpenShift?

Wat zijn nu de concrete voordelen van OpenShift voor jouw business? De voordelen van zijn dat je als ontwikkelaar je voornamelijk bezighoudt met het bouwen van applicaties en services. Het zorgt voor:

Snelheid. De ontwikkeling van software en applicaties verloopt sneller omdat je IT en ontwikkelaars niet meer verantwoordelijk zijn voor de onderlaag van je IT omgeving; de hardware en software voor het bouwen, onderhouden en beveiligen van het platform waarop applicaties worden ontwikkeld.

Kosten. De kosten voor het ontwikkelen liggen lager. Voordat je begint met ontwikkelen is het niet nodig om een nieuwe omgeving te bouwen. Je hoeft niet telkens wanneer je een nieuwe applicatie bouwt het wiel opnieuw uit te vinden. Zodoende kun je de kosten voor ontwikkeling aanzienlijk verlagen.

Schaalbaarheid. Apps ontwikkelen voor alle aangesloten toestellen brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van schaalbaarheid en beveiliging. Een populaire consumenten-app kan al snel te veel zijn voor een datacenter, en als de ervaring van de eindgebruiker verstoord wordt, kan dit ten koste gaan van je merk.

Kennis. Je krijgt toegang tot code libraries, applicatie componenten en andere hulpbronnen in OpenShift. Je krijgt ook voorbeelden van designs van hoe je applicaties eruit komen te zien, zodat je app niet alleen erg gebruiksvriendelijk is, maar er ook nog eens goed uitziet.

Minder complexiteit

Oftewel, OpenShift neemt de kosten, maar vooral ook de complexiteit weg van het beheren van alle hardware en software die nodig zijn voor maatwerk bedrijfsapplicaties.

Kortom met OpenShift kun je je bedrijf sneller later groeien door de processen binnen je bedrijf te stroomlijnen. Door deze makkelijker aan te laten sluiten bij de wensen van je klanten. OpenShift betekent dan ook dat je oplossingen sneller kunt ontwikkelen, ze beter beveiligd en kosten efficiënter zijn.

Het uitbesteden van software heeft zich bewezen. OpenShift is daar een hele mooie stap in. Als je bedrijf gericht is op groei in de toekomst, is dit niet gewoon een optie die je moet overwegen, maar een belangrijke toepassing die je bedrijf verder gaat helpen.

Partner van Red Hat

Bij Rhodix hebben we niet voor niets gekozen voor een samenwerking met Red Hat. Red Hat staat wereldwijd aan de top als softwareleverancier van Open Source-oplossingen en Red Hat biedt dan ook een krachtige oplossing.

Meer weten over OpenShift? Kom dan naar onze gratis learn & lunch sessie op woensdag 21 november. Stap in de wereld van DevOps. En leer in een kleine ochtend alles over OpenShift, de grote voordelen voor uw organisatie en hoe deze tool precies werkt. Na de presentatie en een live demo geniet u van een volledig verzorgde lunch en heeft u de kans om uw eigen vraagstukken voor te leggen aan onze DevOps architect.

Don Kemps, Account Manager bij Rhodix IT Services

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here