Home Innovatie & Strategie Waarom zetten superieure producten vaak niet door?

Waarom zetten superieure producten vaak niet door?

129

Ik ben het geheel eens met de stelling ‘dat je dit soort ontwikkelingen (iPhone, iPad en wellicht Google Glass) niet tegen kunt houden’, zoals Hans Appel schrijft in zijn blog “Disruptive sensor technology: de gevolgen”. Ook ben ik het eens met de kanttekening ‘ laten we het deskundig doen’. Echter hierbij kan de vraag worden gesteld, verlopen ontwikkelingen volgens een deskundig ‘grand design’ of geldt bij nieuwe ontwikkelingen ‘survival of the fittest’, ’toeval’, ‘marketingkracht’ of ‘wisdom of the crowd’?

Een klein voorbeeld die elke deskundig oordeel tart is die van een oude interface uit 1873. Deze nu precies 140 jaar oude interface wint het tegen alle ‘deskundigheid’ in nog steeds van moderne ontwikkelingen. Ik doel hier op de oude maar vertrouwde QWERTY-toetsenbordindeling. Blijkbaar zijn er geen betere indelingen, uitgezonderd het Franse AZERTY.

Interface

Superieure interface

Toch is er een beter alternatief. In de jaren tachtig van de vorige eeuw heb ik een opleiding Velotype gevolgd. ‘Velotype’ doet tegenwoordig geen belletje meer rinkelen. Toch maakt deze fantastische en deskundige uitvinding uit de R&D afdelingen van Philips het mogelijk om – zonder coderen en decoderen – op spreeksnelheid teksten te typen. En dat op een ergonomische wijze, waarbij de linker- en rechterhand evenveel belast worden, de sterkste vingers de zwaarste lasten ‘dragen’ met een fantastische vlindervormige ergonomie en de structuur van de taal door het toetsenbord ‘begrepen’ wordt. De interface is daarmee een geweldige steun voor gebruikers met dyslexie.

De Velotype heeft het – behalve bij simultaanvertalingen – afgelegd tegen het 140 jaar oudere QWERTY-toetsenbord. Is er sprake van een ‘marktimperfectie’? Of is een deskundig ontwerp niet doorslaggevend? Dat laatste lijkt het geval, want ik kan nog een aantal hoogstaande uitvindingen van Philips herinneren, zoals de CD-i en het Video 2000 systeem, die het eveneens afgelegd hebben tegen kwalitatief mindere concurrenten. Maar ook het veel geprezen Apple besturingssysteem bleek een geduchte concurrent tegen te komen in Windows 3.11., dit tot onbegrip van de vele Apple fans.

De vraag bij de kanttekening ‘laten we het deskundig doen’ is dus: hoe kunnen we meedenken over, en verantwoord mee bouwen aan die wereld van ongekende mogelijkheden?

prof. lec. dr. Hans Mulder

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in