Home Ondernemen & Business Wat positivisme graag!

Wat positivisme graag!

104

Weet je waar ik blij om ga zijn nu ik twee weken vakantie neem en nog maar minimaal met nieuws in het algemeen en IT-nieuws in het bijzonder zal bezig zijn? Ik ga me een stuk minder ergeren aan het negativisme dat ik in artikelen, nieuwsbrieven en blogs lees. Kunnen we ons eindelijk eens een wat zonniger blik aanmeten? Een beetje positivisme?

Recent schreef ik me uit van de nieuwsbrief van het Vlaamse zakenblad Trends. Ik werd gewoon depressief van het negativisme dat daarvan afstraalde. Was er eindelijk een akkoord om het statuut van arbeiders en bedienden gelijk te schakelen, dan berichtte het blad enkel over de negatieve aspecten. Een akkoord over de zesde staatshervorming: idem. Mijn uitgever bij VNU Business Publications in België – Rob Verbeeck – drukte me indertijd als hoofdredacteur van Data News op het hoofd: ons publiek wil niet de hele tijd negatief nieuws lezen. Biedt ze perspectief. Geef hen zin om te ondernemen. Geen wonder dat geen enkel mens er nog aan denkt om een onderneming op te zetten, je leest in de pers vooral tientallen redenen waarom je het niet zou doen. Terwijl een crisis als die we nu doormaken, net een gelegenheid is om gaten in de markt te zoeken.

De pers treft zeker niet alle schuld, de ondernemers zelf, zeker in Vlaanderen, grossieren in ‘gloom en doom’. Worden steeds meer achterpoortjes voor fraude gesloten, dan  verwijten onze ondernemers de Belgische regering marxistisch te zijn. Laatst was er nog een Vlaamse baggeraar (die het grootste deel van zijn omzet haalt uit werk voor dictatoriale regimes) die een podium kreeg om te roepen dat alle overheidspersoneel en alle werklozen werkschuw tuig waren. En alle buitenlanders profiteurs. Tja, je zou voor minder geen zin meer hebben om voor Vlaamse ondernemers te werken…

Het negativisme zorgt ook voor een neerwaartse spiraal. Bedrijven worden wel heel snel afgestraft. Bedrijven maken één verkeerde beslissing, en meteen worden alle botte bijlen bovengehaald en wordt het bedrijf van alle kanten finaal afgemaakt. Blackberry is zo een voorbeeld. Je zou denken dat die Canadezen niet meer in staat zijn een telefoon in elkaar te knutselen als je alles leest. En toch, die BB 10 Q die ik onlangs in handen kreeg, is een prima toestel. Dat door duizenden mensen gebruikt wordt. En niet alleen Canadezen. Hoeveel bedrijven zijn er niet die met alle zonden van de wereld overladen worden, terwijl ze eigenlijk wel prima producten en diensten leveren en hun klanten goed verzorgen.

Bij deze dus graag een oproep voor wat meer positivisme. Bij iedereen: ondernemers, werknemers, pers. Mogen alle zomercommentaren even zonnig zijn als onze zomer.

José Delameilleure, directeur van het IT Marketing & Communications departement van Across Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in