Home Innovatie & Strategie Waarom een thin client de ecologische voetafdruk verkleint

Waarom een thin client de ecologische voetafdruk verkleint

365

De nieuwe richtlijn waarmee het Europees Parlement van de week kwam, om apparatuur langer te laten meegaan, past uitstekend in het straatje van IGEL. Het Europees Parlement wil dat fabrikanten van apparaten ervoor gaan zorgen dat hun apparatuur een langere levensduur hebben. Het gaat in eerste instantie om huishoudelijke elektronica, maar voor zakelijke apparaten geldt natuurlijk hetzelfde.

Ook veel IT-apparatuur wordt zo gemaakt dat het minder lang meegaat dan dat eigenlijk zouden kunnen. Daarmee is de marge op de te verkopen apparatuur voor de producent immers maximaal – de fabricage gebeurt zo goedkoop mogelijk en de spullen worden met flinke winst verkocht. Tel uit je opbrengsten. Dat moet anders van de Europese Commissie en dat gaat gelukkig ook gebeuren. Want we leren langzaam dat duurzaam denken ook voordelen voor de organisatie heeft.

In omgevingen met een virtuele desktop hebben we al langer de ervaring dat deze manier van werken behalve veel veiliger ook veel duurzamer is in meerdere opzichten.

Minder energie

Een virtuele desktop is zuinig in energie. Een thin of zero client gebruikt zo’n 15 watt per uur. Vergeleken met een volwassen pc is dat een schijntje. Die laatste verbruikt al gauw zo’n 80 tot 250 watt per uur. Bovendien kunnen thin clients op afstand worden afgesloten of in slaapstand gebracht. Dan verbruiken ze nog maar 1 watt per uur. Toch kunnen ze in een paar seconden weer opstarten. Zo’n energiezuinige desktop draagt niet alleen fijn bij aan een duurzame omgeving, maar leidt bovendien tot lagere energiekosten.

Minder onderdelen

Omdat een virtuele desktop aangestuurd wordt vanuit een centrale server, kan de apparatuur lang mee. Veel langer dan een traditionele pc. Dat is onder vanwege het feit dat een thin client geen bewegende delen heeft. Geen (bewegende) schijf, geen ventilator. Er zijn sowieso minder onderdelen voor een thin client nodig, waardoor minder materiaal nodig is en uiteindelijk ook nog eens minder toeleveranciers en productielocaties nodig zijn. Ander voordeel is dat ze niet warm worden, en er dus geen extra koeling nodig is. Alweer een meevaller voor de energierekening.

Minder vervoerskosten

Bekeken vanuit het perspectief van een kleiner aantal productielocaties, vallen de transportkosten ook een stuk lager uit om thin clients van de fabriek naar de distributeur en klant te vervoeren. Er is namelijk minder brandstof of andere energie nodig, om alle onderdelen naar de fabriek te rijden en de geassembleerde apparaten naar de distributeur. Hierdoor is de ecologische voetafdruk om thin clients te produceren en te vervoeren een stuk kleiner dan bij de productie van pc’s. Bijvangst is dat thin clients uiteindelijk ook voor minder technische problemen zorgen – daarmee dalen de voorrijkosten voor de technicus die problemen moet oplossen.

Minder belastend

Tot slot zijn thin clients compact en klein, waardoor er veel tegelijk van kunnen worden vervoerd. Dat is uiteindelijk veel minder belastend voor het milieu. Kortom, met een virtuele desktop kan een organisatie op energieverbruik alleen al interessante besparingen realiseren. Tegelijkertijd zijn thin clients gedurende de hele productcyclus voor minder vervuiling verantwoordelijk. Zo draag je als organisatie op een gemakkelijke en veilige manier bij aan een betere, duurzame wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in