Home Data & Storage Wakker worden! Eindelijk kunt u kiezen waar u uw data opslaat

Wakker worden! Eindelijk kunt u kiezen waar u uw data opslaat

83

Welbeschouwd is storage één van de laatste onderdelen van het data-center dat met gesloten (proprietary) standaarden werkt. Bedrijven beginnen echter wakker te worden en vragen steeds vaker aan leveranciers om open standaarden of andere oplossingen die één van hun belangrijkste pijnpunten adresseren: meer doen met minder. Software Defined Storage (SDS) kan hierbij helpen, maar toch heeft de storage-markt deze architectuur nog niet massaal omarmd. Waarom eigenlijk niet?

We weten dat de hoeveelheid opgeslagen data de komende jaren blijft groeien met meer dan 60% per jaar*. Deze datalawine bezorgt IT-managers grote kopzorgen qua beheer. CxO’s vragen zich op hun beurt af hoe ze dit allemaal kunnen betalen. Een explosieve datagroei met een stationair budget brengt bedrijven in een situatie waarin ze hulp bij nodig hebben. Voor velen is het momenteel de grootste uitdaging.

Als je hierbij ook nog bedenkt dat wetten en voorschriften bedrijven verplichten alle data minstens 10 tot 15 jaar op te slaan (voor de gezondheidszorg geldt in sommige landen zelfs een termijn van 150 jaar!), dan kunt u zich waarschijnlijk voorstellen dat de huidige storage-oplossingen niet te handhaven zijn op de lange termijn. De dagen van traditionele SAN- en NAS-arrays als dominante oplossing zijn daarom waarschijnlijk geteld. Bedrijven begrijpen dat het kopen van Storage-arrays goed is voor de consolidatie van data wat beheer en efficiëntie betreft, maar ze schalen minder goed op om huidige knelpunten te adresseren en voor het opslaan van grote hoeveelheden data kunnen ze wellicht te kostbaar zijn.

Dus waar zijn de oplossingen voor storage-virtualisatie, die standaardisatie en schaalbaarheid mogelijk maken en zo de kosten terugdringen? Het valt me op dat niet veel vooraanstaande storage-leveranciers stappen maken om storage-standaardisatie door virtualisatie te adopteren. Natuurlijk niet…ze verkopen hun intellectuele eigendom al jaren aan klanten en hebben daarmee een volledige ‘lock-in’ gerealiseerd. En die melkkoe willen ze benutten zolang het kan: hoge marges, onderhoudscontracten en elke drie jaar wordt de hardware vervangen. Dat is ook bedrijfscontinuïteit, maar dan voor de leverancier!

Als je ze vraagt of ze denken dat deze hoge marges nu wel zo klantvriendelijk zijn, krijg je waarschijnlijk als reactie dat ze deze marges nodig hebben. Niet alleen voor hun aandeelhouders (want beursgenoteerd), maar ook omdat ze moeten blijven investeren in R&D. Dat zal weer leiden tot nog meer intellectueel eigendom en een nog grotere vendor lock-in.

Open alternatieven
Omdat storage jarenlang van kritisch belang was, en daarom hoge investeringen rechtvaardigde om continuïteit en compliancy te waarborgen, gaven veel klanten geld er geld aan uit alsof het een soort verzekering betrof. Daarbij namen ze de kosten voor lief, zolang het een gereputeerde leverancier betrof. Maar die dagen liggen achter ons, veel organisaties staan nu open voor alternatieven.
Ik geloof dat klanten hun (koop)kracht gaan gebruiken om de IT-sector duidelijk te maken dat het tijd is voor verandering!

Nu de technologie hiervoor breed beschikbaar en betaalbaar is voor de massa, zie ik een interessante ontwikkeling die lijkt op het uitdagen van Microsofts dominante OS-positie van een paar jaar geleden. Het wapen in de strijd was open source (Windows vs. Linux).

Steeds meer bedrijven lijken er belang bij te hebben ditzelfde wapen in te zetten om de IT-sector tot verandering te dwingen. Het doel: beter betaalbare storage-oplossingen waarmee ze al hun data de komende decennia kunnen opslaan en ontsluiten.

Dus we hebben een klantbeweging en een virtualisatie-trend. Wat zien we hiervan terug op de markt in een voor iedereen herkenbare vorm? Simpel, dit heet Software Defined Storage (SDS).

Je kunt het een hype noemen of als marketinginitiatief positioneren, maar SDS verandert het storage-landschap. Het begon voornamelijk met OpenSource storage-aanbiedingen (zoals Nexenta) die werden geïmplementeerd op gestandaardiseerde x86-servers en bedrijven in staat stellen nieuwe, schaalbare storage-architecturen te bouwen.

Ondernemingen lijken dit te waarderen. Ze willen de kosten terugdringen en deze oplossingen gebruiken een platform waarmee ze vertrouwd zijn: een x86 server. Dit stimuleert de ‘Server is het middelpunt van het universum’-gedachten en voorkomt de zeer storende lock-ins waarmee ze de laatste dertig (!) jaar te maken hadden.

SDS naar grote hoogtes
Hoewel SDS nog volwassen moet worden en een betere definitie nodig heeft, is deze trend opgestegen vanaf een relatief korte startbaan en blijft hij stijgen naar hoogtes die tot voor kort onhaalbaar leken. De marktomstandigheden zijn identiek in vergelijking met cloud-computing en big data. Dat betekent dat veel leveranciers een oplossing kunnen aanbieden die ze Software Defined Storage noemen. Maar belangrijker is dat de trend zichtbaar is en of het werkelijk een oplossing biedt voor de pijnpunten van bedrijven. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in veel gevallen een traditionele SAN- of NAS-array de beste oplossing is. Maar voor andere bedrijven is SDS wel degelijk de Heilige Graal.

SDS heeft via OpenSource-aanbiedingen in ieder geval veel gevestigde softwareleveranciers wakker geschud. Zij zien opeens een mogelijkheid om een echte storage-speler te worden. Microsofts Windows Storage Server kreeg nooit genoeg voet aan de grond om genoemd te worden in een IDC- of Gartner-rapport over marktaandelen. Nu kan dit veranderen met Microsoft Storage Spaces (een ware SDS-oplossing). Ook VMWare met Virtual SAN (vSAN) en Caringo met Object Based Storage positioneren zichzelf als SDS-leveranciers om een stuk van de taart te veroveren.

Daarmee kijken we opnieuw naar de klassieke strijd: OpenSource vs. Intellectueel Eigendom. Oftewel, voor storage gaat de grote strijd dus plat gezegd tussen software en hardware. En deze krachten groeien met de dag nu steeds nieuwe storage-leveranciers op de markt verschijnen. Allerlei start-ups zien hun kans op de markt (of de oprichters willen snel rijk worden door een IPO of acquisitie). En OpenStack lijkt ook een aantrekkelijke propositie te hebben die brede ondersteuning van de IT-sector krijgt.

Beter en transparanter ondersteunen
De hamvraag is wat de traditionele storage-leveranciers, de pure hardwarepartijen, gaan doen? Zullen ze toekijken en de trend negeren, of gaan ze veranderen om hun klanten beter en transparanter te ondersteunen met het risico dat ze minder geld verdienen?

Persoonlijk verwelkom ik de verandering in het storage-landschap. Dell is altijd een voorvechter geweest in het centraal stellen van de klanten doen wat het beste is voor hen om te ze te helpen groeien en bloeien. Standaardisatie door middel van open technologie is altijd onze visie en strategie geweest.

Dell’s storage-strategie draait om het opnieuw definiëren van de wetmatigheden rond enterprise storage met een open instelling. Dat houdt in dat we SDS aanbieden waar dit verstandig is en het intellectuele eigendom toepassen indien nodig.

Robin Kuepers is Dell’s Storage Marketing Director voor de EMEA-regio en een Senior Management Team-lid van Dell’s Enterprise Solutions & Services marketing-organisatie

* Volgens onderzoek IDC:  “Data growth, ranging from 40% to 60% annually in most firms”

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in