Home Security Waarom het wachtwoord straks verleden tijd is

Waarom het wachtwoord straks verleden tijd is

157

Als consument zijn we al langer gewend aan het idee dat we toegang tot onze smartphone regelen met een vingerafdruk. Voor ons werk is dat geen gemeengoed. En toch zal het niet lang meer duren voordat biometrie ook de normaalste zaak van de wereld is in een professionele omgeving. Biometrische veiligheid is gebaseerd op natuurlijke eigenschappen van de mens zoals een vingerafdruk, de stem of een persoonlijke gelaatsuitdrukking. Onderzoekers verwachten dat in 2021 bijna 80% van de professionals vertrouwen op biometrie voor digitale veiligheid. Dan zijn we tegelijkertijd af van onze dagelijkse wachtwoord-dilemma’s.

Invloed consumententechnologie op zakelijke markt groot

Zoals het zo vaak gaat, heeft consumententechnologie grote invloed op onze manier van werken. Ook toepassingen als mobiel betalen helpen daarbij. Tegelijkertijd is de zakelijke laptop of een ander type device het apparaat dat de eerstelijns-defensie is voor veel organisaties. Met de wet- en regelgeving rondom privacy zoals de GDPR die in mei van kracht gaat, is het zaak dat organisaties aantoonbaar ‘in control’ zijn voor de veiligheid van systemen en gegevens. Het is daarom niet voor niks dat veel bedrijven geen risico’s nemen met technologie die nog niet alom bewezen is.

Dat is hard aan het veranderen. Ook ingegeven door de uitdagingen die gepaard gaan met wachtwoorden en PIN codes. Wachtwoord-dilemma’s zijn orde van de dag. Ze worden vergeten, te moeilijk te bedenken of te onthouden of zelfs te zwak waardoor cybercriminelen makkelijk toegang tot systemen krijgen. 38% van de Nederlanders slaat wachtwoorden op een onveilige manier op. Bijvoorbeeld door ze op te schrijven in een notitieboekje, dat makkelijk kwijt kan raken. Dan is het lijden in last, want we zijn inmiddels erg afhankelijk van onze digitale apparatuur en gegevens.

De financiële sector loopt voorop met de inzet van biometrie. Toepassingen worden vaak nu nog gecombineerd met de inzet van wachtwoorden of PIN codes. Stem- of irisherkenning worden toegepast in grote financiële instellingen. Windows 10 gebruikers kunnen inmiddels een beroep doen op biometrische toepassingen als gezichts- en vingerafdrukherkenning met Windows Hello.

Andere apparatuur op werkvloer dan we gewend zijn

Een andere belangrijke ontwikkeling die invloed heeft op het verdwijnen van ons wachtwoord, is de opkomst van nieuwe ‘form factors’. Anders dan we nu gewend zijn, zien we straks nieuwe type apparatuur op de werkvloer. Het computerscherm met toetsenbord maakt plaats voor zogenaamde Machine-to-Machine (M2M)-oplossingen. Een ‘augmented reality’ werkbril voor de chauffeur die zijn handen vrij kan houden voor het besturen van zijn heftruck. Of de arts die zijn laptop inruilt voor een polsband waarop hij realtime inzicht heeft in de laatste patiënteninformatie. Op zo’n apparaat kun je eenvoudig weg geen wachtwoord intikken. Dan is biometrie in de vorm van een vingerafdruk of stemherkenning een uitkomst.

Tweederde van de consumenten geven nu al aan dat ze liever vandaag dan morgen af willen van hun wachtwoord-dilemma’s. Dus het zal niet lang meer duren voordat de vingerafdruk, de irisscan of stemherkenning plaats maakt voor de ingewikkelde letter- en cijfercombinatie.

Ronald Ravel, Country Manager Toshiba Information Systems Benelux

1 REACTIE

  1. ??? Dus het zal niet lang meer duren voordat de vingerafdruk, de irisscan of stemherkenning plaats maakt voor de ingewikkelde letter- en cijfercombinatie.
    Zal wel moeten zijn
    Dus het zal niet lang meer duren voordat de ingewikkelde letter- en cijfercombinatie plaats maakt voor de vingerafdruk, de irisscan of stemherkenning.

    Dan mogen de meetinstrumenten wel verbeteren. Ik gebruik de vingerafdruk voor de iPhone maar dat werkt niet echt lekker. En is ook nog niet 100% veilig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in