
Wie een gesprek begint over Windows 10, krijgt over het algemeen een stuk minder enthousiaste respons dan wanneer men, bijvoorbeeld, de nieuwe Apple Watch ter discussie stelt. Een besturingssysteem is nu eenmaal minder sexy dan hardware, maar in dit geval gaat het ook nog eens over Microsoft. De gebruiksonvriendelijke Windows 8 en 8.1 hebben zoveel mensen tegen de haren in gestreken, dat de lancering van Windows 10 met gepaste huivering wordt ontvangen. Maar is dat terecht?
Microsoft maakte met Windows 8 een grote fout door het startmenu weg te halen en geen rekening te houden met het formaat van het scherm. Daardoor waren sommige iconen op een smartphone of tablet ineens enorm, en op andere juist priegelig klein. Dat wekt, op z’n zachts gezegd, irritatie. En vooral onbegrip. Waarom zou je na jaren goed functioneren een startmenu weghalen? Het is alsof je autorijders vertelt dat het contactsleuteltje vervangen is voor een set functies die je met je veiligheidsgordel kan activeren. Niet nodig, niet handig.
Maar gelukkig, met Windows 10 wordt alles beter, zegt Microsoft. Om consumenten en zakelijke gebruikers te verleiden over te stappen op de nieuwe versie, kan iedereen dit nieuwe besturingssysteem vanaf 29 juli gratis downloaden (tot juli 2016). Je krijgt bovendien 10 jaar gratis updates en patches. Maak je geen gebruik van de gratis overstap, dan betaal je na juli volgend jaar 119 dollar voor de upgrade. Dat is niet veel, maar voor een grote onderneming met tientallen of honderden werknemers tikt dit flink aan. Het is dus een aantrekkelijk aanbod. Maar is het slim dit ‘cadeautje’ nu te accepteren, of kan je beter even wachten?
Goed nieuws: Windows 10 is níet ontwikkeld door technici die gebruiksgemak ondergeschikt maken aan de functionaliteit van het platform. In tegendeel, Microsoft heeft Windows Insiders opgericht, een virtuele gemeenschap van 5 miljoen techneuten die kunnen meedenken en reageren op previews. Het resultaat is de terugkeer van de befaamde startknop, een herontwerp van het startmenu en een volledig nieuwe Edge-browser. Ook bevat Windows 10 een interface die beter geschikt is voor het werken met een touch-interface (geen priegelige icoontjes meer).
In de nieuwe versie wordt ook afscheid genomen van bepaalde onderdelen. Het spelletje Hearts (hartenjagen) was al verdwenen in Windows 8 en maakt tot veler teleurstelling in Windows 10 geen comeback. Ook Windows Media Center (waarmee je tv kon kijken of radio luisteren) is verdwenen bij Windows 10. Wie nog een diskdrive wil gebruiken, moet een afzonderlijke nieuwe driver installeren. Nu lijkt me dit allemaal wel overkombaar. Maar wat echt onhandig is, is dat het afspelen van dvd’s na de installatie van Windows 10 geen standaard optie meer is. Later dit jaar komt er een dvd-optie in Windows 10 en tot die tijd moeten gebruikers aparte dvd-spelersoftware gebruiken. De veel bejubelde digitale assistent Cortana is nieuw bij Windows 10 en gaat de concurrentie aan met Siri van Apple en met Google Now. Maar Cortana is vooralsnog alleen beschikbaar in de Amerikaanse, Britse, Chinese, Franse, Italiaanse, Duitse en Spaanse versie. Voor een Nederlands Cortana is nog geen datum vastgesteld. En dat is jammer.
Wil je overstappen naar Windows 10, dan is het slim nog een half jaartje te wachten. Tegen die tijd bevat de geüpdate versie vast een dvd-optie en meer handige tools. Zorg dan wel dat alle bestanden op een back-up staan en houd een flinke pot koffie bij de hand. De overstap duurt namelijk nu nog minstens een half uur. Maar wie weet gaat dat over een half jaar een stuk sneller. Microsoft heeft ons al vaker verrast, tenslotte.
Dennis Hofman, Onsite Automation