Ongeveer twee jaar geleden werd op ons interne netwerk een vraag gesteld over hoe collega-leden omgingen met de toenemende vraag naar het zakelijk inzetten van privé iPads. Nu omschrijf ik het netjes maar eigenlijk stond er: “Mijn baas kwam binnen en gooide een iPad op tafel met de opmerking dat hij daar graag straks, thuis, zijn email op wil lezen. Hoe regel ik dat en vooral, hoe regel ik dat VEILIG?”
Ik mede-organiseer zaken bij een vereniging voor IT-Specialisten, dus je kunt je voorstellen dat er nogal wat reacties kwamen. Maar wat ons opviel was dat er vooral meer vragen dan antwoorden kwamen. Dat gaf ons het idee dat dit weleens een goed onderwerp voor een evenement zou kunnen zijn.
In samenwerking met Apple is dit toen opgezet en het was succesvol. Zo succesvol dat we het begin vorig jaar nog eens hebben herhaald met opnieuw veel IT-specialisten die oplossingen zochten voor het gebruik van iPads in het bedrijf. De twee iPad dagen stonden bol van technische oplossingen voor management en veiligheid, binnen de beperkingen die er toen waren.
Ook toen heb ik wel eens gevraagd of het niet handig was om het breder te trekken en het dus over tablets te hebben in plaats van alleen de iPad. Echter, op dat moment was het aandeel iPad zo groot en het aandeel van andere tablets zo minimaal dat het geen zin had die verbreding te zoeken.
Nu zijn we weer ruim een jaar verder en je ziet dat de ontwikkelingen zeer snel zijn gegaan. Het gaat nu steeds meer om ondersteuning van mobiele apparaten en daar zijn er legio van. Het managen van de toestellen speelt een steeds grotere rol, naast flexibliteit. Het veiligheidsaspect mag niet onderschat worden en ook daar zijn vele oplossingen voor. En uiteindelijk is het een Wifi dat het werken met al deze toestellen mogelijk maakt, want bij met elke bezoeker lopen er gemiddeld ook twee apparaten naar binnen die wifi willen gebruiken.
Dus nu komt er een tabletdag, heel snel al: op 17 april (hier kun je je inschrijven voor die dag, er zijn nog enkele plaatsen en als lezer van BlogIt kun je met 25,- euro korting naar binnen als je nog geen lid van NGN bent, gebruik dan actiecode BI012013.) We blijven natuurlijk NGN en dus blijft de techniek het uitgangspunt. Maar we proberen onze leden ook te ondersteunen in de belangrijke aspecten die om de techniek heen spelen. Dit jaar zullen we ook tijdens onze evenementen vaker aandacht gaan besteden aan de communicatie met de rest van het bedrijf als het gaat om IT-zaken. Ook het verdedigen van gewenste uitgaven voor IT zal een rol spelen. We streven ernaar, dat onze leden IT-ers worden (als ze dat al niet zijn) die nog meer midden in het bedrijf staan en contacten met iedereen hebben.
Op onze tabletdag besteden we in ieder geval al aandacht aan de administratieve verwerking van tabletgebruik als je die in je bedrijf in gaat zetten. Niet zo technisch misschien, maar wel iets waar menig IT-er nu al mee te maken krijgt en waarschijnlijk in de toekomst steeds meer. De rol van IT verandert en NGN verandert mee. Daar ben je beroepsvereniging voor.
Jeroen Geerts is verenigingsprofessional en momenteel directeur van de NGN, de vereniging voor IT-Professionals in Nederland.
Uiteraard prima om goed stil te staan bij gebruik, beveiliging en beheer van tablets en andere mobile devices. Ik hoop alleen nog eens de dag mee te maken dat een IT-er bij zijn business managers binnenloopt en een ipad (of een in de toekomst hip en handig apparaat) neerlegt met de opmerking: Hier, handig voor je, daar moet je eens mee gaan werken. En maak je geen zorgen over beheer en beveiliging, want dat hebben wij allang goed geregeld!
Dat is nou precies de bedoeling van de ontwikkeling deze vaardigheden bij IT-Specialisten. Bedankt voor je reactie.