Home Innovatie & Strategie Wat moet je weten over Fast IT?

Wat moet je weten over Fast IT?

144

We staan aan de vooravond van een digitale transitie. Cloudcomputing, Business Intelligence en het Internet of Things verleggen grenzen. Onder de noemer Fast IT bieden zij een scala aan nieuwe mogelijkheden. Dat zet organisatievormen en businessmodellen op z’n kop. Onheilspellend? Integendeel! Fast IT biedt elke organisatie perspectief. Volgens sommige analisten groeien de investeringen in Fast IT sneller dan de uitgaven aan Core IT.

Wat is Fast IT? Het staat voor IT die de business zo snel mogelijk bedient. Een Fast IT-oplossing is opgebouwd met in de cloud beschikbare functionaliteit. Daarmee is Fast IT eigenlijk alles wat Core IT niet is. Het is wars van regels en procedures. Het is simpel, smart en secure.
Fast IT is goedkoop, snel en wendbaar. Soms zelfs ‘quick and dirty’ als de business daarmee geholpen is. Core IT is ‘on premise’, Fast IT focust op de cloud. Core IT verwerkt vooral interne data. Fast IT gebruikt data uit allerlei bronnen, ook buiten de organisatie. Het belangrijkst is echter dat Fast IT de business van de toekomst ondersteunt. Gezien het belang hiervan, zet ik de meest essentiële kenmerken van Fast IT op een rij.

  1. Cloud, BI en het Internet of Things

Fast IT bestaat uit drie bouwstenen en kan hiermee profiteren van de positieve eigenschappen van deze technologieën.

Cloudcomputing
Hiermee accelereren organisaties innovatie met steeds meer functionaliteit. Het is goed beveiligd, direct leverbaar en scherp geprijsd.

– Internet of Things
Het IoT dringt door tot in de haarvaten van de samenleving. De levensloop van een product wordt tot in detail gemonitord. Dat genereert een schat aan data over productieprocessen, marktontwikkelingen, en klantgedrag.

– Business Intelligence

BI verwerkt de data tot bedrijfsinformatie. Informatie waarmee ondernemingen het bedrijfsproces optimaliseren. BI levert ook input om gericht op marktontwikkelingen in te spelen.

  1. Fast IT vergt andere mindset

IT moet sneller, wendbaarder en goedkoper worden. Het vergt echter een nieuwe manier van denken om dat te realiseren. Het is geen optie meer om Core IT uit te breiden of om meer IT’ers in te zetten.

Het draait namelijk vooral om nieuwe IT-toepassingen als cloudcomputing en het Internet of Things. Daar vind je de bouwstenen en tools om zelf nieuwe en vooral betere IT te maken. Dat maakt het mogelijk om bestaande oplossingen slim met elkaar te combineren – toegespitst op de eigen behoefte. Zo ontstaat een cyclus van steeds sneller optimaliseren.

  1. Data, data en data

Als cloud, BI en het IoT de drivers van ‘Fast IT’ zijn, dan zijn data de brandstof. Data brengen de bottle necks in de interne IT-infrastructuur aan het licht. Data vertellen waar de distributie hapert. Data brengen de bewegingen op de markt in kaart. En data vertalen ten slotte klantgedrag in een plan van aanpak.

Het is daarom van belang om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen. Uit elke denkbare bron. Denk hierbij aan de meetapparatuur in de productiehallen, de mobiele apparaten van medewerkers en de informatiestromen in de leveringsketens. Zelfs de informatie die uit wearables van de eindgebruiker gedestilleerd wordt, is van belang. Want IT draait steeds meer om content.

  1. Simplificeer

Complexiteit was altijd al het grootste euvel van legacy IT. Nieuwe ontwikkelingen als Bring Your Own Device (BYOD), shadow IT en regelgeving rond privacy leiden niet tot vereenvoudiging. Bedrijven met een beetje omvang gebruiken al snel honderden applicaties. Sommigen zelfs meer dan duizend. Het is geen optie om dat allemaal in de lucht te houden.
Maak daarom werk van vereenvoudiging. Organisaties doen er goed aan om applicaties die nauwelijks gebruikt worden te rationaliseren en uit te faseren. Durf te weigeren als gebruikers om weer een nieuwe toepassing vragen. De IT-manager die met goede argumenten op z’n strepen staat, dwingt respect af.

  1. Durf te falen

Fast IT is inherent aan trial and error. Risico mijden hoort bij traditionele IT. Dat brengt een organisatie niet verder. Ontdekken dat iets niet werkt, levert meer op. Accepteer daarom dat nieuwe technieken kunnen haperen. Creëer een open mind ten aanzien van innovatie en nieuwe toepassingen. Schep ruimte om te experimenteren.
Weet wat er gebeurt in de IT-wereld. Ruim elke week minstens een uur in om kennis te nemen van nieuwe ontwikkelingen.

  1. Sta open voor Agile

Maakt Fast IT de Core IT overbodig? Integendeel. Fast IT borduurt voort op het fundament van traditionele IT. Het ‘oude ijzer’ met zijn databases en applicaties is een belangrijke toeleverancier van Fast IT. Maar sta als traditionele IT-afdeling wel open voor nieuwe methoden als Agile, Scrum en DevOps.
Raak vertrouwd met collaboration en co-creatie. Weet dat dit de omgevingen zijn waar nieuwe IT-professionals willen werken en kunnen excelleren. En passant schuift de traditionele IT-afdeling zo richting Fast IT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in